Πολιτική

19/10/2021 - 20:11

Μεγάλος ο προβληματισμός των αγροτών της Ανεμώτιας

Από τη σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Καλλονής Λέσβου του ΚΚΕ

Μεγάλος ο προβληματισμός των αγροτών της Ανεμώτιας, που πήραν μέρος στη σύσκεψη, εκ των οποίων πολλοί ήταν μέλη του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου, που προγραμμάτισε η Κομματική Οργάνωση Καλλονής του ΚΚΕ, την Δευτέρα, 18 Οκτώβρη, με θέμα το κάλεσμα του Κόμματος για Αγωνιστική Συμπόρευση του λαού με το ΚΚΕ. Την παρουσίαση του καλέσματος έκανε, ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, Κώστας Ρήγας.

Στην εισαγωγή του ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής τόνισε ότι «απευθυνόμαστε σε όλους , τους μισθωτούς εργαζόμενους,  τους βιοπαλαιστές αγρότες και  αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, τους συνταξιούχους, τους αγωνιζόμενους επιστήμονες και καλλιτέχνες, που ανησυχείτε, αγανακτείτε και δεν συμβιβάζεστε με τη σημερινή κατάσταση.

Γιατί σήμερα, στην εποχή της «ψηφιακής οικονομίας» και της πλατιάς εφαρμογής νέων τεχνολογιών, υπάρχουν οι επιστημονικές, τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες για να ζήσουμε όλοι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες  πολύ καλύτερα, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες. Να ζήσουμε χωρίς τον εφιάλτη της ανεργίας, χωρίς τον εφιάλτη αν η παραγωγή αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων είναι τέτοια που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του παραγωγού, χωρίς τον εφιάλτη  της ανασφάλειας που λόγω καιρικών συνθηκών μπορεί να καταστραφεί ολοσχερώς η παραγωγή, όπως συμβαίνει φέτος σε ένα μεγάλο μέρος στον ελαιώνα του νησιού μας . Να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες, απολαμβάνοντας καλύτερο επίπεδο ζωής, δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας και μόρφωσης, Πολιτισμού. Να μην αγωνιούμε αν θα πνιγόμαστε στην πρώτη βροχή, αν θα καιγόμαστε στον πρώτο καύσωνα. Να μη βρισκόμαστε μπροστά στον κρατικό και εργοδοτικό αυταρχισμό και καταστολή. Να μη σηκώνουμε το βάρος των εξοπλιστικών προγραμμάτων που δεν αφορούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας αλλά τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τον πόλεμο για τη διανομή των αγορών».

Στο τέλος αναπτύχθηκε μια μεγάλη συζήτηση, με τους αγρότες να βάζουν τις ανησυχίες τους για την παραγωγή τους τονίζοντας ότι εκεί που έχουν φτάσει οι τιμές στα εφόδια που απαιτούνται, λιπάσματα, ζωοτροφές, εργαλεία, ρεύμα κ.τ.λ., τα έσοδά τους, και αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, εξανεμίζονται στις πληρωμές τιμολογίων. Αυτό που ζητάνε από το κράτος είναι κατώτερες εγγυημένες τιμές τέτοιες ώστε να μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους, να μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγή τους και να μπορούν φυσικά να ζήσουν αξιοπρεπώς τις οικογένειές τους. Να καταργηθεί το ΦΠΑ στα εφόδια τους και σε όλα τα ήδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και να αποσυνδεθεί από το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα.

Ο προβληματισμός τους όμως προχώρησε και σε άλλα ζητήματα που αφορούν γενικότερα το νησί μας αλλά και ολόκληρη την χώρα. Τι θα γίνει με την απόφαση της κυβέρνησης να φτιάξει μια νέα τεράστια φυλακή, στη θέση Βάστρια, για τους πρόσφυγες και μετανάστες ενώ ο αγώνας που δόθηκε από τους νησιώτες ήταν ότι δεν θέλουμε καμία δομή αλλά να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί με γρήγορες διαδικασίες να φεύγουν στις χώρες προορισμού τους; Τι γίνεται με τις συμφωνίες της χώρας μας για επέκταση των βάσεων από τους Αμερικάνους; Γιατί πρέπει η χώρα μας να προμηθευτεί όλους αυτούς τους τεράστιους εξοπλισμούς από Γαλλία δίνοντας δισεκατομμύρια ενώ οι δαπάνες για την υγεία, την παιδεία συνεχώς συρρικνώνονται;

Τέλος ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής απαντώντας στα ερωτήματα των παρευρισκομένων τους τόνισε ότι το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό τους, με μπροστάρηδες τους Κομμουνιστές αγρότες, στους αγώνες που διεξάγει το αγροτικό κίνημα γιατί τα προβλήματά τους είναι και πραγματικά και δίκαια. Τους τόνισε όμως ότι για να έχουν αποτέλεσμα οι αγώνες θα πρέπει να ενισχύσουν τους αγροτικούς Συλλόγους, να ενισχύσουν την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου ώστε μαζικά και δυναμικά να διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους. 

Στα ερωτήματά τους για τη νέα Δομή που ετοιμάζεται να φτιάξει η κυβέρνηση τους τόνισε ότι θα πρέπει να βρει όλο το λαό του νησιού απέναντί της γιατί «εμείς δε θέλουμε φυλακές με έγκλειστους ανθρώπους, που δεν είναι εγκληματίες, αλλά οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι τους ξερίζωσαν από τις πατρίδες και τα σπίτια τους».

Ως για τα δισεκατομμύρια που διαθέτουν για εξοπλιστικά προγράμματα τους επισήμανε ότι αυτά δεν είναι για την άμυνα της χώρας, που έντεχνα καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθώντας την ίδια πρακτική με τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση, αλλά για να εξασφαλίσει κέρδη για την άρχουσα τάξη της χώρας μας, στέλνοντας στρατιωτικές αποστολές σε άλλες χώρες πλούσιες σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πολύτιμα μεταλλεύματα ή είναι χώρες σταυροδρόμια στις μεταφορές αυτών και που εκεί υπάρχει ο ανταγωνισμός ποια άρχουσα τάξη ποιας χώρας θα καρπωθεί την μεγαλύτερη λεία ακόμα και αν χρειαστεί με πόλεμο.

 Γι΄αυτό σας καλούμε, σ’ αυτήν τη μεγάλη πρωτοβουλία του ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος για την ελπιδοφόρα διέξοδο του σοσιαλισμού, να συμπορευτείτε αγωνιστικά μαζί μας.

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και διαθέτει όλες του τις δυνάμεις, για να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεσή του, να βάλουν οι εργαζόμενοι τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις.

Να οργανώσουμε την πάλη μας για τα προβλήματά μας, να φέρουμε τις ανάγκες στο προσκήνιο, να αναμετρηθούμε με τους μεγάλους ενόχους για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, την εξουσία του κεφαλαίου και τους συμμάχους της, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Μοιράσου το άρθρο!