Πολιτική

30/04/2020 - 17:06

«Μένουμε Όρθιοι»… με υγεία. Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους φορέων του δημοσίου συστήματος υγείας στη Λέσβο

ύσκεψη του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 29 Απριλίου με θέμα την υγειονομική κατάσταση του δημοσίου συστήματος υγείας. Καταγράφηκαν οι προτάσεις των ιατρικών συλλόγων για τη λειτουργία του νοσοκομείου, καθώς και για τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αρμόδιος αναπληρωτής τομεάρχης υγείας και βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο βουλευτής του νομού Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου Σταύρος Καραβασίλης και οι υπεύθυνοι του Τομέα Υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής Στρατής Γιαννίκος και Κώστας Κουτσοβίλης

Τους υγειονομικούς φορείς εκπροσώπησαν ο πρόεδρος των συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης Στρατής Κλεάνθης και ο πρόεδρος των της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου Ζάμπρας Αλέξανδρος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν από τους εκπροσώπους του συστήματος δημόσιας υγείας μια σειρά από ζητήματα. Η ανάγκη για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, σε όλες τις δομές του ΕΣΥ αλλά και η ενίσχυση και στήριξη της πρωτοβάθμιας υγείας. Πάγιο αίτημα η ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) του συνόλου του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, δηλαδή γιατροί, νοσηλευτές κ.λπ., καθώς και των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ. Τέθηκε το θέμα της επικαιροποίησης των οργανισμών όλων των δομών της δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα των νοσοκομείων, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές σημερινές ανάγκες  και η άμεση ενίσχυση του προϋπολογισμού για την υγεία μέσω της αύξησης της χρηματοδότησης του ΕΣΥ. Επίσης, επισημάνθηκε η ανάγκη για επαρκή ποσότητα υλικού μέτρων ατομικής προστασίας για όλο το προσωπικό και η προμήθεια υλικού για διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό. 

Στους φορείς παρουσιάσθηκαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» με την πρόταση χρηματοδότησης με 1 δις ευρώ που περιλαμβάνει, άμεση αύξηση των διαγνωστικών τεστ για όσο το δυνατόν περισσότερους ελέγχους, άμεση πρόσληψη επιπλέον γιατρών με επαναπροκήρυξη των 4.000 θέσεων που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (3.000 νοσηλευτές και 1.000 γιατροί) και που ακυρώθηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η ενσωμάτωση όλων των δημόσιων δομών υγείας, δηλαδή των Κέντρων Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, των περιφερειακών ιατρείων και των ΤΟΜΥ στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και η αύξηση των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

 

Μοιράσου το άρθρο!