Πολιτική

03/02/2020 - 07:15

Μετά το κομφούζιο... οι ερωτήσεις για τον βιολογικό της νότιας πόλης. Παρέμβαση από την Εριφύλη Χιωτέλλη

Άρθρο της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ»

ΧΙΩΤΕΛΛΗ ΕΡΙΦΥΛΗΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

Ευτυχώς ήξερε η υπηρεσία!

Μεγάλη ανησυχία μας προκάλεσε το κομφούζιο και η αμηχανία που προκλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Ιανουαρίου ανάμεσα στον  κ. Φλώρο, Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ και στον Αντιδήμαρχο τεχνικών έργων κ. Τζιμή στην προσπάθειά τους να απαντήσουν στην ερώτηση της κ. Τσιριγώτη για το έργο του βιολογικού της νότιας πόλης.

Ο κ. Φλώρος μας είπε πως προσπαθούν να εντάξουν τη μελέτη και  ο κ. Τζιμής αναφέρθηκε σε κάποια πληθυσμιακά μεγέθη που πιθανόν δημιουργούσαν προβλήματα!

Σχεδόν από όλες τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις  τους δηλώθηκε πως αυτά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, καθώς είναι ζητήματα που έχουν λυθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή και την προηγούμενη κυβέρνηση, και έγινε σε όλους μας φανερό πως η δημοτική αρχή δεν είχε τη στιγμή αυτή τουλάχιστον εικόνα για ένα από τα πιο σημαντικά για την πόλη μας έργα, που οι κάτοικοι της περιοχής περιμένουν πώς και πώς και για το οποίο έχουν συνεργαστεί  η προηγούμενη Δημοτική αρχή και η προηγούμενη κυβέρνηση με αρκετά καλά αποτελέσματα.

Ζητήσαμε λοιπόν να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει και ευτυχώς η υπηρεσία είχε γνώση…

Σας ενημερώνουμε λοιπόν πως:

α)Το έργο του βιολογικού της νότιας πόλης (όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε) είναι ένα έργο προϋπολογισμού 25.000.000 εκ. ευρώ περίπου. Τα χρήματα αυτά αφορούν το έργο της αποχέτευσης  που έχει προϋπολογιστεί για το ποσό των 15.000.000 εκ. ευρώ περίπου καθώς και το έργο της ύδρευσης που έχει προϋπολογιστεί  για το ποσό των 10.000.000 εκ. ευρώ περίπου.

β)Μελέτη υπάρχει και για το έργο της ύδρευσης και για το έργο της αποχέτευσης. Αυτό που χρειάζεται είναι η επικαιροποίησή  της.  Η επικαιροποίηση της μελέτης αυτή τη στιγμή για να γίνει πρέπει να προχωρήσει η υπογραφή σύμβασης με νέο μελετητή.

Μόνο όταν γίνει η επικαιροποίηση  μπορεί να δημοπρατηθεί το έργο.

 

γ)Επιπλέον πρέπει να σημειώσουμε  πως  στο Φιλόδημο είναι ενταγμένο μόνο το κομμάτι της αποχέτευσης  για 5.000.000 εκ ευρώ περίπου.  Μια άλλη διαδικασία η οποία εκκρεμεί και πρέπει να ολοκληρωθεί για να μπορέσει να δημοπρατηθεί το έργο είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών  της έγκρισης δανείου για το υπόλοιπο ποσό από το παρακαταθηκών, μια τυπική διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Το ποσό αυτό του δανείου συνήθως δεν χρησιμοποιείται γιατί καλύπτεται από τις εκπτώσεις που δίνονται για τα έργα.

Αυτή τη στιγμή η πρώτη έγκριση του δανείου έχει γίνει και αναμένεται η ολοκλήρωση γραφειοκρατικών διαδικασιών ώστε να  προκύψει και ο δεύτερος παράγοντας δημοπράτησης του έργου.

Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν είναι:

  • Ποια μέτρα έχει πάρει η δημοτική αρχή για να μηδενίσει τις καθυστερήσεις που εμποδίζουν τη δημοπράτηση του έργου του βιολογικού της Νότιας πόλης.
  • Τι ενέργειες έχει κάνει η δημοτική αρχή για να εντάξει  σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και το κομμάτι της ύδρευσης,  που προβλέπεται από τη μελέτη, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να σκαφτούν δυο φορές αυτές οι περιοχές με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος, καθυστερήσεις αλλά και ταλαιπωρία για τους κατοίκους της περιοχής.

 

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΖΕΡΒΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΧΙΩΤΕΛΛΗ ΕΡΙΦΥΛΗ

Μοιράσου το άρθρο!