Πολιτική

30/04/2020 - 08:11

Μέτρα στήριξης του χώρου εστίασης. Κοινή πρόταση ψηφίσματος στο Δ.Σ. του Δήμου Μυτιλήνης Πυξίδας- Επαννεκίνησης

Πρόταση ψηφίσματος

 Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου , κύριε Δήμαρχε κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ζητάμε το παρακάτω κείμενο να υπογραφεί από όλους μας και να γίνει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ώστε τα μέτρα που περιγράφονται να ελαφρύνουν συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από τα μέτρα κατά του    κορωνοϊού   COVID-19.

Κάποια από τα μέτρα αφορούν αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου και κάποια άλλα διεκδικούμε να γίνουν αποφάσεις της  κυβέρνησης

Συγκεκριμένα

1.  Οι επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους (λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς   του   κορωνοϊού   COVID-19)  ή που έχει  απαγορευτεί ή περιοριστεί προσωρινά η λειτουργία τους  ή  αποδεδειγμένα έχουν πληγεί με μείωση του κύκλου εργασιών τους να   απαλλαγούν   πλήρως   από   τα  τέλη   καθαριότητας   και φωτισμού.,

Να απαλλαγούν  από τα Δημοτικά τέλη (ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας, φωτισμού και από τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΜ), για το χρονικό διάστημα από 01/3/2020 έως 31/12/2020.  Η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται κατόπιν  αιτήσεως  –  υπεύθυνης  δήλωσης του  ενδιαφερόμενου προσκομίζοντας   τον   τελευταίο   λογαριασμό   ρεύματος   και   το   αποδεικτικό   της   ένταξης   της επιχείρησης   σε   αυτές   που   διέκοψαν   υποχρεωτικά   τη   λειτουργία   τους   λόγω   των   μέτρων αποτροπής  της  διασποράς  του  κορωνοϊού  COVID-19.  Στην  περίπτωση  που  έχουν  καταβληθεί  τα τέλη θα γίνει συμψηφισμός με τις μελλοντικές απαιτήσεις.

 2. Απαλλαγή των καταστημάτων της πόλης μας που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία από τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων από 1/3/2020 έως 31/12/2020, αφού μάλιστα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και η ανάπτυξη  τραπεζοκαθισμάτων από την 1/6/2020 μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

3. Άρση των κατασχέσεων εις χήρας τρίτων, μη  δεσμεύσεις ΑΦΜ,  μη δεσμεύσεις λογαριασμών τραπεζών για το χρονικό διάστημα από 1/3/2020 έως 31/12/2020.

4. Αναβολή πληρωμής των ρυθμίσεων οφειλών για διάστημα 6 μηνών κατά αναλογία των ρυθμίσεων του Υπουργείου Οικονομικών για τις ρυθμισμένες οφειλές.

5. Ένταξη των παλαιών οφειλών αλλά και των νέων σε νέα ρύθμιση από 1/1/2021 με αριθμό δόσεων έως 120 δόσεις.

6. Για επιχειρήσεις οι οποίες στεγάζονται σε  ακίνητα του Δήμου Μυτιλήνης, προτείνεται  η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υποστηρίζει να πλήρωνεται το 60% του ενοικίου για το διάστημα που είναι κλειστά ,να συνεχιστεί έως και 31/12/2020, λόγω του ότι τα καταστήματα την επόμενη μέρα που θα ανοίξουν θα υπολειτουργούν στο 50% των δυνατοτήτων τους.

 

7. Απαλλαγή των τουριστικών επιχειρήσεων από τα τέλη παρεπιδημούντων και διενέργεια διαφημιστικής καμπάνιας από την κυβέρνηση για την τόνωση του εσωτερικού – ελληνικού τουρισμού στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, η οικονομία του νησιού τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της προσφυγικής κρίσης αλλά και της τελευταίας κρίσης του   κορωνοϊού   COVID-19. Οι κακοί χειρισμοί της κυβέρνησης, η  ατολμία της,  η έλλειψη σχεδίου και η αδυναμία της να  αποσυμφορήσει, το νησί, επιβαρύνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο, ιδιαίτερα για τον τουρισμό που δυστυχώς δεν θα επωφεληθεί ούτε του διμήνου  που προβλέπεται για την υπόλοιπη Ελλάδα.  

Ας είναι αυτό το ψήφισμα μια κραυγή αγωνίας του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου προς την Κυβέρνηση.

Ας ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους  μαζικούς φορείς της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου μας για να έχουν θετική κατάληξη τα δίκαια αιτήματά μας.


 

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΑΣΤΥΡΑΚΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

 ΖΕΡΒΟΥ ΜΑΡΙΑ

 ΚΑΤΖΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 ΧΙΩΤΕΛΛΗ ΕΡΙΦΥΛΗ

 ΨΩΜΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

 

Μοιράσου το άρθρο!