Skip to main content
|

Μήνυμα Νίκου Θεοδωρίδη για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Η έναρξη του εαρινού ηλιοστασίου για το βόρειο ημισφαίριο, και η πρώτη ημέρα της Άνοιξης, δηλαδή η 21η Μαρτίου, επιλέχθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ρώμη, 1973) ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Φέτος, όπως κάθε χρονιά, ο Οργανισμός έχει ως κεντρικό θέμα για τον εορτασμό της ημέρας την "Συμβολή των δασών και του νερού, στη διατήρηση της ζωής και της ανθρώπινης επιβίωσης".

 
Το νερό και τα δάση είναι στενά συνδεδεμένα και αμοιβαίως αλληλοεξαρτώμενα. Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε δάση αντανακλάται στην ποσότητα και ποιότητα του νερού αλλά και στην προστασία και διατήρηση της άγριας ζωής. Τα Δάση αποτελούν επίσης καθοριστικό παράγοντα για τη ρύθμιση των επιφανειακών και υπόγειων ροών καθώς και τη διατήρηση των αποθεμάτων ύδατος. Μειώνουν τις ακραίες καταστάσεις προστατεύοντας από τις φυσικές καταστροφές και τα πλημμυρικά φαινόμενα.
 
Σήμερα, η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή για τη σταθερότητα των δασικών και γενικότερα των φυσικών οικοσυστημάτων και αναμένεται ότι θα προκαλέσει, ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη, παρατεταμένες ξηρασίες, υψηλότερες θερμοκρασίες και καύσωνες, παράγοντες που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση και αύξηση των δασικών πυρκαγιών, την εξαφάνιση πολλών γνωστών σήμερα ειδών καθώς και στην απερήμωση και συρρίκνωση των υφισταμένων σήμερα φυσικών οικοσυστημάτων.
 
Η Δασική Υπηρεσία από ιδρύσεώς της, κατέβαλε και καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, παρά τις αντίξοες συνθήκες και το δυσμενές, διαχρονικά, κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και παρά τις πολιτικές «ανάπτυξης», που άμεσα συγκρούονται με την προστασία του περιβάλλοντος, κατάφερε, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, να περισώσει και να αυξήσει και να βελτιώσει, τα δασικά και φυσικά οικοσυστήματα τα οποία παραδίδει αλώβητα στις επόμενες γενιές των Ελλήνων.
 
Στα πλαίσια της συμβολικής αλλά και ουσιαστικής σημασίας της σημερινής ημέρας, οι Διευθύνσεις Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, συμμετέχοντας ενεργά στον παγκόσμιο εορτασμό, πραγματοποίησαν σχετικές φιλοδασικές δράσεις.
 
Ειδικότερα:
 
Η Διεύθυνση Δασών Ν. Δωδεκανήσου...
 
Και σήμερα αλλά και καθ΄ όλη τη διάρκεια του φετινού χειμώνα πραγματοποίησε δενδροφυτεύσεις με μαθητές της πρωτοβάθμιας και  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την επαφή των παιδιών με το δάσος, και την ανάληψη ευθύνης στην προστασία και την αναδημιουργία του, με την πεποίθηση ότι η προστασία των δασών επαφίεται στη συνειδητοποίηση της αξίας και των προσφορών του από τη νέα γενιά.
 
Ειδικά σήμερα, με τα στελέχη της, οργάνωσε ομιλίες και συμμετοχικές δράσεις σε Δημοτικά Σχολεία, σε Γυμνάσια και σε Λύκεια της Ρόδου.
 
Η Διεύθυνση Δασών Ν. Σάμου...
 
Γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας με πραγματοποιώντας αναδασώσεις με δενδρύλλια τραχείας πεύκης Σάμου, στις περιοχές «Γιάννου» Μυτιληνιών,  «Πευκάκια» Καρλοβάσου και «Βρακάδες» Ραχών, με τη συνεργασία και συμμετοχή σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 
Η Διεύθυνση Δασών Ν. Χίου...
 
Εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: “Μετά την πυρκαγιά του έτους 2012, το νησί της Χίου βρέθηκε να χάνει μεγάλο μέρος δασών και δασικών εκτάσεων. Ωστόσο έγινε αυτό αντιληπτό από το χιακό λαό; Το δίλλημα "καταπατώ τις καμένες εκτάσεις ή τις προστατεύω" είχε και έχει ξεκαθαρίσει στο μυαλό των ανθρώπων που αποτελούν την τοπική κοινωνία; Ας γίνει αυτή η μέρα η αφορμή για να αναλογιστεί ο καθένας μας τί πραγματικά χάθηκε και τι θα μπορούσε να περισωθεί ακόμη. Ας μην προβάλλουμε προσωπικά οφέλη εμείς σαν κοινωνία του νησιού αυτού που δοκιμαστήκαμε από το έλεος των πυρκαγιών σε μια εποχή που όλα βρίσκονται στο έλεος της εκμετάλλευσης”.
 
Η Διεύθυνση Δασών Ν. Λέσβου...
 
Διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση (21/3/2016) με ομιλίες στελεχών της στο 3ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, με στόχο να τονισθεί η σπουδαιότητα των δασικών οικοσυστημάτων ώστε να διαμορφωθεί θετική στάση από πλευράς μαθητών, σχετικά με εθελοντικές δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν αλλά και την εν γένει συμπεριφορά και ευαισθητοποίηση. Συγκεκριμένα, ο Δασοπόνος Κ. Βερβέρης ανέπτυξε το θέμα «Η ωφελιμότητα του δάσους και οι κίνδυνοι που το απειλούν» και η Δασολόγος Δανάη Βεϊλή παρουσίασε  «Τα δασικά οικοσυστήματα της Λέσβου και η συμβολή της Δασικής Υπηρεσίας στην προστασία τους». Οι ομιλίες συνοδεύονταν με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό ενώ παράλληλα έγινε αναφορά στις εθελοντικές δράσεις και ειδικότερα σε αυτές που σχετίζονται με τη προστασία του δασικού περιβάλλοντος.
 
Η Διεύθυνση Δασών Ν. Κυκλάδων...
 
Διοργάνωσε ενημερωτικές εκδήλωση με ομιλίες στελεχών της σε σχολεία της Ερμούπολης Σύρου.
 
Νίκος Θεοδωρίδης
 
Ασκών Καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
 
Διευθυντής Δασών Αιγαίου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία