Πολιτική

19/06/2020 - 12:07

“Μισοκλείνουν” μια τρύπα και ανοίγουν μια άλλη - Παρέμβαση ΚΚΕ για την κατάσταση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας του νησιού μας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ / Να δυναμώσει τώρα η δράση για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Η κυβέρνηση, με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της, ισχυρίζεται ότι “θωράκισε” τα νησιά από την επιδημία του κορονοϊού και ότι οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, αεροδρόμια και στους άλλους κλάδους πρέπει να αισθάνονται προστατευμένοι. Η αλήθεια όμως είναι ότι, η κυβέρνηση, επιχειρεί να καθησυχάσει τους νησιώτες με μέτρα “μπαλώματα” που δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, που έχουν οι δημόσιες  δομές της Υγείας.

Οι προσλήψεις υγειονομικών στις οποίες  ισχυρίζεται ότι προχώρησε η κυβέρνηση, εκτός από το ότι είναι προσωρινές δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στο νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας και στα αγροτικά ιατρεία. Ουσιαστικά επαναλαμβάνουν το ίδιο “έργο”. Κάνουν μετακινήσεις υγειονομικών από τη μία δημόσια μονάδα στην άλλη. “Μισοκλείνουν” μια τρύπα και ανοίγουν μια άλλη.

 Ο αριθμός των ΜΕΘ στο νοσοκομείο  δεν αρκεί ούτε για να καλύψει τις πάγιες ανάγκες των μονίμων κατοίκων.

Ο αριθμός των  απλών κλινών covid-19, που η κυβέρνηση ανακοίνωσε, δεν είναι νέες, αλλά κρεβάτια που αφαιρεί από άλλες κλινικές και από θεραπείες άλλων νόσων!

Τα λεγόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα στους διάφορους κλάδους μεταφέρουν την ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος στους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους, στην ουσία προσθέτουν, αντί να λύνουν, προβλήματα.

Το ΚΚΕ απαιτεί:

·      Να καλυφθούν τώρα, με διορισμούς μόνιμου προσωπικού, όλα τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό στις δομές της δημόσιας Υγείας της Λέσβου και  να στελεχωθούν με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες.

·       Να υπάρξει ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος στις χώρες προέλευσης, στις εισόδους του νησιού, στις τουριστικές ζώνες, στα χωριά (με μαζικά τεστ - θερμομετρήσεις σε τουρίστες και εργαζόμενους, μόνιμους κατοίκους) από γιατρούς και το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό, ενταγμένους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ο καθημερινός έλεγχος στις τουριστικές μονάδες και στα άλλα καταλύματα, για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας και την έγκαιρη αντιμετώπιση κρουσμάτων με κορονοϊό ή άλλες ασθένειες, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς και προσωπικό που ανήκουν στο δημόσιο σύστημα και όχι ο "έλεγχος" να ανατίθεται στους επιχειρηματίες, όπως κάνει η κυβέρνηση.

·      Να εξασφαλιστεί ο προληπτικός έλεγχος όσων φτάνουν στη Λέσβο  με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

·      Να προχωρήσει, εδώ και τώρα, ο μαζικός απεγκλωβισμός των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες στο νησί. Να κλείσει ΤΩΡΑ το αίσχος της Μόριας. Μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά τους στην ενδοχώρα να δημιουργηθεί  και να στελεχωθεί  Κέντρο Υγείας στο ΚΥΤ της Μόριας, να υπάρχουν σταθεροί προληπτικοί έλεγχοι, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης με την παροχή επαρκούς νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και των αναγκαίων μέσων για καθαριότητα και προστασία.

Το ΚΚΕ, με τις θέσεις και τη δράση του, στέκεται με ευθύνη δίπλα στους κατοίκους, στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους στη Λέσβο. Γι' αυτό και βρίσκεται σταθερά απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών και τις επιλογές της ΕΕ.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει  και στη βουλή  να στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις του λαού της Λέσβου για την εξασφάλιση της υγείας, των δικαιωμάτων και του εισοδήματός τους. Ταυτόχρονα καλεί  το λαό του νησιού , τα σωματεία, όλους τους φορείς να δυναμώσουν τώρα αποφασιστικά την δράση και την πάλη τους για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στο δημόσιο σύστημα υγείας κόντρα στην πολιτική που θυσιάζει τα λαϊκά  δικαιώματα  στον βωμό των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Μοιράσου το άρθρο!