Πολιτική

30/09/2020 - 18:09

Μηταράκης για Μόρια: Περιορίσαμε δραστικά τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία

Αντιμετωπίσαμε μια μεγάλη κρίση μέσα σε λίγες μέρες, περιορίζοντας δραστικά τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία, ισχυρίστηκε αναφερόμενος στην καταστροφή της Μόριας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης μίλησε για τη διαχείριση της καταστροφής του ΚΥΤ της Μόριας και εκτίμησε απαντώντας σε ερώτηση της Ελληνικής Λύσης στη Βουλή ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε «μια μεγάλη κρίση μέσα σε λίγες μέρες, περιορίζοντας δραστικά τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία». Παράλληλα, πρόσθεσε πως μέσω του διαλόγου θα υπάρξουν ασφαλείς δομές, έξω από τον αστικό ιστό ώστε να «μην επιβαρύνουν τις τοπικές κοινωνίες».

 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης κλήθηκε να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνου Μπούμπα, αναφορικά με την «Ίδρυση Δομής Φιλοξενίας λαθρομεταναστών στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ), της Λέσβου με όρους πλημμελείς, από περιβαλλοντολογική άποψη και από άποψη Ασφάλειας».

«Κινηθήκαμε σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και εφαρμόσαμε τη νομοθεσία που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις. [...] Η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν η προστασία της ασφάλειας όλων, των τοπικών κοινωνιών και των διαμενόντων. Η δεύτερη προτεραιότητά μας ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας όλων, και των τοπικών κοινωνιών και των διαμενόντων» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παράλληλα, τόνισε πως συνολικά οι διαμένοντες στη Λέσβο τις επόμενες μέρες «θα είναι κάτω από 10.000» και αυτή η πληθυσμιακή μεταβολή προανήγγειλε ότι θα είναι μέσα στο 2020.

Όταν ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης ανέφερε, μιλώντας για τη δομή του Καρά Τεπέ, ότι μισθώθηκε με μεγάλο μίσθωμα έκταση για τη φιλοξενία των μεταναστών, ο κ. Μηταράκης απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς. 

«Αν υπήρχε, θα το είχατε βρει στη "Διαύγεια". Αυτό που κάναμε, όταν έγινε η απόφαση χωροθέτησης, ήταν μία ανάληψη δέσμευσης. Για λογιστικούς λόγους δεσμεύσαμε ένα ποσό στον εθνικό προϋπολογισμό, βάσει μιας εκτίμησης που υπήρχε. [...] Για να γίνει μίσθωση, πρέπει να γίνει μία διαδικασία. Πρέπει να γίνει ειδική εκτίμηση της συγκεκριμένης περιοχής» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ωστόσο, ο κ. Μπούμπας είπε ότι στο συγκεκριμένο σημείο έχει γίνει «μπάζωμα αιγιαλού» το οποίο έχει μάλιστα μεγάλη στρατηγική σημασία, καθώς είναι πεδίο βολής.

 

https://sputniknews.gr/

Μοιράσου το άρθρο!