Πολιτική

26/03/2020 - 16:17

Μόνη μας ελπίδα τα Εξωτερικά Ιατρεία Πρώτης Αξιολόγησης και... όχι ο Μηταράκης

Νέα επιστολή Περιφερειάρχη στον Υπουργό Μετανάστευσης

Η χθεσινή «βόμβα» Γιόχανσον που δημοσιεύσει το Lesvosnews.net προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Συγκεκριμένα  σύμφωνα με την κα Γιόχανσον : Η Ελλάδα διαφωνεί με τη μετεγκατάσταση προσφύγων στην ενδοχώρα.

Η  Ευρωπαία επίτροπος αποκάλυψε  ότι  η Αθήνα προέβαλε αντιρρήσεις στη μεταφορά των μεταναστών από τα ΚΥΤ που ασφυκτιούν και να τους μεταφέρει στην ενδοχώρα, με την αιτιολογία την απουσία κρουσμάτων κοροναϊού στα κέντρα φιλοξενίας. Με άλλα λόγια σήμερα μαθαίνουμε από τα πιο επίσημα χείλη γιατί δεν έχει συμβεί ούτε αυτή την κρίσιμη στιγμή η αποσυμφόρηση του ΚΥΤ στη Μόρια.

Είμαστε δηλαδή μόνοι μας απέναντι στο μέτωπο κορονοϊός και ΚΥΤ μεταναστών στο Βόρειο Αιγαίο. Ευτυχώς που είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να προλάβει τα χειρότερα. 

 

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρει: 

"Εντός των προσεχών ημερών θα λειτουργήσουν στελεχωμένα με ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό τα τρια ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΣ για έγκαιρο εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού σε μετανάστες. Οι οικισμοί εγκαταστάθηκαν εμπρός απο τα ΚΥΤ Μόριας Λέσβου, ΒΙΑΛ Χίου και Βαθέος Σάμου.

Ειναι μια πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της Περιφερειας Βορειου Αιγαίου για προστασία του γηγενούς πληθυσμού και των μεταναστών . Ο θεός βοηθός μας!"

Σύμφωνα με πληροφορίες του Lesvosnews.net ο κ. Μουτζούρης έστειλε στις 24-03-2020 νέα επιστολή στον Υπουργό Μετανάστευσης όπου εξηγούσε ότι οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στις υπάρχουσες δομές λόγω του κινδύνου μετάδοσης κορονοϊού. Στην επιστολή του ο κ. Μουτζούρης ζητάει τον ελλιμενισμό τριών πλοίων σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο που θα φιλοξενήσουν τους νεοεισερχόμενους μετανάστες. 

Αυτό όμως που προκαλεί πλέον οργή είναι η σημερινή τοποθέτηση του κ. Μηταράκη στη Βουλή που επιμένει να μιλάει για  την επιτυχία της Κυβέρνησης και ότι οι μετανάστες δεν μένουν πάνω από 14 μήνες στα νησιά.  Αποσυμφόρηση τόμως των νησιών - κάτι που ασφαλώς  δείχνουν τα επίσημα στοιχεία - δεν υπάρχει!  Μόνο στη Μυτιλήνη  τα επίσημα στοιχεία τοποθετούν τον αριθμό προσφύγων - μεταναστών στα 22.000 άτομα. Οι απόλυτοι αριθμοί όμως δεν αλλάζουν όποια πολιτική προσέγγιση και αν γίνει...  Η "βόμβα" της Μόριας είναι ενεργή!  Ασφαλώς ο κ. Μηταράκης δεν έχασε την ευκαιρία να "διαφημίσει" τις κλειστές δομές μεταναστών στα νησιά! 

Τι υποστήριξε σήμερα ο κ. Μηταράκης στη Βουλή: 

 

Ομιλία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτή Χίου, Νότη Μηταράκη, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Στην ενότητα του ελληνικού λαού και στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης απέδωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, τον περιορισμό των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης και της κρίσης δημόσιας υγείας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι: «σήμερα, η Ολομέλεια, καλείται να κυρώσει δυο ΠΝΠ, άμεσα σχετιζόμενες και με τις δύο αυτές κρίσεις. Η από 2 Μαρτίου Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, περί αναστολής αιτήσεων ασύλου, μαζί με την Απόφαση του ΚΥΣΕΑ είχαν άμεσο στόχο τη θωράκιση των συνόρων μας από την συντονισμένη προσπάθεια παραβίασης τους. Όχι από πρόσφυγες που προσπαθούσαν να διαφύγουν το κίνδυνο στη γείτονα χώρα, αλλά από πρόσωπα που στηρίχθηκαν από τη Τουρκία στην προσπάθεια τους να εισέλθουν παράνομα».

Εν συνεχεία, προσέθεσε πως «την από 10 Φεβρουαρίου ΠΝΠ για τα κέντρα των νησιών, νομίζω ότι είναι πολύ πιο εύκολο να την υποστηρίξω σήμερα, από ότι θα ήταν την ημέρα δημοσίευσης. Ήμασταν υποχρεωμένοι να θωρακίσουμε τα νησιά από την τότε επικείμενη κρίση δημόσιας υγείας του κορωνοϊού, αλλά και από την αυξημένη ρητορική της γείτονος χώρας για την χρήση των μεταναστευτικών ροών ως εργαλείο πίεσης».

Επιπλέον, υπογράμμισε τους δύο βασικούς στόχους του Υπουργείου, που είναι ο περιορισμός των ροών, αλλά και των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες, συμπληρώνοντας πως «για την μείωση των ροών προτάξαμε τέσσερις γραμμές άμυνας. Την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και την αύξηση των επιστροφών με μείωση  του χρόνου πρώτης απόφασης από 183 μέρες το 2019 σε 27 στις νέες αιτήσεις το 2020. Την αντικατάσταση των ανοικτών δομών με κλειστές, την οποία ήδη έχουμε εκκινήσει σε τέσσερα σημεία. Τέλος, την διεθνοποίηση την κρίσης, με την χώρα μας στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης για δίκαιη κατανομή των βαρών στα κράτη-μέλη και για την ανάγκη αλλαγής της Κοινής Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ώστε να μην οδηγεί σε συμφόρηση στα νησιά μας».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κατέρριψε την παραπληροφόρηση που υπάρχει στα νησιά, επισημαίνοντας τα εξής: «Αποδείξαμε ήδη ότι δεν υπάρχει πλέον κανείς στα νησιά που έχει μείνει πάνω από 14 μήνες μετά και την τελευταία κίνηση αποσυμφόρησης που κάναμε μέσα στο Μάρτιο. Και στόχος μας και μπορούμε να το καταφέρουμε, είναι ότι αυτοί που δικαιούνται άσυλο θα φεύγουν πριν τους δύο μήνες και αυτοί που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας πριν τους έξι. Κατά συνέπεια, η μέση παραμονή θα φτάσει στους τέσσερις μήνες. Δεύτερον, ακόμα και ο δικός μας σχεδιασμός του Νοεμβρίου για το μέγεθος των δομών πλέον φαντάζει μεγάλος, με τα νέα δεδομένα προστασίας συνόρων και επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου. Τρίτον, έχω στείλει επιστολή τους δημάρχους και τους ζητάω να συντονίσουμε τις ενέργειες για την κατάργηση των ανοικτών δομών, αφού λειτουργήσουν μικρότερες κλειστές δομές για την ασφάλεια όλων».

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αποσυμφόρηση των νησιών: «Έχουμε ανακοινώσει 10.000 μετακινήσεις το πρώτο τρίμηνο, έχουν ολοκληρωθεί κατά περίπου 90% ήδη. Έχουμε ανακοινώσει με πρωτοβουλία του κ. Κουμουτσάκου με τον ΔΟΜ, 5.000 εθελοντικές μετακινήσεις μέσα στο επόμενο τρίμηνο και σχεδιάζουμε και νέο κύκλο αποσυμφορήσεων. Πλέον βλέπουμε στο τέλος Μαρτίου, για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολύ καιρό, να έχουμε λιγότερους στα νησιά από ότι είχαμε στα τέλη  του 2019. Άρα η αποσυμφόρηση έχει ξεκινήσει. Γραμμικά, αλλά έχει ξεκινήσει. Με ένα τρόπο, ο οποίος δεν λειτουργεί θελκτικά για νέες ροές, γιατί βιώσαμε το 2015 το «ελάτε και προχωρήστε στην ηπειρωτική Ελλάδα» και αυτό δημιούργησε 800.000 αφίξεις».

Επίσης, υπεραμύνθηκε των επιτάξεων στις οποίες προχώρησε η Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «Πρώτον, διότι διαθέσιμες δημόσιες γαίες δεν ήταν καλύτερες για τις τοπικές κοινωνίες. Σε κάθε νησί υπήρχαν κρατικές εκτάσεις, όπως πχ. το αεροδρόμιο των Ολύμπων στη Χίο που είχε επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά μια τέτοια τοποθεσία δημιουργούσε ζητήματα στον παραγωγικό ιστό. Δεύτερον, υπήρχαν ιδιωτικές γαίες, διαθέσιμες προς ενοικίαση, αλλά οι διαδικασίες θα απαιτούσαν χρόνο. Να ξεκαθαρίσουμε επίσης τι εννοεί ως επίταξη η ΠΝΠ, προβλέπει ρητά ότι είναι «αναγκαστική ενοικίαση», για τρία μόνο χρόνια, και έναντι αποζημίωσης που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες».

Ο κ. Μηταράκης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «τα κόμματα σας συμφωνούν με την έννοια της επίταξης για λόγους δημόσιας υγείας. Ας μην υποκρινόμαστε για μικροπολιτικούς λόγους».

«Έχουν ληφθεί όταν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στις δομές φιλοξενίας. Διαχωρίζουμε τις νέες αφίξεις. Περιορίζουμε αποφασιστικά την κυκλοφορία. Δημιουργούμε υγειονομικές εγκαταστάσεις. Ενημερώνουμε τους διαμένοντες στις γλώσσες τους», κατέληξε χαρακτηριστικά.  

Μοιράσου το άρθρο!