Μόρια... η μοίρα της Λέσβου!
Όσοι βρέθηκαν χθες το απόγευμα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν έχασαν μόνο 5 ώρες από τη ζωή τους αλλά κατάλαβαν και δύο βασικά σημεία για το που πάει αυτός ο τόπος: α) δεν υπάρχει καμία ελπίδα να λειτουργήσει το συγκεκριμένο Περιφερειακό Συμβούλιο (κάθε Περιφερειακός Σύμβουλος είναι και ένας κόσμος…) β) το προσφυγικό/ μεταναστευτικό δεν θα λυθεί στο άμεσο μέλλον (και αν λυθεί δεν θα λυθεί ούτε από το Δήμο ούτε από την Περιφέρεια).
Πέντε ώρες συζήτηση και δεν κατάφεραν να βγάλουν ένα κοινό ψήφισμα. Να ενημερώσουν έστω και τυπικά την Κυβέρνηση τι ζητάνε οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Ακούστηκαν εκθέσεις ιδεών , ακούστηκαν ακροδεξιές και ακροαριστερές κραυγές. Εκθέσεις, κραυγές και αρκετές γραφικότητες.
Παρόν στη συνεδρίαση έδωσαν και οι κάτοικοι της Μόριας και των γειτονικών χωριών. Ασφαλώς και όλοι αναγνωρίζουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν. Και επειδή όπως είπαμε δεν υπήρξε καμία κοινή απόφαση από τους Περιφερειακούς Συμβούλους τελικά ο Περιφερειάρχης θα μεταφέρει στη Κυβέρνηση τα γνωστά αιτήματα των κατοίκων της Μόριας: αποσυμφόρηση , αποζημιώσεις, έλεγχος λειτουργίας ΜΚΟ, ενίσχυση αστυνόμευσης.
Η χθεσινή λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου για ένα τόσο σημαντικό απέδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι θα πορευτούμε τα επόμενα χρόνια χωρίς Περιφερειακό Συμβούλιο… είναι τέτοιοι οι συσχετισμοί, είναι τέτοια η κουλτούρα των περισσότερων Περιφερειακών Συμβούλων που θα υπάρχει αδυναμία στη λήψη αποφάσεων. Η διοίκηση του Βορείου Αιγαίου θα είναι μόνο από τις επιτροπές…. Η "επιτυχία" της απλής αναλογικής στο μεγαλείο της.
Το δεύτερο όπως αναφέραμε και στην αρχή είναι ότι η Περιφέρεια ούτε στο ελάχιστο δεν μπορεί να παρέμβει στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό. Όχι μόνο επειδή δεν μπορεί να εκδώσει ένα κοινό ψήφισμα το Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά επειδή το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και διεθνές πρόβλημα που μας ξεπερνά. Οι πρόσφυγες / μετανάστες που περιμένουν στην απέναντι ακτή δεν ενδιαφέρονται για τις αποφάσεις Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.
Είναι ίσως καιρός να ειπωθεί μια σκληρή αλήθεια: η εικόνα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν θα αλλάξει όσο και αν προσπαθεί η Κυβέρνηση. Η δήθεν αποσυμφόρηση θα είναι πάντα μια ωραία θεωρητική λύση. Η πραγματικότητα αμείλικτη: οι 20.000 θέσεις φιλοξενίας μεταναστών που σκοπεύει να δημιουργήσει η Κυβέρνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα ήδη συναντούν αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών ή αν θέλουμε να το πούμε αλλιώς οι συμπατριώτες μας Έλληνες δεν δείχνουν αλληλεγγύη στους Έλληνες της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου. "Άφησέ τους να έχουν το πρόβλημα εκεί οι νησιώτες… μην μας χαλάτε την ησυχία με μετανάστες κτλ."
Και ότι κάνουν οι Έλληνες της ηπειρωτικής χώρας στους νησιώτες κάνουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα. Η Ευρώπη δεν δείχνει καμία αλληλεγγύη στην Ελλάδα. Με κλειστά στα σύνορα αυτό που παρέχει η καλή Ευρώπη είναι άφθονο χρήμα στην Ελλάδα για να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση … χρήμα που μέσα από ΜΚΟ επιστρέφει τμηματικά πίσω στην Ευρώπη.
Θα ζήσουμε κι άλλες εξεγέρσεις , θα ακούσουμε κι άλλες φήμες, θα ακούσουμε και άλλες υποσχέσεις…. Θα ζήσουμε «αποσυμφόρηση» και «απόβαση» προσφύγων / μεταναστών.
Δυστυχώς τα επόμενα χρόνια όλα δείχνουν ότι η Μόρια θα είναι η μοίρα της Λέσβου...
Το παιχνίδι στη διεθνή σκακιέρα θα είναι τέτοιο που θα δημιουργεί και νέες προσφυγικές ροές…
Για επίλογο αναφέρουμε αυτό που τόνισε χθες η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλη και το μετέδωσε σήμερα το πρωί η ΕΡΤ Αιγαίου: «Περνάμε τη χειρότερη φάση του πολιτισμού της Ευρώπης ακριβώς γιατί υπάρχει έλλειμμα Ευρωπαϊκής Πολιτικής . Είναι προαποφασισμένο να γίνουμε αποθήκες ψυχών και οι μετανάστες είναι θύματα αυτής της απανθρωπιάς. Μα θα έρθουν , η προσφυγιά είναι ένα ποτάμι που δεν μπορείς να το σταματήσεις»
Πόσο δίκιο έχει…