Πολιτική

02/07/2019 - 19:35

Μπορεί η Ν.Δ. να κερδίσει 2 έδρες στη Λέσβο; Εκλογές στο Ν. Λέσβου τα 10 τελευταία χρόνια

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, παρουσιάζουμε μερικούς Πίνακες για καλύτερη και πληρέστερη πληροφόρηση. Γράφει ο Στράτος Σαλαβός

Ο παρακάτω Πίνακας δείχνει τα εκλογικά αποτελέσματα της εκλογικής Περιφέρειας του Ν. Λέσβου τα τελευταία δέκα χρόνια.

(κλικ εδώ για μεγέθυνση του πίνακα) 

πινακασ

Αρχής γενομένης από τις Ευρωεκλογές του 2009 και στη συνέχεια τις Βουλευτικές την ίδια χρονιά. Μια χρονιά όπου η κυβέρνηση της Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή έχασε από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Ακόμα η κρίση δεν είχε ενσκήψει και τα δύο κόμματα του τότε δικομματισμού άνετα ξεπέρασαν το 70%.

Στη συνέχεια μας προέκυψε η κρίση με τις τεκτονικές αλλαγές έτσι όπως αυτές απεικονίζονται στις δύο βουλευτικές εκλογές του 2012. Το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, η Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά έπιασε ιστορικό ρεκόρ χαμηλότερων ποσοστών. Στο τέλος ομως συγκυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Στον Ν. Λέσβου τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ κυμάνθηκαν ψηλότερα από τα πανελλαδικά ποσοστά. Αξιοσημείωτη βέβαια η αύξηση της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Το 2014 στις Ευρωεκλογές παρότι πρώτο κόμμα πανελλαδικά εμφανίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, στην Λέσβο την πρωτιά διατήρησε η Ν.Δ. με μικρή έστω διαφορά. Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ συνέχισε να πέφτει. Όμως παρατηρήθηκε για μια ακόμα φορά το χαμηλό ποσοστό του ΚΚΕ στον Νομό μας.

Στις δύο βουλευτικές εκλογές όμως του 2015 έχουμε πρωτιά για τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. οι οποίοι άλλωστε εξέλεξαν από έναν βουλευτή. Η μικρή έστω πτώση του ΚΚΕ συνεχίστηκε αλλά κέρδισε την τρίτη έδρα δεδομένου της μεγάλης πτώσης του ΠΑΣΟΚ το οποίο εμφανίστηκε στις εκλογές με το όνομα ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ. Και φτάνουμε στις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Η πρωτιά επιστρέφει στην Ν.Δ. και μάλιστα με σημαντική διαφορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως διατηρήθηκε πάνω από το 20% όμως από εκεί και κάτω αρχίζει το ερώτημα. Ποιος παίρνει την τρίτη έδρα; Η πτώση του ΚΚΕ συνεχίσθηκε πέφτοντας σε μονοψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση ενώ η μικρή έστω άνοδος του ΚΙΝΑΛ έφερε τα δύο κόμματα σε απόσταση αναπνοής. Μία ποσοστιαία μονάδα διαφορά και περίπου 400 ψήφους!

Ποιος θα την κερδίσει;

Υπάρχει περίπτωση να την κερδίσει η Ν.Δ.; Θεωρητικά ναι, πρακτικά δύσκολο. Θα πρέπει να πιάσει ένα μεγάλο τέτοιο ποσοστό έτσι ώστε να της μείνει ένα μεγάλο υπόλοιπο ψήφων στην δεύτερη ή τρίτη κατανομή προκειμένου να πάρει την έδρα. Το ποσοστό της πρώτης κατανομής είναι 33,3% από το οποίο λογικά έδρα θα βγάλει η Ν.Δ.. Το θέμα είναι πόσο ψηλά θα φτάσει το ποσοστό της προκειμένου να έχει ένα υπόλοιπο τέτοιο που θα ξεπεράσει τα υπόλοιπα κόμματα.

Στους επόμενους δύο Πίνακες βλέπουμε τα ποσοστά των δύο μονομάχων της τρίτης έδρας (ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ) στην Λέσβο ανά Δημοτική Ενότητα. Διότι τελικά αυτό θα είναι το ενδιαφέρον για την εκλογική μας περιφέρεια. Ποιος θα πάρει την τρίτη έδρα… 

1

 

22

Μοιράσου το άρθρο!