Πολιτική

08/07/2021 - 15:49

Μυτιλήνη: Με τραγούδια και «ηθικό ακμαίο» έφτασαν στην παιδική κατασκήνωση οι φίλοι του κόκκινου Αερόστατου

30ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ: «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ – κυβερνήσεις – καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!»

«Τραγουδάμε όλοι μαζί...

Η γροθιά μας οδηγεί!

Νιώθουμε ωραία, στης ΚΝΕ την εκδρομή!»

Τραγουδώντας και ακμαίοι παρά το πολύωρο ταξίδι οι φίλοι του κόκκινου Αερόστατου αποβιβάστηκαν στη Μυτιλήνη για να συμμετάσχουν στην παιδική κατασκήνωση.

Πίσω από το πανό τους και τραγουδώντας, έφτασαν στο χώρο της κατασκήνωσης, όπου έγιναν δεκτοί με ένα ζεστό χειροκρότημα...

Αφού τακτοποιηθούν στις σκηνές τους, θα ξεκινήσουν οι πολύμορφες δραστηριότητες που έχει επιμεληθεί η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρές ηλικίες νεολαίας.

 

Ένα όμορφο και ιδιαίτερο αναμνηστικό έπαιρναν οι κατασκηνωτές φτάνοντας στο χώρο του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, στο Άλσος Τσαμάκια στη Μυτιλήνη.

Πρόκειται για ένα αναμνηστικό εφημεριδάκι που επιμελήθηκε η Τομεακή Οργάνωση Λέσβου της ΚΝΕ, με τίτλο «Σ’ αυτόν τον τόπο που ‘ρθατε...».

Στο πρωτοσέλιδο η Τομεακή Οργάνωση Λέσβου εκφράζει τη χαρά και την τιμή της να φιλοξενεί το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο και καλωσορίζει τα μέλη και τους φίλους της Οργάνωσης με ένα ποίημα γραμμένο στην τοπική διάλεκτο, με τίτλο «Γεια τσι χαρά σας σύντροφοι», που αναφέρεται στις αγωνιστικές παραδόσεις του νησιού από την εποποιία του ΔΣΕ μέχρι τις μέρες μας, αλλά και για τους δεσμούς φιλίας με τους συντρόφους από την ΚΝ Τουρκίας.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Γεια τσι χαράς σας σύντροφοι

τσι φίλοι αγαπημένοι

Π' σας ζάλισε η θάλασσα

τσι είστε κουρασμένοι

[...]

Σ' αυτό το μέρος που ΄ρθατε

γράφτηκε ιστορία

Γιατί του λεν' κότσνου νησί

μην έχετε απορία»

Στις επόμενες σελίδες οι αναγνώστες βρήκαν έναν ιστορικό οδηγό της Μυτιλήνης, με σημεία στο χάρτη τα οποία «σημαδεύτηκαν» από την πάλη του λαού του νησιού.

Τέλος, γίνεται αναφορά στη νέα έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ και της «Σύγχρονης Εποχής», «"Go back!" Ο Δεκέμβρης του 1944 στη Μυτιλήνη», που περιέχει ιστορίες από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ και πιο συγκεκριμένα από την έκδοση «Μυτιλήνη 1945», που κυκλοφόρησε το Μάρτη του 1945, μέσα από την οποία μπορεί κανείς να ταξιδέψει στα γεγονότα των ημερών.

--

30ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ: «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ – κυβερνήσεις – καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!»

Το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, το οποίο φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια, θα πραγματοποιηθεί από τις 9 ως 11 Ιουλίου στη Μυτιλήνη με σύνθημα: «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!». Στις εκδηλώσεις του θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας (ΚΝΤ), που θα πάρει μέρος με πλούσιο πολιτικό - πολιτισμικό πρόγραμμα, συζητήσεις, κοινές δραστηριότητες ανάμεσα στην ΚΝΕ και την ΚΝΤ. 

Επίσης, στην κεντρική συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Ιουλίου στις 8.00μμ, στην πλατεία Σαπφούς, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Κεμάλ Οκουγιάν, γγ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP). Ομιλία θα κάνει ο Νίκος Αμπατιέλος, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ορισμένα στοιχεία, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, για το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (TKP), με το οποίο το ΚΚΕ διατηρεί στενές σχέσεις:

«Το ΤΚΡ ιδρύθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1920 στο Μπακού, την πρωτεύουσα της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, υπό την ηγεσία του Μουσταφά Σουπχί, κάτω από την επίδραση της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης στην περιοχή της Ανατολίας. Στις γραμμές του εντάχθηκαν πολλές γνωστές προσωπικότητες, όπως ο σπουδαίος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ, ο ποιητής και συγγραφέας Ριφάτ Ιλγκάζ και ο ζωγράφος Αμπιντίν Ντινό.

Πιστό στις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού, παλεύει για τη σοσιαλιστική εξουσία και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Τουρκία και στην 100χρονη ιστορία του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, των γυναικών.

Τα τελευταία χρόνια, δίνει σκληρές μάχες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αλλά και τον αντικομμουνισμό, την καταστολή και τις διώξεις κατά του Κόμματος, όσο και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας».

Το ΚΚΕ συνεργάζεται με το ΤΚΡ στο θεωρητικό περιοδικό «Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση», στην «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία», στις Διεθνείς και Περιφερειακές συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Το 2019 διοργάνωσαν από κοινού την 21η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στη Σμύρνη. Επίσης, με απόφαση της ΚΕ του ΤΚΡ, το 1ο Βραβείο Φιλίας «Μουσταφά Σουπχί» απονεμήθηκε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. 

Τα τελευταία χρόνια, το ΤΚΡ και το ΚΚΕ έχουν προχωρήσει στην έκδοση κοινών ανακοινώσεων «για τις σύνθετες και επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προσεγγίζοντάς τες στην βάση του προλεταριακού διεθνισμού και της διεθνιστικής αλληλεγγύης».

Τα δύο ΚΚ σημειώνουν πως «οι αντιθέσεις και ανταγωνισμοί για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους ενεργειακούς αγωγούς, την κατάκτηση αγορών και τον έλεγχο στρατηγικής σημασίας περιοχών, οι οποίες διαπερνούν το ιμπεριαλιστικό σύστημα, εκδηλώνονται έντονα στην περιοχή μας και εκφράζονται και στις σχέσεις των δύο χωρών.

Πρόκειται για μέρος της συνολικότερης σύγκρουσης ανάμεσα σε αστικές τάξεις, μονοπώλια και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, που ήδη έχει αιματοκυλήσει τους λαούς της περιοχής. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από τη συμμετοχή των δύο χωρών στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ, καθώς και την εμπλοκή στις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ και της ΕΕ».

Το ΚΚΕ και το ΚΚΤ «εναντιώνονται σε κάθε περίπτωση θερμού επεισοδίου και πολεμικής εμπλοκής. Εκφράζουν την αντίθεσή τους με τις παραβιάσεις των συνόρων στο Αιγαίο και την αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών που έχουν καθορίσει τα σύνορα στην περιοχή.

Υποστηρίζουν τη θέση για μη αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν και παλεύουν για απεμπλοκή των δύο χωρών από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων από ΝΑΤΟϊκές και άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων, απαιτούν να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

Καταδικάζουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία. Εκφράζουν την διεθνιστική τους αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς που πλήττονται.

Επιπλέον, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον Κυπριακό λαό, Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους και υποστηρίζουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος με αποχώρηση των κατοχικών και όλων των ξένων στρατευμάτων, για Κύπρο ανεξάρτητη με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Τουρκοκύπριων, Ελληνοκύπριων, Λατίνων, Αρμενίων και Μαρωνιτών, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες». 

Τα δύο κόμματα «δίνουν ξεκάθαρο μήνυμα πως οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Έχουν συμφέρον να διεκδικήσουν να ζουν ειρηνικά και να παλεύουν για το δικό τους μέλλον, κόντρα στο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννάει κρίσεις, ανεργία, φτώχεια, προσφυγιά, επεμβάσεις και ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την ταξική ενότητα της εργατικής τάξης, την Κοινωνική Συμμαχία με τα καταπιεζόμενα από τα μονοπώλια λαϊκά στρώματα. Να αναπτυχθεί η ταξική πάλη, η πάλη για την εργατική εξουσία, για το σοσιαλισμό, που στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρος κι αναγκαίος».

Μοιράσου το άρθρο!