Πολιτική

14/03/2019 - 06:04

Μυτιλήνη: Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα νησιά που έχουν χτυπηθεί από το προσφυγικό

yle="text-align: justify;">Ειδκή αναφορά για το προσφυγικό έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.  Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε σε ειδικό σχέδιο για τα νησιά που χτυπήθηκαν από την προσφυγική κρίση και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για  αδιαφορία στις τοπικές κοινωνίες  με τη λογική των αφύλακτων συνόρων. 

Αναλυτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του παρουσίασε το σχέδιο του για όσα νησιά έχουν χτυπηθεί από την προσφυγική κρίση :

Εδώ στη Λέσβο, στο βόρειο Αιγαίο, εσείς θα θυμάστε τον κ. Τσίπρα και για έναν πρόσθετο λόγο ακόμη.  Για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε ή μάλλον για τον τρόπο με τον οποίο δεν διαχειρίστηκε την προσφυγική κρίση. Για τις δηλώσεις του περί θάλασσας η οποία δεν έχει σύνορα, για τις τοποθετήσεις της υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι οι πρόσφυγες “λιάζονται“ και μετά με κάποιο τρόπο μαγικό “εξαφανίζονται“. Για την παντελή αδιαφορία που έδειξε για τις τοπικές κοινωνίες και την πρωτοφανή επιβάρυνση την οποία υπέστησαν τα νησιά του βορείου Αιγαίου από το προσφυγικό κύμα. Για τη λογική σύμφωνα με την οποία η χώρα μας δεν χρειάζεται να φυλάει τα σύνορά της και λίγο-πολύ όλοι μπορεί να είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα και κατά συνέπεια και στην Ευρώπη.

 

Δυστυχώς, η πολιτική του κ. Τσίπρα ήταν και παραμένει ένα μείγμα ιδεοληψίας, ανικανότητας και απανθρωπιάς. Ναι, και απανθρωπιάς. Η δήθεν ευαίσθητη Αριστερά, αυτή που νοιάζεται για τα δικαιώματα των προσφύγων, των μεταναστών, είναι αυτή που επέτρεψε στη Μόρια να φτάσει στην κατάσταση στην οποία βρέθηκε. Η δήθεν Αριστερά της αποτελεσματικότητας είναι αυτή που τρία χρόνια τώρα δεν μπόρεσε να φτιάξει έναν απλό αγωγό που να συνδέει το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης με τον βιολογικό του νησιού, ώστε να μην υπάρχει αυτή η θλιβερή την οποία είδα και σήμερα: τα λύματα να τρέχουν στον δρόμο. Και αυτή η δήθεν Αριστερά της προόδου είναι αυτή που αρνείται να συμμετέχει στην ευρωπαϊκή συζήτηση για το πώς η Ευρώπη -και όχι μόνο η Ελλάδα- μπορεί καλύτερα να φυλάξει τα σύνορά της. Εμείς, λοιπόν, στο θέμα του προσφυγικού είμαστε πάρα πολύ ξεκάθαροι. Και είχα την ευκαιρία αρκετές φορές να μιλήσω για το θέμα αυτό και να μιλήσω και εδώ στη Μυτιλήνη, όπως το έκανα και στη Χίο στο προσυνέδριο το οποίο είχαμε διοργανώσει μαζί με τον Νότη Μηταράκη. Και όπως είχαμε κάνει και στη Σάμο. Και θα ήθελα να χαιρετίσω την παρουσία του Δημάρχου Σάμου, του Μιχάλη Αγγελόπουλου, ο οποίος είναι και υποψήφιος ευρωβουλευτής. Έχει εκπροσώπηση το βορειοανατολικό Αιγαίο στο ευρωψηφοδέλτιό μας. Μιλήσαμε, λοιπόν, ξεκάθαρα και είπαμε ότι η Ευρώπη πρέπει να φυλάει τα σύνορά της Δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι ξέφραγο αμπέλι. Δεν μπορεί να λέμε ότι έχουμε ελεύθερη ζώνη διακίνησης πολιτών μέσα στη Σένγκεν και ταυτόχρονα να μην φυλάμε τα σύνορά μας. Και θέλουμε, ναι, ευρωπαϊκή βοήθεια για να φυλάμε τα σύνορά μας. Γι’ αυτό και αγωνιστήκαμε και καταφέραμε και πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα χρειαστούμε 10.000 Ευρωπαίους συνοριοφύλακες, οι οποίοι θα υποστηρίξουν τις ελληνικές δυνάμεις και το πώς θα φυλάμε τα σύνορά μας πιο αποτελεσματικά.

Η δεύτερη πολιτική μας, ο δεύτερος πυλώνας της πολιτικής μας στο προσφυγικό είναι επίσης ξεκάθαρος: Γρήγορες και αποτελεσματικές επιστροφές στην Τουρκία. Η αποσυμφόρηση δεν μπορεί να γίνεται προς την ηπειρωτική Ελλάδα, πρέπει να γίνεται προς την Τουρκία. Αυτό τι σημαίνει στην πράξη; Πολύ απλά, διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Και πως μπορεί να γίνει αυτό στην πράξη;  Από τη στιγμή που όλοι όσοι έρχονται στα νησιά μας -το γνωρίζετε πολύ καλά- από την πρώτη μέρα υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου, με το να αλλάξουμε τη νομοθεσία περί ασύλου και πολύ γρήγορα να τελεσιδικούν οι αποφάσεις. Ωστε να ξέρουμε ποιος είναι πρόσφυγας, ο οποίος πρέπει να απολαμβάνει καθεστώς προστασίας και ποιος είναι οικονομικός μετανάστης, ο οποίος πρέπει, βάσει της συμφωνίας που έχουμε υπογράψει, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, να επιστρέφει στην Τουρκία. Ξέρετε πόσοι επέστρεψαν στην Τουρκία όλο το 2018 από τη Μυτιλήνη;  Ζήτημα αν επέστρεψαν 300 άτομα, πολλοί εκ των οποίων επέστρεψαν εθελοντικά. Γιατί γίνεται αυτό; Διότι η κυβέρνηση αρνείται να αλλάξει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Διότι κάπου βολεύεται, διότι έχει πιέσεις από τις διάφορες αριστερές συνιστώσες ή τις πολύ “προοδευτικές” μη κυβερνητικές οργανώσεις. Δεν αναφέρομαι σε όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Διότι υπάρχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις που κάνουν εξαιρετική δουλειά και τους είμαστε υπόχρεοι γιατί μας βοηθούν. Υπάρχουν, όμως, και άλλες που έχουν έναν πολύ πιο ύποπτο ρόλο. Εσείς τα ξέρετε πολύ καλύτερα εδώ στα νησιά. Ερχόμαστε λοιπόν και λέμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, να την απλοποιήσουμε, να την κάνουμε πολύ πιο σύντομη. Θα  αγωνιστώ στην Ευρώπη ώστε να αποκτήσουμε μια ενιαία ευρωπαϊκή διαδικασία ασύλου, ώστε το ζήτημα αυτό να μην διέπεται από την εθνική νομοθεσία, αλλά από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 

Το τρίτο που θα κάνουμε είναι, επίσης, αρκετά προφανές: Καλύτερη διαχείριση των πολύτιμων πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Τέρμα στο πάρτι με τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων, το οποίο και σήμερα γίνεται και έχει οδηγήσει σε πολλαπλές παραιτήσεις στελεχών του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο Μιλτιάδης  Βαρβιτσιώτης, ο οποίος είναι Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει κάνει εξαιρετική δουλειά αναδεικνύοντας όλη αυτή τη δυσοσμία η οποία απορρέει από το σύστημα αυτό. Πρέπει να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα πολλά χρήματα που έχουμε με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

 

Και το τέταρτο το οποίο πρέπει να κάνουμε -και αυτό είναι κάτι το οποίο θέλω να το κάνουμε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, σε συνεργασία με την Περιφέρεια- είναι μια ειδική μέριμνα, ένα ειδικό σχέδιο για τα νησιά τα οποία έχουν χτυπηθεί περισσότερο από το προσφυγικό κύμα. Με πρώτη τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, νησιά τα οποία πραγματικά επηρεάστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Χάλασε η εικόνα τους και είναι, δυστυχώς, πολύ άδικο αυτό το οποίο έχει γίνει σήμερα στη Λέσβο. Να συνδέεται στο μυαλό ξένων επισκεπτών μόνο με έναν τόπο διαμονής, παραμονής μεταναστών και προσφύγων. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε με μια στοχευμένη επικοινωνιακή εκστρατεία που θα αναδεικνύει τα πλούσια συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών αυτών και ειδικά της Λέσβου. Θα πρέπει να το αλλάξουμε δίνοντας και πάλι τον αγώνα για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε ουσιαστικά οικονομικά αντισταθμιστικά μέτρα που θα εξισορροπήσουν τη ζημιά που έχετε υποστεί από το προσφυγικό. Εμείς ήμασταν αυτοί που πετύχαμε να κρατήσουμε χαμηλό το Φ.Π.Α.. Η κυβέρνηση, όμως, αυτή ήταν η οποία τελικά ενέδωσε και υποχώρησε. Έχετε πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Σήμερα είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τους ποτοποιούς της Λέσβου οι οποίοι παράγουν το εξαιρετικό σας ούζο. Συναντήθηκα με κτηνοτρόφους, με αλιείς, με ελαιοπαραγωγούς και συζητήσαμε για το πώς μπορούμε εμείς, ως κεντρικό Κράτος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια να βοηθήσουμε αυτό το νησί να αξιοποιήσει ουσιαστικά τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Και είναι πολλά αυτά. Και θέλω να ξέρετε ότι για εμάς, για τη Νέα Δημοκρατία, κάθε Περιφέρεια και κάθε περιφερειακή ενότητα αποτελεί ξεχωριστό τμήμα στο οποίο επενδύουμε. Χωρίς να τάζουμε “λαγούς με πετραχήλια” εκπονούμε σε συνεργασία με τις περιφερειακές ηγεσίες ένα σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα του κάθε τόπου ξεχωριστά.

 

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη:Διαβάστε περισσότερα για την επίσκεψη κάνοντας κλικ στο "Κυριάκος_Μητσοτάκης_Μάρτιος2019_Μυτιλήνη"

Δείτε βίντεο με ολόκληρη την ομιλία:

Μοιράσου το άρθρο!