"Να αποτραπεί άμεσα το περιβαλλοντικό έγκλημα στη Σκάλα Ερεσού"
Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, κατέθεσε στις 15 Δεκεμβρίου ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με το επικείμενο περιβαλλοντικό έγκλημα στη Σκάλα Ερεσού και την άρνηση της Υπηρεσίας Δόμησης της Δυτικής Λέσβου να ακυρώσει την προέγκριση οικοδομικής άδειας, που εξέδωσε, εωσότου εκδοθεί η αναμενόμενη σχετική απόφαση του ΣτΕ που ενδεχομένως να σημάνει τον επανακαθορισμό των ορίων του αιγιαλού και της παραλίας της περιοχής. Την ερώτηση συνυπέγραψε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος.
Ο Γιάννης Μπουρνούς παρενέβη κοινοβουλευτικά γνωρίζοντας καλά το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ο επανακαθορισμός του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού, το 2012 καθώς και ότι η διαδικασία ενδεχόμενης ακύρωσής του με απόφαση του ΣτΕ είναι ανοικτή. Εν συνεχεία στηλιτεύονται έντονα οι ενέργειες την ΥΔΟΜ Δυτικής Λέσβου, που όχι μόνο προέβη σε προέγκριση οικοδομικής άδειας στην επίμαχη περιοχή αλλά αρνείται να την ανακαλέσει, τουλάχιστον, μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου στηρίζοντας ανοικτά και εμπράκτως τον αγώνα των Ερεσιωτών καλεί το Υπουργό κ. Σκρέκα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να σταματήσει άμεσα το επιχειρούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα που θα αλλοιώσει τον ελεύθερο και ανοικτό χαρακτήρα της, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και διεθνούς φήμης, παραλίας Ερεσού. Καλείται, επίσης, ο Υπουργός να πάρει θέση για τις ενέργειες της Υπηρεσίας Δόμησης Δυτικής Λέσβου και να επισπεύσει τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΠΕΣΥΠΟΘΑ), στην οποία έχει προσφύγει για το θέμα ο Δήμος Δυτικής Λέσβου.
Εξάλλου, αμέσως μετά την κατάθεση της ερώτησης, ο Γιάννης Μπουρνούς και ο Σωκράτης Φάμελλος βρέθηκαν χθες στη Σκάλα Ερεσού και στο μπλόκο των Ερεσιωτών στο Αφεντέλι. Ενημέρωσαν τους κατοίκους και το Τοπικό Συμβούλιο Ερεσού για την κοινοβουλευτική τους παρέμβαση στον αρμόδιο Υπουργό και συζήτησαν μαζί τους για όλα όσα πρέπει και μπορούν να γίνουν, για να νικήσει αυτός ο εμβληματικός αγώνας για τη διάσωση του ανοιχτού και ελεύθερου χαρακτήρα της παραλίας της Ερεσού.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.
Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: «Να αποτραπεί το περιβαλλοντικό έγκλημα στη Σκάλα Ερεσού της Λέσβου».
Το 1992 με την υπ’ αριθμ. 4130/23.10.1992 (ΦΕΚ τ. Δ΄ 1220/25.11.1992) απόφαση του Νομάρχη Λέσβου καθορίστηκαν τα όρια του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού Η ως άνω απόφαση ακυρώθηκε, ύστερα από προσφυγή που κατέθεσαν οι θιγόμενοι από τον καθορισμό των ορίων, για τυπικούς λόγους, με την 3379/2000 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Κατόπιν, με την απόφαση 1740/258/23-10-2012 (ΦΕΚ Δ 36/14.12.2012) επανακαθορίστηκαν οι οριογραμμές αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού στην περιοχή. Ο επανακαθορισμός, όμως, αφενός πραγματοποιήθηκε κατά τρόπο εξαιρετικά αντιπεριβαλλοντικό και αφετέρου περιείχε σημαντικά λάθη καθώς η χάραξη της γραμμή του αιγιαλού δεν τοποθετήθηκε βάσει του χειμέριου κύματος. Επιπλέον, ο επανακαθορισμός αυτός στρεφόταν ευθέως κατά του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δημόσιου χαρακτήρα αιγιαλού – παραλίας καθώς η μεγαλύτερη έκταση της παραλίας της Ερεσού γίνεται άρτια και οικοδομήσιμη.
Κατά του νέου επανακαθορισμού και των επαχθών συνεπειών του για την περιοχή, ο τότε Δήμαρχος Λέσβου κατέθεσε, στις 14.02.2018, προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με το αίτημα της ακύρωσης του. Η ως άνω προσφυγή επανεπιβεβαιώθηκε από τη νέα Δημοτική Αρχή του νεοσύστατου, πλέον, Δήμου Δυτικής Λέσβου εντός των διοικητικών ορίων του οποίου βρίσκεται η Σκάλα Ερεσού. Η αίτηση ακύρωσης, ακολούθως, εκδικάστηκε στις 10.6.2020 από το Συμβούλιο της Επικρατείας και έως σήμερα αναμένεται η απόφαση.
Παρά, όμως, το γεγονός ότι αναμένεται η έκδοση μίας τόσο κρίσιμης και κομβικής σημασίας απόφασης του ΣτΕ, που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε επανακαθορισμό των ορίων του αιγιαλού και της παραλίας, η Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) Δυτικής Λέσβου προχώρησε στην υπ’ αριθμ. 189002/18.12.2020 Προέγκριση Οικοδομικής Άδειας.
Εν συνεχεία, επί της, τουλάχιστον περίεργης, διοικητικής πράξης που εξέδωσε η ΥΔΟΜ Δυτικής Λέσβου, ζητήθηκε από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου η ανάκληση της. Πριν λίγες ημέρες η Υπηρεσία αρνήθηκε να ανακαλέσει την εν λόγω Προέγκριση Οικοδομικής Άδειας με αποτέλεσμα η δημοτική αρχή, εκτελώντας Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να προσφύγει εκ νέου, σήμερα, 15.12.2021, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΠΕΣΥΠΟΘΑ).
Επισημαίνεται ότι η παραλία της Ερεσού, λόγω της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς της, είναι διεθνώς γνωστή και αναδεικνύει τη Λέσβο παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες. Η διαφύλαξη του ελεύθερου και ανοιχτού χαρακτήρα της και η εναντίωση σε κάθε προσπάθεια παραβίασης του, αποτελεί εύλογο και δίκαιο αίτημα όχι μόνο των κατοίκων του νησιού αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών της κάθε χρόνο.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ανασταλεί η έκδοση οικοδομικών αδειών στην επίμαχη περιοχή μέχρι να εκδοθεί η σχετική ως άνω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας;
- Ποια είναι η θέση του Υπουργείου για τις ενέργειες της ΥΔΟΜ Δυτικής Λέσβου σχετικά με την ως άνω έκδοση Προέγκρισης Οικοδομικής Άδειας και την άρνηση της να την ανακαλέσει, κατόπιν σχετικού αιτήματος από το Δήμο Δυτικής Λέσβου, ενώ αναμένεται η έκδοση μίας τόσο κρίσιμης και κομβικής σημασίας απόφασης του ΣτΕ για την περιοχή;
- Λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα του ζητήματος, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να συνεδριάσει άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΠΕΣΥΠΟΘΑ) ή, αν κρίνετε σκόπιμο, και το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ);