Πολιτική

08/07/2020 - 07:58

Να δημιουργηθεί Περιφερειακό Υποκατάστημα ΕΛΓΑ στη Λέσβο - Επιστολή Θ. Βαλσαμίδη στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Επιστολή από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Θεόδωρο Βαλσαμίδη  στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο για την δημιουργία δημιουργία Περιφερειακού Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ και στο νησί της Λέσβου, το οποίο θα καλύπτει διοικητικά και τους 3 Νομούς Λέσβου, Χίου και Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στην λογική της υφιστάμενης διοικητικής οργάνωσης του Οργανισμού σας με 14 Υποκαταστήματα στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η επιστολή:

 

 

Προς: Πρόεδρο   Οργανισμού Ελληνικών  Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.)

 κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

 Τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι ορατά πλέον καθημερινά και οι επιπτώσεις τους επηρεάζουν τα μέγιστα την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες της πατρίδας μας.


 Στα νησιά μας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Έντονες βροχοπτώσεις, χαλάζι, ισχυροί άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν ολοένα και περισσότερα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή και όταν τα προβλήματα αυτά προκύψουν ξεκινά η διερεύνηση για το τι και αν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ.


Χαρακτηριστικά θα σας αναφέρω την πρόσφατη περίπτωση καταβολής αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ σε ελαιοπαραγωγούς σε περιοχές του Πλωμαρίου και της Γέρας στο νησί της Λέσβου, λόγω ανεμοθύελλας στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου 2019-2020, η οποία προφανώς αφορούσε και αγρότες άλλων περιοχών του νησιού που δεν κατέθεσαν όμως αιτήσεις, είτε λόγω έλλειψης πληροφόρησης, είτε λόγω λανθασμένης εκτίμησης ότι αυτή η περίπτωση δεν αποζημιώνεται.


Πρόσφατα επίσης, στο νησί της Λέσβου προκλήθηκε ζημιά στην ανθοφορία του ελαιώνα της Λέσβου από τον καύσωνα, καθώς και από το χαλάζι που έπληξε περιοχές του νησιού. Ξεκίνησαν πάλι οι διερευνητικές ενέργειες προς τον ΕΛΓΑ για τον αν μπορεί να καταβληθεί αποζημίωση με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ή όχι.


Με βάση τα παραπάνω και δεδομένου ότι τα προβλήματα με την πάροδο του χρόνου δυστυχώς θα οξύνονται, παρακαλώ όπως διερευνήσετε την δυνατότητα να δημιουργηθεί Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ και στο νησί της Λέσβου, το οποίο θα καλύπτει διοικητικά και τους 3 Νομούς Λέσβου, Χίου και Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στην λογική της διοικητικής οργάνωσης του Οργανισμού σας με 14 Υποκαταστήματα στην Ελλάδα.

Μια τέτοια διοικητική δομή μπορεί πιστεύω να συμβάλει τα μέγιστα στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των αγροτών στα νησιά μας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου, τους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους Δήμους των νησιών, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τους Γεωπόνους Μελετητές.


 Σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην προσπάθεια σας για τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ.


Με ιδιαίτερη τιμή & εκτίμηση

Θεόδωρος Σ. Βαλσαμίδης

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Λέσβου

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Μοιράσου το άρθρο!