Πολιτική

29/11/2013 - 11:19

Να ελευθερωθεί η Μυτιλήνη από τα τραπεζοκαθίσματα ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

 Ελεύθεροι χώροι στην πόλη

Οι δημόσιοι χώροι πρέπει να απελευθερωθούν από τα τραπεζοκαθίσματα και τις πλαστικές κατασκευές.

Οι πόλεις εξελίσσονται στο χρόνο και αλλάζουν μορφές αλλά τίποτα δεν δικαιολογεί την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση σε όλο το μήκος της προκυμαίας στην πόλη της Μυτιλήνης. Τραπεζοκαθίσματα που καταλαμβάνουν κεντρικούς δρόμους και πεζοδρόμια και δεν αφήνουν χώρο για τους πεζούς, πλαστικά περιτυλίγματα “στεγάζουν” δημόσιους χώρους επεκτείνοντας επιχειρήσεις, η κεντρική πλατεία της πόλης έχει γίνει πάρκινγκ για μηχανάκια και στην δυτική μεριά της προκυμαίας οι ψαράδες πρέπει να περάσουν ανάμεσα από τα τραπέζια χώρων εστίασης για να πάνε στη βάρκα τους. Το αποτέλεσμα είναι να θυσιάζεται  η εικόνα της πόλης στο βωμό μετρημένων στα δάχτυλα ιδιωτικών συμφερόντων, να παρεμποδίζεται η ομαλή κυκλοφορία των πεζών, να μην υπάρχει καμία φροντίδα για την ασφαλή μετακίνηση των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού (μητέρες με καρότσια, ΑΜΕΑ) και να αλλοιώνεται η όψη ενός από τα ομορφότερα λιμάνια στην Ελλάδα.

Η σύγκρουση του προέδρου της Λιμενικής Επιτροπής με τους μαγαζάτορες στην παραλία θέτει τα πράγματα στην θέση τους. Επιτέλους, μετά από 2 και πλέον χρόνια προσπαθειών συνεννόησης έρχεται η ελάχιστη απαίτηση να ελευθερωθεί χώρος για τους πεζούς που έχει καταληφθεί από τους μαγαζάτορες έτσι ώστε να διαμορφωθεί χώρος 1.70 κατά μήκος του πεζοδρομίου στην προκυμαία, επί της οδού Κουντουριώτη, καθώς και η απελευθέρωση χώρου ενός μέτρου κατά μήκος του πεζοδρομίου, μπροστά από τα καταστήματα.

Έχοντας τις σχετικές διαβεβαιώσεις του προέδρου της Λιμενικής Επιτροπής, αναμένουμε παρόμοιες πιέσεις να ασκηθούν και στους μαγαζάτορες στο υπόλοιπο μέρος της προκυμαίας που αποτελούν χώρους ευθύνης του (ειδικά στο ανατολικό κομμάτι) δίνοντας τη δυνατότητα στους πεζούς να περιφέρονται ανεμπόδιστα σε όλο μήκος της παραλίας, από το τελωνείο έως και το εμπορικό λιμάνι.

Διεκδικούμε δηλαδή το αυτονόητο, υπερασπίζουμε το δημόσιο χώρο δρόμων και πεζοδρομίων και αντιδρούμε στην υποβάθμισης της τουριστικής αξίας της πόλης με τις πλαστικές κατασκευές και τις φυτεμένες ομπρέλες στα πεζοδρόμια.

Περιμένουμε και από άλλες υπηρεσίες, ειδικά από το Δήμο Λέσβου, να ευαισθητοποιηθούν και να προχωρήσουν σε αντίστοιχες πράξεις, απαιτώντας να καταργηθούν άμεσα οι αυθαίρετες πλαστικές κατασκευές και  η κατοχή δημόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσματα, εξασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα πεζοδρομίων που έχουν καταληφθεί και παραδίδοντας τα ξανά σε χρήση των πολιτών.

ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων

Μοιράσου το άρθρο!