Skip to main content
|

«Να κρατήσουμε ζωντανά τα κάστρα του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Εξαιρετικά ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά το προσφυγικό τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. Στα νησιά του Αιγαίου έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες πρόσφυγες και καθημερινώς καταφτάνουν μερικές δεκάδες νέοι. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες εξακολουθούν να είναι πολύ αργές και η δέσμευση για μεταφορά προσφύγων σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν έχει εφαρμοστεί με αποτέλεσμα, δομές των 1000 ατόμων να «φιλοξενούν» 3 ή 4 χιλιάδες. Η απελπισία των προσφύγων, που παραμένουν στα νησιά για περισσότερο από 6 μήνες χωρίς να ξέρουν ποιο είναι το μέλλον τους, είναι μεγάλη, οι κακουχίες προκαλούν ένταση με αποτέλεσμα πολλά επεισόδια παραβατικού χαρακτήρα. Η ένταση αυτή αποτελεί βούτυρο στο ψωμί σε ρατσιστικά στοιχεία που υποδαυλίζουν αντιπροσφυγικές αντιδράσεις της κοινωνίας.

Την ίδια ώρα, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, φάνηκαν και στην ηπειρωτική Ελλάδα αντιδράσεις κατοίκων, γονέων αλλά και δημοτικών συμβουλίων στην παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων από τα παιδιά των προσφύγων. Πρόκειται για τμήματα ενίσχυσης που προβλέπεται να λειτουργήσουν τις απογευματινές ώρες έτσι ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να μάθουν τη γλώσσα και στη συνέχεια να μπορέσουν να ενταχθούν στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ εύκολη η ένταξη των παιδιών στο σχολείο και ο φόβος που προβάλλεται για ζητήματα υγείας είναι ατεκμηρίωτος καθώς όλα τα παιδιά που πάνε στο σχολείο πρόκειται να είναι εμβολιασμένα. Ανάλογες αντιδράσεις από «αγανακτισμένους γονείς» έχουμε άλλωστε και σε ζητήματα ένταξης στα σχολεία και σε παιδιά ΡΟΜΑ. Η παιδεία αποτελεί ανθρώπινο αλλά και συνταγματικό δικαίωμα για την πατρίδας μας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποκλείσει παιδιά κάθε εθνικότητας ή θρησκεύματος από αυτή.  

Ο Μιχάλης Μπάκας, συντονιστής της θεματικής ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων έκανε την παρακάτω δήλωση: «Είναι προφανές ότι τα παιδιά και τα υγειονομικά ζητήματα χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για να καλυφθούν προφυγοφοβικά αντανακλαστικά που πυροδοτούνται από ακροδεξιούς κύκλους. Τέτοιες καταστάσεις είδαμε στο Ωραιόκαστρο από το σύλλογο γονέων αλλά και στη Λέσβο και τη Χίο, όπου υπό το βάρος του μεγάλου αριθμού των προσφύγων που φιλοξενούνται στα νησιά, παρατηρούνται ανάλογα περιστατικά. Η απομόνωση και η μη ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία, κρύβοντας το ζήτημα «κάτω από το χαλάκι», δημιουργεί ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, αυξάνοντας την ένταση και τα προβλήματα. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της, αποσυμφορίζοντας τα κέντρα υποδοχής στα νησιά, και υλοποιώντας άμεσα προγράμματα  ένταξης σε όλη τη χώρα. Οι πρόσφυγες μπορούν να αποτελέσουν τη βάση επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε όλοι ως πολίτες, ως κοινωνία, να απομονώσουμε τα κέντρα που πυροδοτούν ρατσιστικές αντιδράσεις, κρατώντας ζωντανά τα κάστρα αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα.»

Η Θεματική Ομάδα Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία