Πολιτική

26/02/2018 - 16:23

Το νέο 11μελές τοπικό – συνοικιακό συμβούλιο “Συνοικισμός, Επάνω Σκάλα, Άγιος Ευδόκιμος

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018 στο Χριστιανικό Κέντρο Νεότητας των Αγίων Αποστόλων, η έβδομη από τις 11 ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις των ευρύτερων συνοικιών της Μυτιλήνης, που αφορούσε στην περιοχή “Συνοικισμός, Επάνω Σκάλα, Άγιος Ευδόκιμος”.           

Το παρόν έδωσαν, ο Πρεσβύτερος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Επάνω Σκάλας Πατέρας Παναγιώτης Δήμου, ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, τα μέλη του προσωρινού Συμβουλίου της περιοχής Απόστολος Αθηναίος, Μαρία Δεβεράκη, Στρατής Καραγιάννης, Δημήτρης Μαλλιαρός, Κώστας Παπαδόπουλος, και Βασίλης Σφαγμένος, καθώς και πολλοί κάτοικοι & επιχειρηματίες από την ευρύτερη περιοχή.    

Η λαϊκή Συνέλευση ξεκίνησε με σύντομες ομιλίες του μέλους του προσωρινού Συμβουλίου Απόστολου Αθηναίου και του Προέδρου της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία των λαϊκών συνελεύσεων ανά γειτονιά, που για πρώτη φορά οργανώνονται στη Μυτιλήνη και το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα τοπικά – συνοικιακά συμβούλια.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων δημοτών, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εκτέθηκαν τα  βασικότερα τρέχοντα ζητήματα και τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν τους περιοίκους και την εν γένει περιοχή.

Ενδεικτικά, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε από τους δημότες, στα εξής θέματα:

Το βασικότερο πρόβλημα σύμφωνα με όλους τους δημότες, αποτελεί το μείζον θέμα της μόνιμης παρουσίας εδώ και δεκαετίες των ρυπογόνων εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, οι οποίες επιφέρουν δυσαναπλήρωτη βλάβη στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.  

Αναξιοποίητο επί μονίμου βάσεως, το εκπληκτικό και μοναδικό μνημείο του Αρχαίου Θεάτρου.

Αν και έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής, εκκρεμεί η ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό της πόλης, η αξιοποίησή τους και η τουριστική “εκμετάλλευσή” τους.

Ζητούμενο επίσης αποτελεί, η ανάδειξη και η τουριστική αξιοποίηση του αρχαίου λιμένα.

Το πάρκο του ΙΚΑ, δεν έχει πλέον ζωή, όπως παλιά. Προτείνεται να παραχωρηθεί το κυλικείο του πάρκου στον Εξωραϊστικό & Πολιτιστικό Σύλλογο “Η Επάνω Σκάλα”, ο οποίος θα αναλάβει τη λειτουργία του, ώστε να δοθεί ένα κίνητρο στους περιοίκους να το επισκέπτονται. Επίσης τα παγκάκια καταστρέφονται από ασυνείδητους.

Ελλιπής αστυνόμευση στο πάρκο του Αγίου Ευδοκίμου, το οποίο τη νύχτα μετατρέπεται σε άντρο διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση, δημιουργείται στο εγκαταλειμμένο κτήριο, δίπλα στη φαρμακαποθήκη. Επιπλέον, οι ράμπες των περιμετρικών πεζοδρομίων ουσιαστικά αχρηστεύονται, αφού οι οδηγοί παρκάρουν ανεξέλεγκτα και κατά το δοκούν τα αυτοκίνητά τους, γύρω από το πάρκο.  

Η πλατεία – πάρκο του Αγίου Ευδοκίμου, σε καθημερινή βάση μετατρέπεται στη “χαβούζα” των σκουπιδιών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι “ο Συνοικισμός κατεβάζει και πετάει τα σκουπίδια του στον Άγιο Ευδόκιμο”, με αποτέλεσμα οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας να υπονομεύονται και το πάρκο να παρουσιάζει κάποιες στιγμές τραγική εικόνα από πλευράς καθαριότητας.   

Η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πάρκο του Αγίου Ευδοκίμου, σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο της Επάνω Σκάλας, θα αναβαθμίσει την εικόνα του.

Η συνεχής χρήση μεγάλων φορτηγών αυτοκινήτων που φορτοεκφορτώνουν όλη την ημέρα για το super market “My Market”, επί της οδού Αγίας Σοφίας, δημιουργεί μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα και μπλοκάρει όλη την περιοχή. Απαιτείται η χρήση μικρότερων οχημάτων για τον ανεφοδιασμό.

Στο σημείο της Ναυμαχίας Έλλης μπροστά από τις ταβέρνες της Επάνω Σκάλας, υπάρχει πολύ μεγάλη επικινδυνότητα για ατύχημα, αφού τα οχήματα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, δυσχεραίνοντας την εργασία των σερβιτόρων. Απαιτείται ειδική σήμανση και αστυνόμευση, ενώ ενδεχομένως να πρέπει να τοποθετηθούν ειδικά “σαμαράκια”.

Οι διερχόμενοι μετανάστες, έχουν κάψει κάποιες φορές τις εικόνες του μικρού παρεκκλησίου, που βρίσκεται μπροστά από τον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Επίσης απαιτείται η αφαίρεση των κάδων σκουπιδιών, μπροστά από την εκκλησία.  

Η οδός Λεσβώνακτος, πολλές φορές όταν βρέχει πλημμυρίζει.  

Η Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την εκλογή του νέου Τοπικού – Συνοικιακού Συμβουλίου της περιοχής “Συνοικισμός, Επάνω Σκάλα, Άγιος Ευδόκιμος”, του οποίου ο ρόλος θα είναι, λειτουργώντας εντελώς αυτόνομα, να συγκεντρώνει, να καταγράφει και να ταξινομεί τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον κάθε δημότη και την κάθε γειτονιά, προτείνοντας τις βέλτιστες λύσεις τόσο προς τη Δημοτική Κοινότητα όσο και απευθείας προς τις αρμόδιες Αντιδημαρχίες του Δήμου. Επιπλέον θα έχει τη δυνατότητα να εισηγείται νέες και καινοτόμες προτάσεις, σχετικά με τη βελτίωση – αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας της περιοχής, καθώς και την εν γένει ανάπτυξή της.     

Το νέο 11μελές τοπικό – συνοικιακό συμβούλιο της περιοχής “Συνοικισμός, Επάνω Σκάλα, Άγιος Ευδόκιμος”, που αναδείχθηκε μετά τις αρχαιρεσίες, απαρτίζεται από τους ακόλουθους δημότες & επιχειρηματίες της περιοχής:    

Απόστολος Αθηναίος
Νίκος Γιαννάκας
Άννα Γουδέλλη   
Μαρία Δεβεράκη
Δημήτρης Ζηλέλλης
Στρατής Καραγιάννης
Δημήτρης Μαλλιαρός
Κώστας Παπαδόπουλος
Δέσποινα Παπαδοπούλου
Στρατής Σκουντιανέλλης
Βασίλης Σφαγμένος

Το νεοεκλεγέν συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάζει κατά τακτά διαστήματα, συνεδρίασε αμέσως μετά τη Συνέλευση και όρισε ένα τριμελές ευέλικτο Προεδρείο, προκειμένου να διαχειρίζεται τα γραφειοκρατικά θέματα, απαρτιζόμενο από τους Δέσποινα Παπαδοπούλου, Στρατή Σκουντιανέλλη και Βασίλη Σφαγμένο. Οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου, κατόπιν πρότασης του πατέρα Παναγιώτη Δήμου, θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Επάνω Σκάλας.   

Οι δημότες της ευρύτερης περιοχής, από τούδε και στο εξής μπορούν να απευθύνονται στα παραπάνω μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, για να καταθέτουν τα αιτήματα και τις προτάσεις τους.



 

Μοιράσου το άρθρο!