Πολιτική

28/02/2023 - 09:38

Νίκος Δένδιας και Ιάσων Πιπίνης με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Λατινικής Αμερικής

Τη διεύρυνση της παρουσίας της Ελλάδας στη Λατινική Αμερική, με τη συμμετοχή της χώρας μας με το καθεστώς Παρατηρητή στον Περιφερειακό Οργανισμό SICA, υπέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας. Στις διευρυμένες συνομιλίες που είχε ο κ. Δένδιας με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, κ. Werner Vargas, παρίστατο και ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Ιάσων Πιπίνης.

«Η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στη Λατινική Αμερική, συμμετέχοντας ως Παρατηρητής, σε διεθνείς Περιφερειακούς Οργανισμούς της περιοχής, όπως είναι ο SICA. Από κοινού μπορούμε να αντιμετωπίσουμε νέες παγκόσμιες προκλήσεις, αλλά και να προστατεύσουμε αξίες όπως είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Διεθνές Δίκαιο και οι δημοκρατικές αρχές», τονίζει σε ανάρτηση του στο διαδίκτυο ο κ. Πιπίνης.

Ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, με καταγωγή από το Μεσότοπο, από το 2019 έχει αναλάβει την προσέγγιση της χώρας μας με τη Λατινική Αμερική, ταξιδεύοντας και ο ίδιος σε λατινοαμερικάνικες χώρες, για συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους. «Η Ελλάδα για πρώτη φορά κάνει ένα άνοιγμα στη Λατινική Αμερική, με επίκεντρο τον τουρισμό και το εμπόριο, δημιουργώντας πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά οφέλη. Σε μια περιοχή μάλιστα, όπου υπάρχουν μεγάλες ελληνικές κοινότητες», επισημαίνει ο κ. Πιπίνης. Όπως υποστηρίζει, από αυτήν την προσέγγιση «μπορούν να ωφεληθούν μακροπρόθεσμα, αν βεβαίως δουλέψουμε για αυτό, και τα νησιά του Νομού Λέσβου, εξάγοντας τοπικά προϊόντα στη Λατινική Αμερική και ελκύοντας λατινοαμερικάνους τουρίστες».

Όπως αναφέρει ο κ. Ιάσων Πιπίνης, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της διπλωματικής μας παρουσίας, που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση στη Λατινική Αμερική, σχεδιάζεται το άνοιγμα Πρεσβείας της χώρας μας στον Παναμά, όπου διαβιεί και σημαντικός αριθμός Ελλήνων. «Η Ελλάδα επιδιώκει να έχει πολύτιμους συμμάχους στη Λατινική Αμερική, που μπορούν να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας και σε ψηφίσματα σε διεθνείς οργανισμούς», καταλήγει ο κ. Πιπίνης.

Μοιράσου το άρθρο!