Πολιτική

13/03/2019 - 06:51

Νίκος Χρυσάφης: δεν «πάω σπίτι μου» αλλά δεν θα είμαι υποψήφιος

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ενδιαφέρουσα περίοδο, με πολιτικές διεργασίες που θα καθορίσουν μεταξύ άλλων και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Στη νέα φάση, η αυτοδιοίκηση οι «αυτοδιοικητικοί» και κυρίως οι πολίτες πρέπει να κατανοήσουμε το πλαίσιο που καλούμαστε να λειτουργήσουμε. Ο «Κλεισθένης Ι» μεταβάλει προς το θετικότερο, το πλαίσιο αυτό, μέσα απο την αναπροσαρμογή των αρμοδιοτήτων αλλά και δίνει τη δυνατότητα για ευρύτερες συναινέσεις. Τα σχήματα (μικρά και μεγάλα) που συγκροτούνται αυτή την περίοδο θα συμβάλουν (είτε το αντιλαμβάνονται είτε όχι) στο να εγγράψουν στο έδαφος των πόλεων και της υπαίθρου τις νέες κοινωνικές σχέσεις που θα διαμορφωθούν στην μεταβατική πορεία που διανύουμε με τις νέες, ιδιαίτερα οξυμένες ανισότητες και ισορροπίες, που εν δυνάμει θα διαμορφωθούν στα επόμενα χρόνια.


Είναι προφανές ότι η αυτοδιοίκηση και ο ρόλος της είναι αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων και ευρύτερων σχεδιασμών. Το Περιφερειακό, το Δημοτικό και το Κοινοτικό Συμβούλιο, ήταν και είναι πολιτικά όργανα με αυξημένο ρόλο και δυνατότητες κυρίως μετά τον «Κλεισθένη» και συνεπώς πολιτικές είναι (και θα είναι) και οι αποφάσεις που λαμβάνονται σ΄ αυτά.


Σ΄ αυτές τις εκλογές, παρά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχουν, αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος όχι γιατί δεν έχω άποψη για την αυτοδιοίκηση ούτε γιατί συντάσσομαι με τη σκέψη που λέει "όλοι ίδιοι είναι". Από επιλογή, βρίσκομαι εκτός κομματικής ένταξης από τα μέσα του 2015. Η συλλογική δράση και η συλλογικότητα είναι για πολλούς από μας η κινητήρια δύναμη για την όποια δράση. Προφανώς και υπάρχουν (ή εκ των πραγμάτων θα αναγκαστούν να υπάρξουν) αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί και πρόσωπα που μπορούν με επάρκεια, χωρίς κομματικές περιχαρακώσεις ή ιδιοτελείς συμπεριφορές, να προσφέρουν με γνώμονα το όφελος των πολλών.


Θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο τους φίλους και συντρόφους, μεμονωμένους ή συλλογικότητες (τόσο αυτούς που ξεκινήσαμε όλοι μαζί τη συγκρότηση του «άλλου δρόμου» πριν 5 χρόνια όσο και όσους φτάσαμε μέχρι σήμερα) το Στράτο Γεωργούλα και την παράταξη «άλλος δρόμος», για την όμορφη (παρά τις δυσκολίες) εμπειρία που ζήσαμε στην αυτοδιοίκηση και στη συλλογική δράση.


Προσπάθησα στην διαδρομή αυτή, να ανταποκριθώ με επάρκεια στο ρόλο του δημοτικού συμβούλου, με παρακαταθήκη την εμπειρία και τις γνώσεις μου τόσο στη δημόσια διοίκηση και στο επιστημονικό μου αντικείμενο όσο και στο συνδικαλιστικό κίνημα, με τις όποιες ανεπάρκειές μου, αλλά με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, των άνεργων.


Είναι σαφές ότι δεν «πάω σπίτι μου», δεν σιωπώ, είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον που φέρνει η νέα γενιά, για τις εξελίξεις στα κοινωνικά κινήματα και στην αριστερά. Παραμένω συνειδητά, ανένταχτος αριστερός με την ύψιστη ιδιότητα του ενεργού πολίτη, που είναι παρόν στο κίνημα, με τις αυταπάτες και τις ουτοπίες του, αλλά και με τη δράση και τις προτάσεις του. Παρόν σε ότι συμβαίνει στον τόπο μας, μακριά από μικροηγεμονισμούς-κομματικές καταγραφές και μικροπαραγοντισμούς. Ένα παρόν που στόχο θα έχει την αναχαίτιση της επέλασης της ακροδεξιάς, την ήττα του νεοφιλελευθερισμού, την εξομάλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την ανάπτυξη των νησιών μας προς όφελος των πολλών.

Μυτιλήνη 12-03-2019
Νίκος Χρυσάφης
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!