Πολιτική

10/06/2013 - 15:20

Νίκος Σηφουνάκης: «Άμεση ανάγκη λειτουργίας χώρων υποδοχής μεταναστών στη Λέσβο»

yle="text-align: justify;"> 


Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λέσβος από την απουσία επαρκών χώρων που θα λειτουργούν ως Κέντρα Υποδοχείς Μεταναστών, επισημαίνει με Αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Λέσβου Ν. Σηφουνάκης προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια.

 

Όπως επισημαίνεται στην Αναφορά, παρά τις δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργού για την άμεση λειτουργία - σε μη χρησιμοποιούμενο στρατόπεδο - χώρου υποδοχής μεταναστών στο νησί της  Λέσβου, μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες ενέργειες. Αποτέλεσμα, οι μετανάστες να συγκεντρώνονται, υπό απαράδεκτες για μία οργανωμένη Πολιτεία συνθήκες, στους υπαίθριους χώρους στο λιμάνι της Μυτιλήνης - την «πύλη εισόδου του τουρισμού» στην Λέσβο.

 

Ο κ. Σηφουνάκης καλεί τον αρμόδιο υπουργό να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να λειτουργήσει άμεσα Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στην Λέσβο, καθώς μάλιστα οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή (Συρία – Αφγανιστάν κ.α.) και οι διεθνείς εκτιμήσεις, συντείνουν στην πεποίθηση ότι οι ροές μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά θα ενταθούν.

 

Ακολουθει το πλήρες κείμενο της Αναφορά


 

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας

Θέμα: «Άμεση ανάγκη λειτουργίας χώρων υποδοχής μεταναστών στη Λέσβο»

 

Στο πλαίσιο συνάντηση που είχατε πραγματοποιήσει, αμέσως μετά το Πάσχα, με τον συνάδελφο βουλευτή κ. Παύλο Βογιατζή και τον εντεταλμένο του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κ. Τσαμπρόπουλο, δεσμευτήκατε, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, για την άμεση εγκατάσταση και λειτουργία - σε μη χρησιμοποιούμενο στρατόπεδο - χώρου υποδοχής μεταναστών στο νησί της  Λέσβου.

Την περίοδο αυτό, η Λέσβος αλλά και η Χίος και άλλα παραμεθόρια νησιά, άρχισαν να κατακλύζονται και πάλι από μετανάστες, που αποβιβάζονται παρανόμως.

Ειδικά στην Λέσβο, λόγω της έλλειψης επαρκών χώρων κράτησης στις αστυνομικές αρχές, οι μετανάστες παραμένουν σε υπαιθρίους χώρους στο λιμάνι της Μυτιλήνης, περιμένοντας τη σειρά τους για προσαγωγή στις αστυνομικές αρχές και τις λοιπές διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία μας.

Η εικόνα και μόνο της ανθρώπινης δυστυχίας, στην κατά τα άλλα «πύλη εισόδου του τουρισμού» στην Λέσβο, είναι αλγεινή. Βεβαίως, ούτε λόγος να γίνεται για την ουσία του προβλήματος, που συνίσταται στο πώς η επίσημη Πολιτεία ανταποκρίνεται οργανωμένα και αποτελεσματικά σε ένα πρόβλημα που τις περισσότερες φορές συνδέεται με την ανάγκη ανθρώπων να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, ο καθένας για τους δικούς τους λόγους (πόλεμοι, φυλετικές – θρησκευτικές διακρίσεις, φτώχεια, αρρώστιες κλπ.), και να αναζητήσουν ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον.

Οι εθελοντές της Λέσβου, που ανέπτυξαν εξαιρετική δράση στην υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών τους τελευταίους μήνες στο νησί, αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν χωρίς την ικανοποίηση των ελάχιστων υποχρεώσεων των αρμόδιων Αρχών.

Για το λόγο αυτό, επιβάλλεται να λειτουργήσει Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στην Λέσβο. Οι εξελίξεις, άλλωστε, στην ευρύτερη περιοχή (Συρία – Αφγανιστάν κ.α.) και οι διεθνείς εκτιμήσεις, συντείνουν στην πεποίθηση ότι οι ροές μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά θα ενταθούν. Η Πολιτεία θα πρέπει  το συντομότερο,  έστω με το ελάχιστο δυνατό κόστος και αξιοποιώντας πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προορίζονται για το σκοπό αυτό, να εξασφαλίσει  στοιχειώδεις συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης  για τους μετανάστες και στη Λέσβο.

 

 

Ο ΑΝΑΦΕΡΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!