Πολιτική

21/12/2013 - 18:51

Νίκος Σηφουνάκης: γιατί ψήφισα τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων

yle="text-align: justify;">Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Σηφουνάκης, μετά την ολοκλήρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η επιβολή κάθε νέου φόρου στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι αυτονόητο ότι επιφέρει πρόσθετη επιβάρυνση.
Ωστόσο, με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων μπήκε τέλος στο οριζόντιο και άδικο «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Με την πίεση και επιμονή τόσο δική μου όσο και πολλών συναδέλφων βουλευτών ο νέος φόρος είναι πλέον μειωμένος, προοδευτικός, λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως η παλαιότητα και η χρήση, παρέχει σημαντικές εκπτώσεις σε άτομα με διαπιστωμένη αδυναμία πληρωμής οφειλής, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία, ενώ επήλθαν σημαντικές αλλαγές επί τω βελτίω, όπως η αύξηση του ορίου του οικογενειακού εισοδήματος για την παροχή εκπτώσεων από 9.000 ευρώ που αρχικά προέβλεπε το νομοσχέδιο σε 12.000 ευρώ, η απόσυρση της διάταξης που προέβλεπε κατ' οίκον ελέγχους των φορολογικών αρχών χωρίς την εντολή εισαγγελέα κ.α.
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν παραμένουν αδικίες & στρεβλώσεις, τις οποίες ανέδειξα κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου, όπως για παράδειγμα η μη αναπροσαρμογή των πλασματικών - ως σήμερα έχουν - αντικειμενικών αξιών, η απουσία αφορολόγητου ακόμα και για μικρότατη ιδιοκτησία, η έλλειψη πρόνοιας για όσους έχουν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια κ.α. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο οφείλουν να εξετάσουν προσεκτικά όλες αυτές τις επισημάνσεις και να προβούν στις αναγκαίες βελτιώσεις, εάν πραγματικά εννοούν την ανάγκη να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Κυρίως δε, οφείλουν να βάλουν οριστικά τέλος σε προκλητικά χαριστικές ρυθμίσεις με τις οποίες το δημόσιο χάνει τεράστια έσοδα - όπως αυτή για τις offshore των ναυτιλιακών που τελικώς ύστερα από την αντίδραση βουλευτών απεσύρθη– και να αποδείξουν ότι έχουν την πολιτική βούληση να εντοπίσουν και να πατάξουν την φοροδιαφυγή».

 

Θυμίζουμε ότι αρχικά ο κ. Σηφουνάκης πριν λίγες μέρες είχε  αφήσει «ανοιχτό» αφήνει το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει τις ρυθμίσεις για το φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς, Τότε είχε εκφράσει δυσαρέσκεια για το ότι αγνοήθηκαν οι αρχικές προτάσεις του κόμματός του για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας και τελικώς 15 μήνες μετά αυτή έρχεται σε ένα ακόμη αναθεωρημένο νομοσχέδιο, ο κ. Σηφουνάκης είχε δηλώσει: «Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες του τελικού κειμένου, αλλά ορισμένες περιπτώσεις που η κοινή λογική υπαγορεύει ως άδικες και παράλογες, δεν μπορούν να στηριχθούν, τουλάχιστον από εμένα».

--------------------------------

Και τυπικά υπερψηφίστηκε ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, έπειτα από την ονομαστική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, στον απόηχο της καταψήφισης όλων των άρθρων από τον Βύρωνα Πολύδωρα (διαγράφηκε από τη Νέα Δημοκρατία).
Συγκεκριμένα για τα άρθρα που αφορούν τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, υπέρ ψήφισαν 152 βουλευτές και κατά 143.
Υπέρ ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και κατά – πέραν του κ. Πολύδωρα- ψήφισαν, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ.
Από την ψηφοφορία απουσίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος έστειλε επιστολική ψήφο δηλώνοντας ότι θα ψήφιζε κατά του φόρου. Απουσίασαν ακόμη οι τρεις  προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγή
 

Μοιράσου το άρθρο!