Πολιτική

12/04/2020 - 21:20

O Δημοσθένης Χατζηγιάννης απάντα για την δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

 Πρός κ.κ.Δημοτικούς Συμβούλους Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης

 

   Κύριοι Συνάδελφοι

 

   Εξ αφορμής των τριών (3) email που έλαβα σήμερα 10-4-2020, από τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων α) «ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ» κα Χιωτέλλη, «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» κα Τσιριγώτη και «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ» κο Αστυρακάκη, στα οποία αναφέρονται στην βεβαρυμμένη ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει την Δευτέρα 13-4-2020, αποτελούμενη από 36 θέματα προς συζήτηση, ζητώντας να επαναδιαμορφωθεί η ημερήσια διάταξη περιέχοντας μόνο τα κατεπείγοντα θέματα, σας αναφέρω τα εξής:

   Η δυνατότητα σύγκλησης δημοτικών συμβουλίων δια περιφοράς ερείδεται στις διατάξεις του άρθρου 67, παρ. 5 του ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκαν με τις αντίστοιχες του άρθρου 184, παρ.1, του ν. 4635/2019.1 καθώς και στην υπ.αρ 18318/13.03.2020 εγκύκλιό του Υπουργείου Εσωτερικών, κατά το διάστημα λήψης των μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

   Η δια περιφοράς συνεδρίαση μπορεί να λαμβάνει χώρα εκ του νόμου, χωρίς να απαιτείται αιτιολόγησή της. Πιο συγκεκριμένα, για τη διεξαγωγή της δια περιφοράς συνεδρίασης απαιτείται η έκδοση πρόσκλησης. Στην πρόσκληση αντί τόπου συνεδρίασης αναγράφεται ότι αυτή θα διεξαχθεί δια περιφοράς και ο τρόπος (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφώνου, κ.ά.) και διαδικασία διεξαγωγής της. Επίσης, στην πρόσκληση περιλαμβάνονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης καθώς και ο χρόνος έναρξης και λήξης της συνεδρίασης. 

    Η δια περιφοράς συνεδρίαση είναι μια απολύτως νόμιμη διαδικασία, στην δε ημερήσια διάταξη της, περιλαμβάνονται όλα τα τρέχοντα θέματα που αποτελούν αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι μόνο τα επείγοντα όπως λανθασμένα προκύπτει από τις επιστολές των συναδέλφων της Αντιπολίτευσης.

    Συνεπώς, ας μην δημιουργείται η εντύπωση ότι η ημερήσια διάταξη του προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίου, καταρτίστηκε κατά οποιαδήποτε παράβαση νομίμων διατάξεων, αλλά αντίθετα, η κατάρτιση της θα ήταν παράνομη, εάν περιορίζονταν στο να περιλάβει επείγοντα και μόνο θέματα. Είμαστε υποχρεωμένοι εκ του νόμου να συζητήσουμε όλα τα θέματα που απασχολούν τον Δήμο, αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου και αυτό κάνουμε.

   Επί της ουσίας βεβαίως, αδικούμε τους εαυτούς μας και κυρίως την αξιοπιστία μας προς τους συνδημότες μας, όταν γνωρίζουμε όλοι, ότι  από τα 36 θέματα που θα συζητηθούν, τα 28 από αυτά, αφορούν απολύτως τυπικές αποφάσεις επι τεχνικών και οικονομικών θεμάτων, χωρίς αντίλογο και διεξοδικό έλεγχο, τα οποία όμως συμβάλλουν στην διεκπεραίωση ουσιωδών εργασιών του Δήμου μας, η συζήτηση των οποίων επιβάλλεται, χωρίς να θίγεται ή να γίνεται «έκπτωση» της δημοκρατικής συνείδησης και ευαισθησίας του καθενός από εμάς. Όλα αυτά βεβαίως, εάν θέλουμε (και η Δημοτική Αρχή οφείλει να το κάνει), να παράγεται έργο στα Δημοτικά πράγματα, έστω και στις δύσκολες συνθήκες που έχει επιβάλλει η πρόσφατη πανδημία στην περιστολή των οικονομικών δραστηριοτήτων.

  κ.κ. Συνέδελφοι

  Εχω την πίστη ότι όλοι κατανοούμε την κρισιμότητα των καταστάσεων που βιώνουμε, γεγονός που μας επιβάλλει όλους να είμαστε ιδιαίτερα υπεύθυνοι και ρεαλιστές, την στιγμή μάλιστα που ο Δήμος Μυτιλήνης καλείται να παίξει σημαντικότατο ρόλο στην ζωή των συμπολιτών μας, συνεισφέροντας με τις μικρές ή  μεγάλες δυνάμεις του, στην οικονομική και ανθρωπιστική ανακούφιση τους. 

Στην κατεύθυνση αυτή, συμβάλλει η απρόσκοπτη λειτουργία του Δημοτικού μας Συμβουλίου με την λήψη των αναγκαίων νόμιμων αποφάσεων του επι όλων των θεμάτων που απασχολούν και σχεδιάζονται από τον Δήμο μας προς όφελος των δημοτών.

 

Με τιμή

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης

 

Χατζηγιάννης Δημοσθένης

Μοιράσου το άρθρο!