Πολιτική

17/02/2023 - 11:04

Ο Γιάννης Μπουρνούς στην Τουρκία: Η «διπλωματία των σεισμών» ξαναφέρνει την κοινή μας μοίρα στο προσκήνιο

 

Το Αϊβαλί της Τουρκίας επισκέφθηκε χθες ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, προκειμένου να συναντηθεί με τον Δήμαρχο της πόλης, κ. Μεσούτ Εργκίν, καθώς και με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Αλί Ουτσάρ.

Ο Γιάννης Μπουρνούς έτυχε θερμότατης υποδοχής από τον Δήμαρχο Αϊβαλί, κ. Εργκίν και τον Αντιδήμαρχο κ. Ζαλέ με τους οποίους συζήτησε για την παρούσα κατάσταση με τις επιχειρήσεις διάσωσης και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Νότια Τουρκία. Ο Έλληνας Βουλευτής μετέφερε τα συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τον τουρκικό λαό για τις χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες από τους σεισμούς, αλλά και την ανάγκη οι δύο χώρες να αφήσουν πίσω τους το κλίμα παρατεταμένης έντασης και προκλήσεων του προηγούμενου διαστήματος και με αφορμή αυτή την ανείπωτη τραγωδία να σκεφτούν και να εργαστούν από κοινού για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στην περιοχή, σεβόμενες πάντα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Ο Δήμαρχος Αϊβαλίου ευχαρίστησε θερμά τους πολίτες της Λέσβου και των άλλων νησιών του Βορείου Αιγαίου για τη συγκινητική ανταπόκριση και συμπαράστασή τους στο δράμα που περνάει ο τουρκικός λαός. Ο Δήμος Αϊβαλίου παρέλαβε και διοχέτευσε στις σεισμόπληκτες περιοχές δεκάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, που έφτασαν από τη Λέσβο.

Ο Γιάννης Μπουρνούς δώρισε στον κ. Εργκίν ένα κεραμικό στεφάνι ελιάς, αέναο σύμβολο ειρήνης, αλλά και της κοινής ελαιοκομικής παράδοσης που έχει η Λέσβος και η περιοχή του Αϊβαλίου, ενώ ο Τούρκος Δήμαρχος δώρισε στον Έλληνα Βουλευτή δύο λευκώματα για την ιστορία του Αϊβαλίου με αναλυτικές αναφορές στους «τουρκοκρητικούς», που έφτασαν στο Αϊβαλί από την Κρήτη μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα 100 χρόνια της οποίας συμπληρώνονται φέτος.

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Μπουρνούς έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Αλί Ουτσάρ και μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και ειδικά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τις πόλεις των τουρκικών παραλίων. Το Επιμελητήριο του Αϊβαλίου διατηρεί επαφές με το Επιμελητήριο Λέσβου και άλλους τοπικούς φορείς της Λέσβου και η ηγεσία του εξέφρασε τη βούλησή της για ενδυνάμωση της διμερούς οικονομικής, τουριστικής και πολιτιστικής συνεργασίας.

Η επίσκεψη του Γιάννη Μπουρνού έλαβε σημαντική δημοσιότητα στα τουρκικά ΜΜΕ ως μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό.

Ο Γιάννης Μπουρνούς δήλωσε σχετικά:

«Πράξαμε το αυτονόητο καθήκον μας, επισκεπτόμενοι την Τουρκία για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των νησιωτών μας στους σεισμόπληκτους γείτονες. Ο λαός μας αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι ξέρει να δίνει το χέρι στον γείτονα, όταν αυτός πέφτει, για να σηκωθεί.

Επιστρέψαμε από το Αϊβαλί μ’ ένα σφίξιμο στην καρδιά απ΄ όσα ακούσαμε για τις ανοιχτές πληγές των σεισμόπληκτων γειτόνων μας. Το μέγεθος της τραγωδίας είναι ασύλληπτο. Επιστρέψαμε, όμως, και γεμάτοι ελπίδα και συγκίνηση για τις ευχαριστίες και τα μηνύματα φιλίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας των δύο λαών, που απλόχερα εισπράξαμε από τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες του Αϊβαλίου.

Η εθνικιστική ένταση και οι απειλές δεν είναι μονόδρομος. Αυτές τις μέρες θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια των σεισμών. Μέσα από αυτή την ανείπωτη τραγωδία αναβιώνει η ‘’διπλωματία των σεισμών’’ μεταξύ των χωρών μας, που ξαναφέρνει στο προσκήνιο την κοινή μας μοίρα. Γι αυτή την κοινή μας μοίρα οφείλουμε να εργαστούμε, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Για ένα μέλλον ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή μας».

Μοιράσου το άρθρο!