Skip to main content
|

Ο Γιάννης Σπιλάνης στις Βρυξέλες

Ο Γιάννης Σπιλάνης στις Βρυξέλες
Ο Γιάννης Σπιλάνης στις Βρυξέλες

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Η ανάγκη ειδικής μεταχείρισης των νησιωτικών περιοχών αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της συνάντησης εργασίας στην οποία συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Σπιλάνης, στο Ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών στις 23 Απριλίου 2013, μετά από πρωτοβουλία του  Ευρωβουλευτή François Alfonsi, μέλους της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ε.Κ. Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI), η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου κα Ελ. Φτακλάκη, η Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κα Τζόγια Γρούζη, τα μέλη της Επιτροπής Νήσων της CRPM, ο Γ.Μπάρδας, εκπρόσωπος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και εκπρόσωποι επιμελητηρίων και στελέχη της γαλλικής, της κυπριακής και της μαλτέζικης κυβέρνησης.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ανάγκη ενσωμάτωσης της νησιωτικότητας στην πολιτική συνοχής και η στήριξη πρότασης της Επιτροπής Νήσων για τη δημιουργία νέου ειδικού προγράμματος για τα νησιά, του προγράμματος ISLANDS 2020".

Ο ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εχθρική σε ότι αφορά την εφαρμογή του άρθρου 174 της Συνθήκης της Λισαβόνας για ειδική μεταχείριση των νησιών συνεχίζοντας την εφαρμογή της αρχής "μια πολιτική ταιριάζει σε όλους". Αυτό αφορά ιδιαίτερα τους δείκτες κατάταξης των περιφερειών, όπου παρά τη σχετική διαβεβαίωση του Eπιτρόπου Johannes Hahn για χρήση δεικτών που παρήχθησαν από το πρόγραμμα EURO ISLANDS, τελικά τα αποτελέσματα αυτά δεν λήφθηκαν υπόψη. Ο κ. Σπιλάνης ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα είναι θετική ως προς τα παραπάνω αιτήματα, τα οποία θα υποστηρίξει στις προσεχείς διαπραγματεύσεις και ζήτησε από τα άλλα ενδιαφερόμενα κράτη να κάνουν το ίδιο και πως η χώρα μας εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι χρειάζεται οι επιχειρήσεις όλων των νησιών να ενταχθούν στο ευνοϊκότερο καθεστώς κρατικών ενισχύσεων ανεξάρτητα το πληθυσμιακό μέγεθος και το κκ ΑΕΠ των νησιών.

 

Συνάντηση με  Έλληνες ευρωβουλευτές

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην βελγική πρωτεύουσα, ο ΓΓΑΙΝΠ συναντήθηκε με τους Έλληνες ευρωβουλευτές κκ Σπύρο Δανέλλη και Γιώργο Σταυρακάκη, οι οποίοι συμμετέχουν σε Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νησιωτική πολιτική, την πολιτική εδαφικής συνοχής, την αγροτική πολιτική, την πολιτική τουρισμού και μεταφορών, καθώς και την θαλάσσια πολιτική. Ο κ. Σπιλάνης ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις και συγκεκριμένα για την διαπραγμάτευση μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου, που αφορά την πολιτική συνοχής και την προσπάθεια των ευρωβουλευτών να υποστηρίξουν τις ελληνικές θέσεις σε ότι αφορά τα νησιά αλλά και την δυσκολία εξεύρεσης ευρύτερων συμμαχιών, ώστε να υπάρχει τελικά θετική εξέλιξη στο ζήτημα αυτό. Έμφαση δόθηκε στην πρόοδο που καταγράφεται στην καθιέρωση ειδικής σήμανσης για τα νησιωτικά αγροτικά προϊόντα, αλλά στην υιοθέτηση της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής. Δεν θα μπορούσε να μην γίνει συζήτηση σχετικά με το πρόβλημα που θα υπάρξει στα νησιά, εφόσον δεν αλλάξει η ένταση της θεματικής συγκέντρωσης των πόρων.

 

Συναντήσεις με  εκπροσώπους ΓΔ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σε συνέχεια των επαφών του στις Βρυξέλλες, ο ΓΓΑΙΝΠ συναντήθηκε με εκπροσώπους των Γενικών Διευθύνσεων Περιφερειακής Ανάπτυξης και Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να θέσει κατά κύριο λόγο το πρόβλημα της εδαφικής συνοχής των ελληνικών νησιών που απειλούνται από τα προβλήματα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, εξ’ αιτίας της συνολικής κρίσης που έχει επηρεάσει αρνητικά εκτός των άλλων και  τον τομέα των μεταφορών.

Στη Γενική Διεύθυνση Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας (MARE)  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Σπιλάνης συναντήθηκε με την Γεν.Δ/ντρια κα Lowri Evans. Κατά την διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση με την οποία το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου καθίσταται συντονιστής της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πρωτοβουλίας, στις πρωτοβουλίες της ΓΓΑΙΝΠ να καταθέσει 2 προτάσεις για χρηματοδότηση ,η πρώτη σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Συγκοινωνιών της Κύπρου στο Interreg με αντικείμενο τη Θαλάσσια Χωροταξία και η δεύτερη στο πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης με αντικείμενο τη δημιουργία βάσης πληροφοριών για το θαλάσσιο περιβάλλον και την παράκτια ζώνη.

Σημαντική αναφορά έγινε και στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε Β. Αιγαίο (Λήμνο-Αη Στράτη) και Ν.Αιγαίο (Β.Κυκλάδες) σχετικά με τη δημιουργία προστατευμένων θαλάσσιων περιοχών σε συνεργασία με τους ψαράδες της περιοχής, αλλά και τους άλλους εμπλεκόμενους.

 Τέλος η κα Evans υπογράμμισε τη πρωτοβουλία για τη δημιουργία της μακρο-περιφέρειας Αδριατικής-Ιονίου, τη σημασία της για την ανάπτυξη της κεντρικής Μεσογείου και την αναγκαιότητα να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη προώθηση δράσεων. Ο κ. Σπιλάνης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το Υπουργείο παρακολουθεί από τον περασμένο Νοέμβριο την συγκεκριμένη πρωτοβουλία και ότι θα συνεργαστεί με τις εμπλεκόμενες περιφέρειες για να υπάρξει η επιθυμητή  πρόοδος.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία