Πολιτική

19/02/2014 - 08:44

Ο Γιάννης Σπιλάνης υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Τ

ις πρώτες υποψηφιότητες σε περιφέρειες της χώρας κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.

Η ΔΗΜΑΡ πρόκειται να στηρίξει στο Βόρειο Αιγαίο τον Γ. Σπιλάνη, πανεπιστημιακό.

 

Ο Γιάννης Σπιλάνης είναι Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 από γονείς που κατάγονται από τη νησιωτική Ελλάδα (Σέριφο και Ύδρα). Σπούδασε Οικονομικά αρχικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975-9) και στη συνέχεια στη Γκρενόμπλ (Γαλλία) όπου εξειδικεύθηκε σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης με έμφαση στη Περιφερειακή Ανάπτυξη (1979-81). Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 1985 με θέμα «Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η περίπτωση των νησιών του Αιγαίου». Τη περίοδο 1987 – 1990 εργάστηκε στο Υπουργείο Αιγαίου ως ειδικός σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, νησιωτικής και τουριστικής ανάπτυξης. Από το 1990 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Τμήμα Περιβάλλοντος θέματα «Βιώσιμης Ανάπτυξης» και από το 2000 στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Τουρισμού «Περιφερειακή Τουριστική Ανάπτυξη».

Ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του οποίου έχουν υλοποιηθεί πολλά ερευνητικά προγράμματα με αντικείμενο τη νησιωτική ανάπτυξη και τον τουρισμό, με συμμετοχή σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στα ίδια αντικείμενα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πρόσφατα (2009-11) ήταν υπεύθυνος μελέτης για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών νησιών και την εφαρμογή ειδικής νησιωτικής πολιτικής για λογαριασμό της Ε.Ε. και για την αξιολόγηση του τουρισμού στη Μεσόγειο. Μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς από την ίδρυση της, εκπρόσωπος της Λέσβου στο ιδρυτικό της συνέδριο, υπεύθυνος Νησιωτικής & Τουριστικής Πολιτικής και υποψήφιος βουλευτής Λέσβου στις εκλογές του 2012. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής

Μοιράσου το άρθρο!