O Γιώργος Πάλλης για τον προϋπολογισμό του Δήμου
Χρόνος ανάγνωσης :
2' Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή Πορείας» Γιώργος Πάλλης, με αφορμή τη ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Λέσβου, έκανε την ακολουθεί δήλωση :
«Αύριο Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να ψηφίσει πέντε μήνες μετά την εγκατάστασή της νέας Δημοτικής Αρχής, το τεχνικό πρόγραμμα και το προϋπολογισμό του Δήμου Λέσβου για το 2011.
Το τεχνικό πρόγραμμα, αποτελεί στο μεγάλο του μέρος, έργα ήδη δρομολογημένα από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές ή έργα ώριμα που απλά υποβλήθηκαν από το νέο Δήμο Λέσβου για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Καμία αξιολόγηση, καμία προτεραιότητα στις μεγάλες ανάγκες των πολιτών που δημιούργησε η κρίση, καμία πρόβλεψη για έργα κοινωνικής πρόνοιας και έργα προστασίας των πιο αδύνατων κοινωνικά συμπολιτών μας.
Όσο για το προϋπολογισμό, αυτός εμφανίζει σημαντικά ελλείμματα :
- Έλλειμμα στη κατάρτιση του με όρους συμμετοχής των πολιτών. Κανένα τοπικό συμβούλιο δε ρωτήθηκε, η επιτροπή διαβούλευσης έγινε «για τα μάτια του κόσμου» και επειδή η σύγκλιση της είναι υποχρεωτική από το νόμο, και καμία λαϊκή συνέλευση δεν έγινε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για να ακουστούν οι πολίτες. Κι εκεί που έγιναν λαϊκές συνελεύσεις (με πρωτοβουλία των τοπικών συμβουλίων, π.χ. στο Πολιχνίτο, η δημοτική αρχή «έλαμψε δια της απουσίας της». Εμείς και προεκλογικά είχαμε τονίσει και τώρα επιμένουμε σε ένα διαφορετικό τρόπο σύνταξης του προϋπολογισμού, με τη συμμετοχή των πολιτών, ως μέσο άσκησης πολιτικής από τη δημοτική αρχή και όχι ως απλή διαχείριση. Και αυτή μας τη πρόταση θα αναπτύξουμε αύριο και στο δημοτικό συμβούλιο.
- Έλλειμμα ως προς την ισοσκέλιση του, κάτι που η δημοτική αρχή για να επιλύσει καταφεύγει στην εύκολη λύση του δανεισμού, που θα οδηγήσει το δήμο σε νέα χρέη και θα τον δέσει χειροπόδαρα στο άρμα της επιτήρησης.
- Έλλειμμα ως προς τις ανάγκες των πολιτών, αφού προβλέπει υπερβολικές αυξήσεις τελών, νέους συμβασιούχους που κατά πάσα πιθανότητα θα μείνουν απλήρωτοι κι αυτοί, νέα ενοίκια υπηρεσιών, τη στιγμή που η δημοτική περιουσία μένει ανεκμετάλλευτη και πολλές δαπάνες ρουσφετολογικού χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή καμία στήριξη στους παιδικούς σταθμούς, που κινδυνεύουν να κλείσουν, καμία μέριμνα για τα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας, καμία προσπάθεια να προστατευτεί η κοινωνία σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, με το πρόσχημα πως δεν υπάρχουν λεφτά.