Πολιτική

12/09/2022 - 17:24

Ο Νίκος Σηφουνάκης αποχαιρετά τον Δημήτρη Τσιρώνη

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ

του Νίκου Σηφουνάκη *

Συμπληρώνεται ένας μήνας από την μέρα που στα Ηπειρωτικά βουνά των Τζουμέρκων παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, στην Μικροσπηλιά το χωριό του, αποχαιρέτισα έναν φίλο, έναν σύντροφο, με τον οποίο συμπορεύθηκα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επικράτηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στον δημόσιο βίο, αλλά και της τιμωρίας των καταχραστών του Δημοσίου χρήματος.

  • Εκείνος Πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής που ανέδειξε το μεγάλο σκάνδαλο της Marfin – Bank που καταλήστεψε τις αποταμιεύσεις χιλιάδων καταθετών, και υπήρξε η αιτία της χρεοκοπίας της Κύπρου, και που την οδήγησε εν τέλη στο Δ.Ν.Τ. και τα Μνημόνια.
  • Εγώ ως μέλος της Κυβέρνησης επίσης στοχοποιημένος από τον ιδρυτή της Marfin – Bank & της MIG Α. Βγενόπουλο, σε συνεργασία με τον Δημήτρη αρχίσαμε τον κοινό αγώνα αποκαλύπτοντας τις απάτες της συμμορίας του, όπως σε βιβλίο του την απεκάλεσε ο επί χρόνια Διοικητής του ΟΤΕ κ Π. Βουρλούμης.
  • Ο Δ. Τσιρώνης ως Πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, εργάσθηκε νυχθημερόν με τα μέλη της, συνέλλεξε στοιχεία των συναλλαγών από το Ελληνικό, αλλά και το ξένο τραπεζικό σύστημα, συνέταξε το πόρισμα και το διαβίβασε στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Η Κυπριακή Βουλή, και η Κυπριακή Δικαιοσύνη, άμεσα ενήργησαν και βασιζόμενες στο πόρισμα, διεύρυναν το κατηγορητήριο, και απήγγειλαν  τις πρώτες κλήσεις κατηγορίας στα μέλη της συμμορίας.

Κλήθηκε να καταθέσει στην Κυπριακή Βουλή, όπου τον συνόδευσα, και παραμονές της μετάβασής μας βροχή έπεφταν τα τηλεφωνήματα αλλά και οι απειλές, - και μάλιστα από στενούς φίλους του- προκειμένου να μην μεταβεί να καταθέσει.

  • Όχι απαντούσε εκείνος έχω χρέος να πάω, να ολοκληρωθεί η έρευνά και να καθίσουν στο σκαμνί οι ένοχοι.
  • Η Ελλάδα της χούντας έλεγε, πρόδωσε την Κύπρο στους Τούρκους το 1974.
  • Η Ελλάδα της δημοκρατίας σαράντα χρόνια μετά, την οδήγησε στην χρεοκοπία και την πτώχευση, πρέπει να πληρώσουν οι υπεύθυνοι.

Κατά την παραμονή μας στην Μεγαλόνησο μας δέχθηκαν και ενημερώσαμε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Γενικό Εισαγγελέα, οπότε και πληροφορηθήκαμε  ότι Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Αντιπρόεδρος του, στις συναντήσεις τους, φορτικά ζητούσαν από την Κυπριακή Ηγεσία να μην υπάρξει παραπομπή του Α. Βγενόπουλου.

Δεν εκπλαγήκαμε, γνωρίζαμε με ποιους πολιτικούς είχε αλισβερίσι, ο αρχηγός της συμμορίας ο οποίος οδήγησε σε χρεοκοπία μια χώρα μέσω της τράπεζας του την οποία καταλήστεψε.

Δεχθήκαμε δεκάδες αγωγές και μηνύσεις και επί μία δεκαετία είμαστε στις αίθουσες δικαστηρίων και ώ του θαύματος, τα πρωτοδικεία μας αθώωναν και τα εφετεία ανέτρεπαν εις βάρος μας τις πρωτόδικες αθωωτικές αποφάσεις.  

Το 2020, δέκα χρόνια μετά ο Άρειος Πάγος, μας δικαίωσε πλήρως.

Η MIG που εξακολουθεί να διοικείται από τους συνεργάτες του Α. Βγενόπουλου αρνήθηκε να καταβάλει τα δεδικασμένα, και στην ουσία μας παρέπεμψε να τα ζητήσουμε από τον ‘’αποθανόντα’’ και τους συγγενείς του, τέτοια ντροπή ανθρώπων.

Η μοίρα του Δ. Τσιρώνη ήταν σκληρή, γιατί πάλαιψε ταυτόχρονα, τα οκτώ τελευταία έτη του σύντομου βίου του, -62 ετών μόνο έφυγε- με την επάρατο νόσο μπαινοβγαίνοντας στα νοσοκομεία και στις αίθουσες δικαστηρίων να υπερασπίζεται την αλήθεια, την τιμή, και την υπόληψή του, από μια οργανωμένη σπείρα απατεώνων.

Στις τρείς σχεδόν δεκαετίες του Κοινοβουλευτικού μου βίου γνώρισα και συνεργάστηκα με πολλούς Βουλευτές, όλων των παρατάξεων.

Η πλειοψηφία τους με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο είχαν την διάθεση της προσφοράς.

Όμως πρόσωπο που να έχει τόση καλοσύνη, γενναιότητα, γενναιοδωρία & ανιδιοτέλεια σπάνια συναντιέται, και ιδίως στις μέρες μας.

Ο Δημήτρης με το γλυκό χαμόγελο, και την καλοσυνάτη έκφραση δεν μένει ποια μαζί μας, έφυγε για πάντα.

Κάποια Μ.Μ.Ε. ανακοίνωσαν απλώς τον θάνατό του…   ‘’….. απεβίωσε ο τέως Βουλευτής Δ. Τσιρώνης……’’.

Τι έπραξε στον σύντομο βίο του, τι προσέφερε στην Δημοκρατία μας για να υπάρξει διαφάνεια στον δημόσιο βίο, για την πάταξη της διαφθοράς, δεν γράφτηκε τίποτα, πλην μιας ιστοσελίδας που είχε εκτενή αναφορά στους αγώνες του.

Από στήθους ήταν ο επικήδειος αποχαιρετισμός μου, και παρέθεσα εν συντομία περίληψη όσων είπα υποκλινόμενος μπροστά στην σορό ενός προσώπου που υπερασπίστηκε ιδανικά και αξίες.

Δεν υπήρχαν τηλεοπτικές κάμερες ή φωτορεπόρτερ, εκεί στην αετοφωλιά των Τζουμέρκων όπου αιώνια πλέον θα ησυχάζει.

 

Τα δύο μικρά παιδάκια του, ο Αλέξανδρος και η Άννα, η σύζυγός του Αλεξία που όλα αυτά τα χρόνια σήκωνε τον σταυρό του μαρτυρίου, η χαροκαμένη μάνα του, τα δύο του αδέρφια, δύο τοπικοί Βουλευτές -και προς τιμήν τους-, και οι πολίτες της Ηπείρου, υπήρξαν η τελευταία συντροφιά του.

 

 

*Ο Νίκος Σηφουνάκης υπήρξε φίλος και συνοδοιπόρος του Δημήτρη Τσιρώνη την δεκαπενταετία 2007 – 2022

-----

Συνημμένα: σχετικά δημοσιεύματα του επικήδειου του Ν. Σηφουνάκη.

Μοιράσου το άρθρο!