Πολιτική

06/06/2012 - 13:57

Ο Νίκος Σηφουνάκης για την παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος / Επίσκεψη στον οδικό άξονα Καλλονής - Σιγρίου

Αναφερόμενος ο κ. Σηφουνάκης σε χθεσινά δημοσιεύματα τύπου σχετικά με τον εορτασμό της παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και  τη δραστηριότητα του ως απερχόμενου Αναπληρωτή Υπουργού (Περιβάλλοντος, Ενέργειας  και Κλιματικής Αλλαγής), δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Στις σύγχρονες κοινωνίες η υπόθεση του περιβάλλοντος, ολοένα και αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται και ενδιαφέρονται για την προστασία του.  Όλα τα χρόνια που ασχολήθηκα με τον δημόσιο βίο και από όποια θέση κι αν υπηρέτησα η διατήρηση και η ανάδειξη του περιβάλλοντος (φυσικού και δομημένου) ήταν πάντοτε στις προτεραιότητές μου. Εκτιμώ, παρά τα όσα σήμερα (προεκλογικά) επιχειρούν να μου χρεώσουν οι επικριτές μου, στη πλειοψηφία του κόσμου πέφτουν στο κενό, αφού στο θεσμικό έργο και τα αποτελέσματα του – για τα όποια εργάσθηκα - είναι ορατά και αδιάψευστα τεκμήρια μιας πρωτοπόρου περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας, όπως:  

Οι θεσμοθετήσεις με νόμους και  προεδρικά διατάγματα της κήρυξης και προστασίας νησιών και περιοχών ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλους  με  όρους συγκεκριμένους και περιορισμούς δόμησης,  τα προεδρικά διατάγματα της Αρχιτεκτονικής και περιβαλλοντικής  προστασίας  οικισμών  και οικιστικών συνόλων, οι νόμοι  για την απόσυρση μη συμβατών κτιρίων, για την προστασία των περιοχών Natura, για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, για τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, για τον νέο Γ.Ο.Κ. κ.α.»

Κλείνοντας ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε  χαρακτηριστικά παραδείγματα  εκφυλισμού και υπέρμετρης τυπολατρίας αυτών, που «αγωνιζόμενοι»  και αυτοπροβαλλόμενοι για το περιβάλλον γίνονται ( εκόντες – άκοντες) η αιτία για ακύρωση ή  καθυστέρηση υλοποίησης σοβαρών αναπτυξιακών έργων που έχει ανάγκη ο τόπος.     Όπως η συζήτηση χωρίς έρμα για τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στα νησιά, που πριν καλά -καλά παρουσιασθεί τι πρόκειται να συμβεί, σπεύδουν (με πρόδηλο το εκλογικό – ψηφοθηρικό τους ενδιαφέρον) να αποδομήσουν κάθε σοβαρή πρόθεση.  Ακόμη στάθηκε στον θόρυβο που προκλήθηκε προ διετίας, απ την αναιτιολόγητη πράγματι κοπή μερικών πεύκων στο κατασκευαζόμενο δρόμο Μυτιλήνης – Καλλονής  που κατέστη η αφορμή να αναθεωρηθεί η όλη μελέτη να ανοίξουν χρονοβόρες διαδικασίες και να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη το έργο της οδικής  αρτηρίας,  για να καταταλαιπωρούνται ως σήμερα οι οδηγοί.

Με την ευκαιρία ο κ. Σηφουνάκης επισκέφθηκε το εργοτάξιο οδοστρωσίας στο εκτελούμενο έργο του δρόμου Καλλονής Μυτιλήνης  και συνομίλησε με τους εργαζόμενους και τους επιβλέποντες. Αναφερόμενος μάλιστα στον άλλον μεγάλο οδικό άξονα Καλλονής –  Σιγρίου, δήλωσε: 

«Ανεξάρτητα απ το εκλογικό αποτέλεσμα  εκείνο που με χαροποιεί είναι ότι προλάβαμε και  το έργο  πέρασε απ όλες τι φάσεις και τις διαδικασίες που προβλέπονται, δημοπρατήθηκε, είναι απολύτως έτοιμο να ξεκινήσει  και είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση μ ε πίστωση απ το Υπουργείο ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ.  η κατασκευή του.  Ικανοποιούμενος επίσης είμαι κι απ την εξέλιξη του άλλου κύριου οδικού άξονα Καλλονής – Πέτρας. Τα έργα αυτά θα εκμηδενίσουν τις αποστάσεις στο νησί και θα διευκολύνουν όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τις ανάγκες των πολιτών. Αν μη τι άλλο το ΠΑΣΟΚ στάθηκε με συνέπεια στις εξαγγελίες του προς τον Λεσβιακό Λαό.»

Μοιράσου το άρθρο!