Πολιτική

22/10/2010 - 16:36

Ο "Οικολογικός Άνεμος" για τις fast track επενδύσεις στο Β. Αιγαίο

Με αφορμή τα δημοσιεύματα του τύπου για την εφαρμογή των fast track επενδύσεων στα νησιά του Αιγαίου (πχ επένδυση Ρόκα σε Λέσβο-Χίο και Λήμνο) ο υπ. Περιφερειάρχης Βορ. Αιγαίου με τον συνδυασμό του Οικολογικού Άνεμου Ηλίας Γιαννίρης έκανε την παρακάτω δήλωση: «Το νομοσχέδιο αυτό χαρακτηρίζεται από μια προσπάθεια παράκαμψης κρίσιμων διαδικασιών και γνωμοδοτήσεων υπηρεσιών, ειδικά όσον αφορά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και τη διαφάνεια στην έγκριση μεγάλων έργων και επενδυτικών σχεδίων.

Δείχνει επίσης πόσο υπολογίζουν τη γνώμη των νέων Καλλικράτειων Δήμων Λέσβου, Χίου και Λήμνου αλλά και της νέας αιρετής Περιφερειακής αρχής. Περίμεναν χρόνια δεν μπορούν να περιμένουν και άλλους δυό μήνες; Ή μήπως θέλουν να αποφύγουν ακριβώς τη γνώμη της αυτοδιοίκησης;

Φοβούμαστε ότι εν μέσω κρίσης στο όνομα της οικονομικής μεγέθυνσης επιχειρείται μια κακέκτυπη επανάληψη της νομοθεσίας επιτάχυνσης των ολυμπιακών έργων, δια της οποίας δεν καταστρατηγήθηκε απλώς το σύνολο σχεδόν της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αλλά προκλήθηκε ανυπολόγιστη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στην Αττική. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι τα πάντα στο Αιγαίο είναι διαφορετικά και όταν η νησιωτικότητα έχει κατοχυρωθεί και συνταγματικά οφείλουμε να τη σεβόμαστε και στην πράξη. Ο Οικολογικός Άνεμος εκτιμά ότι οικονομική κρίση πρέπει να γίνει αφορμή για συνολική αναθεώρηση, απλοποίηση και ενίσχυση με κανόνες απόλυτης διαφάνειας της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και επενδυτικών σχεδίων, χωρίς όμως αγνόηση περιβαλλοντικών κεκτημένων.

Μοιράσου το άρθρο!