Ο "Οικολογικός Άνεμος" στο τριήμερο για τις Συνεταιριστικές επιχείρησης
Με τη συμμετοχή του Οικολογικού Ανέμου στο Βόρειο Αιγαίο ξεκινά σήμερα το τριήμερο εκδηλώσεων που οργανώνεται από τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκο Χρυσόγελο με θέμα «Συνεταιριστικές επιχειρήσεις: Δυνατότητας απασχόλησης σε εποχή κρίσης». Από τον Οικολογικό Άνεμο στις εκδηλώσεις θα παραστεί ο Ηλίας Γιαννίρης, περιφερειακός σύμβουλος και η Μαρία Μπογή, υπ. αντιπεριφερειάρχης Χίου.
Η κοινωνική οικονομία στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 10% των επιχειρήσεων, το 5,9% της συνολικής απασχόλησης και το 6,7% της μισθωτής απασχόλησης με περίπου 11 εκατομμύρια εργαζομένους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ευκαιριών που προσφέρει ο τομέας αυτός στην αναζωογόνηση τοπικών οικονομιών είναι το Γκίσινγκ της Αυστρίας που μεταμορφώθηκε από ένα χωριό 500 κατοίκων με μηδενική βιομηχανία, μικρής κλίμακας αγροτική παραγωγή, ελλιπείς υποδομές συγκοινωνιών, υψηλά επίπεδα ανεργίας και υψηλούς ρυθμούς μετανάστευσης, σε μια κωμόπολη με 3764 κατοίκους, 1100 νέες θέσεις εργασίας και 50 νέες εταιρίες, χάρη στις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που βασίζονται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στη Γερμανία επίσης 430 νέες συνεταιριστικές επιχειρήσεις στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και του νερού δημιουργήθηκαν την πενταετία 2006-2011, ενώ ο ρυθμός αύξησης των πελατών της Ecopower στο Βέλγιο είναι εντυπωσιακός αφού μόλις σε 1 χρόνο μεταξύ 2010 και 2011 οι πελάτες αυξήθηκαν κατά 20%.
Στην Ελλάδα, η δημιουργία κοινωνικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο εξόδου από την ταυτόχρονη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Παρόλα αυτά όμως, με την εξαίρεση λίγων εξαιρετικών προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση, η χώρα βρίσκεται στα πρώτα της βήματα στον τομέα αυτό.
O Ηλίας Γιαννίρης δήλωσε σχετικά: «Τέτοιες εκδηλώσεις έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία για τα νησιά μας. Διευκολύνουν τις προτάσεις σε τοπικό επίπεδο για τη συνδυαστική αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης και της οικονομικής κρίσης. Μετά από συνεχείς αποτυχίες όπως του LESVOS SHOP, της ΑΕΝΑΛ, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου, κλπ η κοινωνική οικονομία στα νησιά μας πρέπει να τεθεί επί τάπητος και να εξετάσουμε τα αρνητικά αλλά και τα θετικά παραδείγματα που υπάρχουν στα νησιά μας.»