Πολιτική

29/05/2013 - 13:38

Ο Π. Λαφαζάνης στη Μυτιλήνη - Συνέντευξη στην Ανθή Παζιάνου (Ράδιο Αίολος)

Ο Π. Λαφαζάνης στη Μυτιλήνη - Συνέντευξη στην Ανθή Παζιάνου (Ράδιο Αίολος)

&n

bsp;«Αρχόντισσα του Αιγαίου», «θαυμάσιο νησί που αγαπάει όλη η Ελλάδα», χαρακτήρισε τη Λέσβο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που παραχώρησε σήμερα το πρωί συνέντευξη στη δημοσιογράφο Ανθή Παζιάνου, στο studio του Ράδιο Αίολος (92,8 στα fm).

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έφτασε σήμερα το πρωί στη Λέσβο, επισκέφτηκε τη ΔΟΥ Μυτιλήνης, ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του νησιού, ενώ στις 8 το απόγευμα θα μιλήσει σε κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ Λέσβου, στην πλατεία Σαπφούς.

Ο κ. Λαφαζάνης που έχει επισκεφτεί πολλές φορές την περιοχή μας, τόνισε ότι η Λέσβος αντιπροσωπεύει τρία μεγάλα πράγματα: την Ελλάδα τον Αγώνα και τη Δικαιοσύνη.

«Αποικία χρέους η Ελλάδα»

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος το οποίο έχει μείνει στα ίδια επίπεδα με το 2010, παρά το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι αποτελεί τραγωδία και πρόσθεσε: «H χώρα έχει υποστεί τροϊκανή μνημονιακή λεηλασία, από το 2010 και μετά, αλλά και από πιο πριν, παρότι δεν είχαμε τρόικα. Ρημάζει η χώρα μας υποτίθεται για να μειώσουμε το χρεός, δηλαδή να μειώσουμε τα ελλείμματα και να περιορίσουμε το χρέος. Τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει. Παρά τα δύο αλλεπάλληλα κουρέματα, το χρέος γιγαντώνεται και στα επόμενα χρόνια δυστυχώς θα αυξηθεί περαιτέρω».

Αυτό, κατά τη γνώμη του σημαίνει ότι «ζούμε την πλήρη και παταγώδη αποτυχία των μνημονίων και των στόχων τους. Ότι η Ελλάδα με τρόικα και μνημόνια δεν έχει κανένα απολύτως μέλλον, ότι κάτω από την μπότα της τρόικας θα συνεχίσει και θα παραμείνει μια αποικία χρέους».

«Διαγραφή του χρέους»

«Εμείς το είχαμε εξ αρχής για τη διαγραφή του χρέους και είναι ένας απόλυτα ρεαλιστικός στόχος. Αυτό το χρέος δεν είναι μόνο βαθύτατα άδικο και ταξικό, αλλά πρώτα και κύρια ένα χρέος μη βιώσιμο, δεν μπορεί να αποπληρωθεί εάν δεν εξοντωθεί κι άλλο ο ελληνικός λαός. Διαλύει τη χώρα», επεσήμανε, εκφράζοντας τη θέση του.

Το Ιράκ το διαγράφει η Ελλάδα όχι!

Ειρωνεία χαρακτήρισε το γεγονός ότι «Φέραν μια συμφωνία στη Βουλή προχθες συμφωνία με την οποία η Ελλάδα χάριζε χρέος στο Ιράκ, το οποίο έκανε μεγάλη διαγραφή χέους υπο αιγίδα των Αμερικάνων, προς ίδιον όφελος των ΗΠΑ βέβαια. Εγκατέστησαν κυβέρνηση ανδρεικέλων προκειμένου να κάνουν κουμάντο. Σε κάθε πρερίπτωση όμως, μιλώντας για την ελληνική περίπτωση δεν μπορούν να μας λένε ότι δεν γίνεται και ότι δεν είναι ρεαλιστικό. Είναι ο μόνος στόχος για να δούμε προοπτική».

«Είναι δημοφιλής ο Σαμαράς;»

Σχετικά με την επικράτηση της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο Π. Λαφαζάνης σχολίασε: «Δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με τις δημοσκοπήσεις, ασφαλώς τις παρακολουθώ. Δεν στηρίζω, όμως εκτιμήσεις και πολιτικές προοπτικές πάνω σε αυτές. Λένε ότι ο κ. Σαμαράς είναι καταλληλότερος και δημοφιλέστατος. Πάμε μαζί μια βόλτα να βγουμε στην αγορά και να μιλήσουμε για τον κ. Σαμαρά να δούμε τι θα μας πούνε. Εγώ δεν έχω ακούσει καμιά καλή κουβέντα ούτε για τον Σαμαρά ούτε για το τρικομματικό τέρας. Δεν συμμερίζομαι το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργούν τα μίντια ή οι δημοσκοπήσεις, ο απλώς πολίτης βλέπει τα παιδιά του να είναι άνεργα και ένα καθόλα σκοτεινό μέλλον».

Εν τούτοις, για την απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε: «Εντάξει δεν σας λέω ότι είναι έτοιμη η κατάσταση για να αναλάβει ο Σύριζα τη διακυβέρνηση. Χρειάζονται ακόμα βήματα και άλματα»

Για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και το ευρώ δήλωσε: «Σε περίπτωση που θα ακολουθήσουμε αντιμνημονιακό δρόμο, βεβαίως θα έχουμε απειλές, πιέσεις και εκβιασμούς. Το πρόσφατο παράδειγμα της Κύπρου είναι χαρακτηριστικό. Ξέρουμε λοιπόν ότι αν ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα με όχι στην τρόικα και στα μνημόνια θα έχουμε συνέπειες. Η Ελλάδα δεν πρέπει να αφήσει μισό το Όχι όπως η Κύπρος, αλλά να το πάει ως το τέλος. Πρέπει το δικό μας αντιμνημονιακό πρόγραμμα να εφαρμοστεί πλήρως, όποια διλήμματα και αν μας θέσουν. Αυτή είναι καλύτερη προοπτική για τη χώρα. Δεν θα επικρατήσει κανένα χάος αν φύγουμε από την ευρωζώνη αν εφαρμόσουμε αντιμνημονιακή πολιτική μέχρι τέλους. Αντίθετα ο τόπος θα δει ελπίδα και προοπτική».

Σε σχέση με την τρικομματική κυβέρνηση ανέφερε: «Η κυβέρνηση δεν είναι δυνατή αλλά εμφανίζεται έτσι από τα κυρίαρχα μίντια. Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο ίδιος είναι κυρίαρχος και να δείχνει εμπράκτως ότι είναι πρωταγωνιστής. Το έδειξε σε πολύ μεγάλες διαδηλώσεις που είχαμε, πρέπει να ξανα ανακαλύψουμε αυτό τον δρόμο, τον δρόμο του αγώνα και της πάλης. Είναι πρόκληση για μας, καθώς δεν έχουμε μαγικό ραβδί για να γίνει αυτό εδώ και τώρα»

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην απεργία των εκπαιδευτικών σχολίασε: «Δεν είναι δυνατόν η Αριστερά να καθορίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις του ενός ή του άλλου κλάδου, δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τα συνδικάτα. Είναι αλήθεια ότι η στάση της ΟΛΜΕ πλήγωσε πολύ κόσμο. Εμείς, όμως από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε τα αιτήματά τους»

«Να ξεχάσουμε τις πελατειακές σχέσεις» - «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ποτέ ΠΑΣΟΚ»

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν ο κόσμος που έχει αποστοιχηθεί από το ΠΑΣΟΚ και συσπειρώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει ή περιμένει ένα νέο ΠΑΣΟΚ που θα εγκαινιάσει πελατειακές σχέσεις, ο Π. Λαφαζάνης απάντησε: «Τις πελατειακές σχέσεις πρέπει να τις ξεχάσουμε για πάντα στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει μια δύναμη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, μια μεγάλη δύναμη προοδευτικής ανατροπής και σοσιαλιστικών προοπτικών για τη χώρα μας. Δεν πρόκειται να αλλάξει και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ νεό Πασοκ. Το ΠΑΣΟΚ είναι εκεί και όποιος θέλει μπορεί να πάει. Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμο έρχεται στη μεγάλη δύναμη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, όχι στο κακέκτυπο του ΠΑΣΟΚ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά

Απαντώντας σε σχέση με την πολιτική του εκτίμηση για την εκτόξευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Τόσο ο ΣΥΝ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν αθόρυβη και ουσιαστική δουλειά επί χρόνια, σε δύσκολες συνθήκες, κρατώντας όρθια τη φλόγα μιας σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστερά κι αυτό ανέδειξε το ΣΥΡΙΖΑ σε πρωταγωνίστρια δύναμη».

Για τα βήματα που πρέπει να γίνουν από δω και πέρα απάντησε: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι ένα νέο άλμα. Το άλμα που κάναμε για την εκλογική εκτόξευση ήταν σημαντικό, αλλά τώρα έχουμε να κάνουμε ακόμα ένα μεγαλύτερο και πιο δύσκολο. Πρέπει να κάνουμε άλμα στη συμβολή μας για την ανάπτυξη κοινωνικών αγώνων που θα στηρίξουν μια νέα προσπάθεια. Αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο και συγκρουσιακό γιατί θα συναντήσουν μεγάλες αντιδράσεις από εγχώριο και παγκόσμιο κατεστημένο. Είναι μια μεγάλη πρόκληση».

Για το «Σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου σχολίασε: «Ο Αλέκος Αλαβάνος κάνει την προσπάθειά του. Αυτό που έχω να πω και αφορά όλους όσοι κινούνται στην Αριστερά είναι ότι όλοι χρειαζόμαστε τη συμπόρευση και τη συμπαράταξη, ο τόπος χρειάζεται μια μεγάλη συμπαραταγμένη συνεργαζόμενη αριστερά».

Σε σχέση με την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Φιλοδοξία μου είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καταστεί ικανός να κυβερνήσει τη χώρα, να την κυβερνήσει σωστά και σε μια κατεύθυνση αντάξια των αρχών  και των αξιών της Αριστεράς και των παραδόσεων και του ελληνικού λαού. Η φιλοδοξία μου δεν είναι να γίνω πρόεδρος αλλά να συμβάλλω σε αυτή την κατεύθυνση».

Μοιράσου το άρθρο!