Πολιτική

07/12/2012 - 15:38

Ο Π. Βογιατζής σε Σταυρό και Αμπελικό - Να αναζητηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων

Ο Π. Βογιατζής σε Σταυρό και Αμπελικό  -

yle="text-align: justify;">Τις περιοχές Αμπελικό και Σταυρός που επλήγησαν από τη σφοδρότατη κακοκαιρία του περασμένου Σαββάτου που έπληξε ολόκληρο το νησί της Λέσβου επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Παύλος Βογιατζής.

Για τις σοβαρότατες ζημιές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο και ειδικότερα, τα οδικά τμήματα Βατερά – Σταυρός – Αμπελικό και Μεγάλη Λίμνη – Αμπελικό, ο Βουλευτής έχει ήδη ενημερώσει με επιστολή του, αλλά με προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, κ. Σταύρο Καλογιάννη και έχει ζητήσει να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο με έκτακτη οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από πόρους του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας.

Επίσης, ο Βουλευτής, από την πρώτη κιόλας στιγμή ενημέρωσε εγγράφως τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη για τις σοβαρότατες καταστροφές που προκλήθηκαν σε πολλές περιοχές του νησιού, καθώς και τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κώστα Τζαβάρα για τις ζημιές στο Αναγνωστήριο της Αγιάσου. Ο Βουλευτής  έχει ζητήσει την άμεση ανταπόκριση και την οικονομική στήριξη της Πολιτείας, για την αποκατάσταση των ζημιών και την επίσπευση των απαραίτητων διαδικασιών για την αποζημίωση των πληγέντων.

Μετά τη σημερινή του επίσκεψη, ο Βουλευτής δήλωσε:

«Η καταστροφή στο Αμπελικό και το Σταυρό είναι πράγματι βιβλική. Η Πολιτεία θα πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα αποκατάστασης των ζημιών, όπως έχω τονίσει και προσωπικά στην ενημέρωση μου προς τους αρμόδιους Υπουργούς, και να προβεί το συντομότερο δυνατό στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση των καταστροφών της θεομηνίας που έπληξε το νησί μας. Κάτοικοι και επαγγελματίες πρέπει άμεσα να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστησαν οι περιουσίες τους και να επιστρέψουν στα σπίτια και τις δουλειές τους.
Οι αρμόδιοι Υπουργοί έχουν ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή, έχουν δεσμευτεί για την έκτακτη χρηματοδότηση της Λέσβου και ευελπιστώ πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανταποκριθούν στο αίτημά μας.

Για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών θα πρέπει όμως, ο Δήμος Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να προχωρήσουν ταχύτατα τις διαδικασίες για την καταγραφή όλων των ζημιών. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αποτυπωθούν οι ζημιές στις δημόσιες υποδομές, προκειμένου να μπορέσουν να προγραμματιστούν και να υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα για την αποκατάσταση τους. Η εκτίμηση μου είναι ότι θα χρειαστούν σημαντικοί πόροι για την αποκατάσταση των ζημιών στις δημόσιες υποδομές, γι΄ αυτό και θα πρέπει, πέρα από την έκτακτη χρηματοδότηση που θα δοθεί από εθνικούς πόρους, να αναζητηθούν πόροι και από το ΕΣΠΑ για το σκοπό αυτό, αξιοποιώντας τη δυνατότητα για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων και έργων οδοποιΐας από το Περιφερειακό Πρόγραμμα.

Σημαντικό είναι επίσης, να αναζητηθούν, κατά περίπτωση, τα αίτια που προκάλεσαν τις καταστροφές αυτές, πέρα από την ένταση των καιρικών φαινομένων, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή ανάλογων καταστάσεων στο μέλλον.»

Μοιράσου το άρθρο!