Πολιτική

13/11/2014 - 18:27

O Π. Βογιατζής ζήτησε επιμήκυνση της προθεσμίας για την δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα των φορολογουμένων

style="text-align: justify;">Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη, κατέθεσε σήμερα το πρωί ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, ζητώντας την επιμήκυνση της προθεσμίας των 10 ημερών που έχει ο φορολογούμενος για να ενημερώσει το δημόσιο για αλλαγές στην πληροφοριακή του δήλωση.
Ο Βουλευτής τονίζει στην Ερώτησή του πως από την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης καθώς και από την επιβολή του προστίμου των 100€ σε όποιον υποβάλει εκπρόθεσμη ή ελλιπή πληροφοριακή δήλωση έχουν προκύψει συγκεκριμένα προβλήματα που αφορούν σε εξειδικευμένες περιπτώσεις, όπως η δήλωση του γάμου από τα νέα ζευγάρια, η δήλωση του διαζυγίου, αλλά και τα υπέργηρα ζευγάρια, τα οποία μπορεί να μην έχουν δηλώσει το γάμο τους παρόλο που υποβάλλουν επί σειρά ετών κοινή φορολογική δήλωση.
Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο Βουλευτής ζητά από τον Υπουργό να εξετάσει αφενός το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης της προθεσμίας από 10 σε 30 ημέρες για όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, και αφετέρου για τα διαζύγια η συγκεκριμένη προθεσμία να ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης της οριστικής απόφασης, για τα δε υπέργηρα ζευγάρια να εξαιρεθούν εντελώς από την επιβολή προστίμου.
 
Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση του Βουλευτή.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, κ. ΓΚΙΚΑ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ
 
ΘΕΜΑ: Επιβολή χρηματικού προστίμου για ελλιπή ή εκπρόθεσμη δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα
 
Σύμφωνα με την παρ. 4 του αρ.10 του Ν.4174/2013 «Φορολογικές Διαδικασίες και άλλες διατάξεις» ο φορολογούμενος, φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, «υποχρεούται να ενημερώνει εγγράφως τη Φορολογική Διοίκηση εντός δέκα (10) ημερών για μεταβολές στην επωνυμία, το διακριτικό τίτλο, τη διεύθυνση κατοικίας ή τη διεύθυνση των επαγγελματικών εγκαταστάσεων, την έδρα, ή το αντικείμενο της δραστηριότητας, καθώς και τις λοιπές πληροφορίες που παρασχέθηκαν κατά το χρόνο της εγγραφής». 
Σύμφωνα επίσης με τις παρ. 1α και 2α του αρ. 54 του ίδιου Νόμου ορίζεται ότι για εκπρόθεσμη ή ελλιπή υποβολή δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα επιβάλλεται στο φορολογούμενο πρόστιμο 100€.
Με την εφαρμογή όμως των παραπάνω διατάξεων έχουν προκύψει διάφορα προβλήματα, όπως φαίνεται από τις ακόλουθες ενδεικτικές περιπτώσεις:
Α) Το χρονικό περιθώριο των δέκα ημερών δεν επαρκεί για παράδειγμα για τη δήλωση του γάμου από τα νέα ζευγάρια, τα οποία συνήθως μετά την τέλεση του γάμου αναχωρούν για κάποιο ταξίδι.
Β) Το ίδιο ισχύει και για τη δήλωση του διαζυγίου, όπου τις περισσότερες φορές η σύνταξη της απόφασης απέχει χρονικά κατά πολύ από την ημέρα έκδοσης της απόφασης αυτής, επομένως και στην περίπτωση αυτή το χρονικό περιθώριο των 10 ημερών αναγκαστικά υπερβαίνεται.
Γ) Προβλήματα διαπιστώνονται και σε αρκετά υπέργηρα πλέον ζευγάρια, τα οποία παρόλο που επί σειρά ετών μπορεί να υπέβαλαν κοινή φορολογική δήλωση, δεν εμφανίζεται η συζυγική τους σχέση στο TAXIS, με αποτέλεσμα όταν αιτούνται τη χορήγηση κάποιας βεβαίωσης να αναγκάζονται να υποβάλουν εκπρόθεσμη δήλωση και να επιβαρύνονται με το χρηματικό πρόστιμο των 100€.
Με βάση τις παραπάνω περιπτώσεις, οι οποίες είναι φανερό ότι δεν υποκρύπτουν δόλο, άλλα είτε άγνοια, είτε αναγκαστική υπέρβαση της προθεσμίας εξαιτίας περιστάσεων,
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
 
1. Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί αφενός σε επιμήκυνση της συγκεκριμένης προθεσμίας, δηλαδή να οριστεί ως υποχρεωτικός χρόνος ενημέρωσης του δημοσίου από το φορολογούμενο οι 30 ημέρες, και αφετέρου να προβλεφθεί για τις περιπτώσεις των διαζυγίων οι 30 ημέρες να ξεκινούν από την ημέρα έκδοσης της οριστικής απόφασης, για τις δε περιπτώσεις των υπέργηρων ζευγαριών αυτές να εξαιρεθούν εντελώς;
 
Αθήνα, 12/11/2014 Παύλος Βογιατζής
 

Μοιράσου το άρθρο!