Πολιτική

04/03/2014 - 21:28

Ο Σηφουνάκης επιμένει για την τροπολογία

style="text-align: justify;"> 
Εδώ και περίπου δύο χρόνια η ανάγκη να υπάρξει τροποποίηση στο νόμο 3852/2010 (Καλλικράτης) για τα μεγάλα νησιά, υπήρξε κοινός τόπος, αποτέλεσμα και των δυσλειτουργιών που στην πράξη διαπιστώθηκαν στην εφαρμογή του νόμου.
 
Δυστυχώς, ενώ και προτάσεις κατατέθηκαν και εναλλακτικές διατάξεις νόμου διατυπώθηκαν, κοινή κατάληξη από τους έχοντες την ευθύνη στην Κυβέρνηση συνεργασίας δεν υπήρξε. 
Για το λόγο αυτό, και αφού δεν υπήρξε έως σήμερα νομοθετική πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση, και λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών, άσκησα το συνταγματικό μου δικαίωμα ως βουλευτής, καταθέτοντας σχετική τροπολογία στη Βουλή.
 
Η τροπολογία δίνει αυτή ακριβώς τη διέξοδο στα μεγάλα νησιά να μπορούν – δυνητικά και όχι υποχρεωτικά - να συστήνονται πέραν του ενός δήμους και ο Υπουργός Εσωτερικών μπορεί δυνητικά να εκδώσει απόφαση λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις και μελέτες που έχουν κατατεθεί από θεσμικά όργανα, όπως το ΙΤΑ της ΚΕΔΚΕ. Σημειώνεται ότι η τροπολογία δεν αφορά την ηπειρωτική χώρα, ώστε να μην εμποδιστεί και το έργο της πρόσφατα συσταθείσας διακομματικής υποεπιτροπής της Βουλής, που θα εξετάσει συνολικά τον νόμο του Καλλικράτη. 
 
Πολύ απλά, με την τροπολογία ούτε υποχρεώνεται να διασπαστεί ένα μεγάλο νησί άρον άρον όταν ως ένας δήμος λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά, αλλά και ούτε στερεί τη δυνατότητα από ένα άλλο μεγάλο νησί με πληθυσμιακές, μορφολογικές και γεωγραφικές ιδιομορφίες – όπως π.χ. η Λέσβος το μεγαλύτερο μετά τη Κρήτη - να μπορεί να δημιουργηθούν πέραν του ενός δήμοι, όταν μάλιστα υπάρχει ομοφωνία από κοινωνικούς, οικονομικούς, παραγωγικούς και πολιτικούς φορείς. 
 
Οι καθυστερήσεις και συνεχείς αναβολές από την Κυβέρνηση, αλλά και τους υπεύθυνους από το ΠΑΣΟΚ που χειρίζονται το θέμα, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να θέτουν σε ομηρία τους κατοίκους των μεγάλων νησιών, που έχουν τεράστια προβλήματα, που καθημερινά βιώνουν τις δυσλειτουργίες ενός λάθους που έγινε και που πρέπει να διορθωθεί. 
Θα στηρίξω την τροπολογία τις επόμενες μέρες στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και καλώ, τόσο την Κυβέρνηση όσο και τα πολιτικά κόμματα και τους συνάδελφους βουλευτές, να υπερβούν μικροκομματικές πιέσεις και να αποδεχθούν το δίκαιο του αιτήματος. 
 

Δείτε εδώ όλη την τροπολογία

 

 

 
 
 

Μοιράσου το άρθρο!