Πολιτική

17/10/2022 - 18:05

O Σταμάτης Μαλέλης για τη δακοκτονία

Από το γραφείο τύπου του Σταμάτη Μαλέλη

Η παταγώδης αποτυχία της φετινής δακοκτονίας αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχασε κάθε ίχνος σοβαρότητας από τη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκησή της ο κος Μουτζούρης. Η προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της Περιφερειακής Αρχής με την επείγουσα συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 18/10/2022 για την εξέλιξη του προγράμματος της Δακοκτονίας, είναι φαιδρή έως τραγική. Το μεν φαιδρό αφορά στην Περιφερειακή Αρχή, το δε τραγικό τους αγρότες και την ανυπολόγιστη ζημιά που έχουν υποστεί από την αδιαφορία της Περιφερειακής Αρχής. 

Οι λόγοι που απέτυχε η δακοκτονία εξαιτίας των εγκληματικών παραλήψεων της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη, είναι οι ακόλουθοι:

Εγκληματικές αμέλειες και παραλήψεις στις παραγγελίες των φαρμάκων δακοκτονίας

Αν και η δακοκτονία είναι μια ετήσια επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα της Περιφέρειας με συσσωρευμένη επί σειρά ετών εμπειρία, η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη, ξεπερνώντας σε φαιδρότητα και ανικανότητα ακόμη και τον ίδιο της τον εαυτό, δεν παρήγγειλε τις απαιτούμενες ποσότητες φαρμάκων, με αποτέλεσμα αφενός τα ψεκαστικά διαλύματα να είναι μειωμένης δραστικής ικανότητας, αφετέρου να γίνει περικοπή των απαιτούμενων ημερών ψεκασμού. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, ή αλλιώς να διερευνηθεί, είναι το αν η περικοπή των ημερών ψεκασμού συνοδεύτηκε με την ανάλογη μείωση του οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης των εργολάβων δακοκτονίας με την Περιφέρεια. Πάντως αν δεν μειώθηκε εξ αυτού του λόγου το αντικείμενο της σύμβασης, ανακύπτουν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να διερευνηθούν σε ότι αφορά στους λόγους που παραγγέλθηκαν μειωμένες ποσότητες φαρμάκων σε σχέση με την όλη εξέλιξη της σύμβασης. Ο νοών νοείτω…

Επιχειρησιακή ανικανότητα. Αργά και νωθρά τα αντανακλαστικά της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Λέσβου

Η διαπίστωση από τους πάντες και ειδικά από τους αγρότες ότι ο πληθυσμός του δάκου δεν μειώθηκε στο επιτρεπτό επίπεδο μετά τον τρίτο ψεκασμό που ξεκίνησε την 5η Σεπτεμβρίου, δεν ενεργοποίησε την οφειλόμενη επιχειρησιακή ετοιμότητα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ώστε να ξεκινήσει τον τέταρτο ψεκασμό στις 26 Σεπτεμβρίου (21 ημέρες μετά τον τρίτο ψεκασμό). 

Αντ΄ αυτού η εντολή για τέταρτο ψεκασμό δόθηκε καθυστερημένα την 7η Οκτωβρίου με αποτέλεσμα το «πάρτι» του δάκου να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να καταστρέφει το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής παραγωγής όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου. 

Πλημμελής έως ανύπαρκτη εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας και πλημμελής επίβλεψη των εργολάβων δακοκτονίας

Δυστυχώς η δακοκτονία ήταν καταδικασμένη να αποτύχει διότι εκτός των άλλων δεν εφαρμόστηκαν οι σύγχρονες τεχνολογίες όπως πυκνό δίκτυο παγίδων σε καθημερινή παρακολούθησή τους, επειδή ο δάκος δυστυχώς δεν καταλαβαίνει από «γιορτές και σχόλες» και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση μόλις διαπιστωθεί αύξηση του πληθυσμού του. Αλλιώς το παιχνίδι είναι χαμένο όπως χάθηκε τη φετινή χρονιά. Ήταν επιβεβλημένη η καθημερινή παρουσία των τομεαρχών στην παρακολούθηση των παγίδων και στην παρασκευή των ψεκαστικών διαλυμάτων και η εκ του σύνεγγυς αυστηρή και συστηματική παρακολούθηση των ψεκασμών και των ημερομισθίων που πραγματοποίησε ο εργολάβος. Παραλήψεις που δυστυχώς οδήγησαν και στη μη αναστρέψιμη καταστροφή της αγροτικής παραγωγής και της κατάρρευσης του αγροτικού εισοδήματος. Σε κάθε περίπτωση όμως, εμείς θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια των αγροτών να αποζημιωθούν για τη ζημιά που υπέστησαν. 

Απαξίωση των προειδοποιήσεων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

Η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη παρασυρμένη  από τις ανούσιες καλοκαιρινές φιέστες για το «φαίνεσθαι», αγνόησε με προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο τις εναγώνιες εκκλήσεις και καταγγελίες των αγροτών ότι η δακοκτονία γίνεται «για τα μάτια του κόσμου». Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία την 7η Οκτώβρη, καταγγέλλει την αδιαφορία της Περιφέρειας και του ΥΠΠΑΤ για την έλλειψη φαρμάκων και του περιορισμού των ημερών δακοκτονίας, αλλά και την καθυστερημένη έναρξη του τέταρτου δολωματικού ψεκασμού. Η Περιφέρεια πανικοβλημένη από την καταστροφή που έγινε με δική της αποκλειστική ευθύνη, αποφάσισε να συζητήσει κατόπιν εορτής την εξέλιξη του προγράμματος δακοκτονίας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου στις 18/10/2022. Η συζήτηση αυτή δεν έχει όμως κανένα νόημα, διότι η ελαιοσυλλογή έχει ήδη αρχίσει, η υπολειμματικότητα των δραστικών ουσιών διαρκεί τουλάχιστον 15 ημέρες και οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν παρεμβάσεις. Το μόνο που έχουν να κάνουν οι υπεύθυνοι της καταστροφής, εάν τους έχει απομείνει στοιχειώδης ευθιξία, είναι να υποβάλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων πρέπει να ζητήσει εισαγγελική έρευνα για να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπευθύνους και να θεμελιωθεί κατάσταση αποζημίωσης των αγροτών.     

Δωρεές που χρήζουν εισαγγελικής έρευνας

Στην τελευταία συνεδρίαση της Οικ. Επιτροπής οι υπεύθυνοι , ζητώντας την έγκριση δωρεάς της Περιφέρειας ενός ΙΧ αυτοκινήτου από τον εργολάβο της δακοκτονίας, μας αποκάλυψαν περήφανοι, την άγνωστη μέχρι σήμερα «ικανότητα» του Περιφερειάρχη να αποσπά δωρεές και χορηγίες για το καλό της Περιφέρειας. Αν πράγματι έχουν γίνει τέτοιες δωρεές, από το νόμο περί δωρεών στο Δημόσιο και τις αρχές διαφάνειας, επιβάλλεται άμεσα να δημοσιευτούν και να εξεταστεί το αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες. 

Η ζημία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που προξενήθηκε στους αγρότες από την αποτυχημένη δακοκτονία, δεν μπορεί να αντικαταστεί από τη δωρεά ενός ΙΧ αυτοκινήτου. Για τον λόγο αυτό, πρέπει οι εισαγγελικές αρχές να αναζητήσουν τους λόγους και τους υπευθύνους που οδήγησαν σε αυτή την ανυπολόγιστη ζημιά. 

--

 

Διαβάστε

---

Συζήτηση για την ελαιοκαλλιέργεια στην Λέσβο και όχι μόνο για τη δακοκτονία

----

Μοιράσου το άρθρο!