Πολιτική

29/12/2010 - 19:09

O ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις της κ. Τσουρή για το ενδεχόμενο κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ

Σε χθεσινή καθημερινή εφημερίδα της Λέσβου, φιλοξενούνται δηλώσεις της κ. Τσουρή (υφυπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας), σύμφωνα με τις οποίες, στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε "πως δεν υπάρχει θέμα κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά".

Δεν έχουμε λόγο να μην πιστεύουμε ότι πράγματι ο αρμόδιος υπουργός, απάντησε με αυτόν τον τρόπο και κατ' επέκταση η κ. Τσουρή σωστά μεταφέρει τις δηλώσεις του. Ισχυριζόμαστε όμως, ότι το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, έχει τεθεί και μάλιστα όχι ως "πρόταση του ΔΝΤ", Εχει τεθεί, από τους κυβερνητικούς παράγοντες, που συνομιλούν με τους ελεγκτές του ΔΝΤ!

Η σχετική έκθεση των ελεγκτών του ΔΝΤ, η ίδια έκθεση στην οποία εμφανίζεται η "πρόταση" για την κατάργηση των "γεωγραφικών διαφοροποιήσεων" στον ΦΠΑ, είναι αποκαλυπτική. Διαβάζουμε στο (αγγλικό) κείμενο, στην σελίδα 10, σημείο 16:

"The authorities considered development of a detailed action plan for state enterprises to be particularly important, and they also intend to focus on extrabudgetary funds, the restructuring of public administration, and tax reform. Table 12 discusses the potential in each sector in more detail."

Αυτό, μεταφράζεται ως εξής:

"Οι (σημ.: ελληνικές) αρχές θεωρούν ότι η ανάπτυξη ενός λεπτομερούς σχεδίου δράσης για τις κρατικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντική. Σκοπεύουν επίσης να εστιάσουν στους εκτός προϋπολογισμού πόρους, στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, και τη φορολογική μεταρρύθμιση. Ο πίνακας 12 παρουσιάζει (συζητά) τη δυνατότητα (που υπάρχει) σε κάθε τομέα με περισσότερες λεπτομέρειες".

Ο “πίνακας 12”, είναι αυτός στον οποίο (ανάμεσα στα άλλα) αναφέρεται ως “potential” δηλαδή, “δυνατότητα/ ενδεχόμενο" αλλά και “δυναμική/ δυναμικό” (με βάση τα παραπάνω) και η "κατάργηση των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων του ποσοστού" του ΦΠΑ. Είναι προφανές ότι αυτόν τον πίνακα δεν τον “φτιάξανε” οι ελεγκτές του ΔΝΤ, “από το κεφάλι τους”. Αυτός ο πίνακας, είναι ακριβώς αυτό που λέει και ο τίτλος του, δηλ,: “Greece - Policy Priorities for Fiscal Consolidation Targets, 2012–14”. Είναι με άλλα λόγια οι προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση για την περίοδο 2012 -2014.

Αλλά, ας αφήσουμε τις “ξένες γλώσσες” και ας μπούμε στην ουσία: Ο κ. Παπακωσταντίνου, δια μέσου της κ. Τσουρή μας διαβεβαιώνει “πως δεν υπάρχει θέμα κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά".

Εμείς λέμε: Ο μόνος τρόπος για να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ, είναι η κυβέρνηση να βρει απέναντί του όλους τους κατοίκους του Αιγαίου. Τους μαζικούς φορείς, τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις των εργαζομένων, τους συνεταιρισμούς, αλλά και κινήσεις των πολιτών των νησιών που πρέπει να σημάνουν συναγερμό. Αυτοί είναι που θα δώσουν στη κυβέρνηση του μνημονίου και το ΔΝΤ την απάντηση που τους αρμόζει!

Μοιράσου το άρθρο!