Πολιτική

30/09/2013 - 13:48

O ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου στο Κέντρο πρώτης υποδοχής και κράτησης στη Μόρια

Τ

ην Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου αντιπροσωπία της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου με επικεφαλής το βουλευτή Λέσβου Γιάννη Ζερδελή και με την παρουσία μελών κοινωνικών φορέων και Οργανώσεων, όπως του «Αντιρατσιστικού Παρατηρητηρίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου», της «Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο», του «Χωριού του Όλοι Μαζί» και της «Εργατικής Λέσχης Λέσβου», επισκέφτηκαν το στρατόπεδο της Μόριας, όπου ξεκίνησε την λειτουργία του το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και Κέντρο Κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Οι εγκαταστάσεις που επισκεφθήκαμε δεν απέχουν από αυτές των φυλακών. Το κέντρο είναι ανολοκλήρωτο και χωρίς διαμορφωμένους χώρους ανάπαυσης και δημιουργικής διαχείρισης του ελευθέρου χρόνου. Όπως διαπίστωσαν από κοντά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι εκπρόσωποι των Οργανώσεων, η κυβέρνηση ετοιμάζει στο στρατόπεδο της Μόριας ένα ακόμα κλειστό Κέντρο στο πρότυπο αντίστοιχου που υπάρχει στην Αμυγδαλέζα. Η κτηριακή υποδομή, που παραπέμπει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, αποδεικνύει περίτρανα ότι η Ελληνική Κυβέρνηση με χρήματα και εν γνώσει της Ε.Ε. (γνωρίζει εδώ και καιρό το "κτηριακό μοντέλο" των ΚΕΠΥ και Κέντρων Κράτησης στην Ελλάδα) προχωρά στην εφαρμογή μια απάνθρωπης, αδιέξοδης και ρατσιστικής μεταναστευτικής πολιτικής, την στιγμή που "αγωνίζεται" και την προτρέπουν να αντιμετωπίσει τη ναζιστική, φασιστική και ρατσιστική απειλή της Χρυσής Αυγής.

 Είναι ξεκάθαρο ότι η αντιμετώπιση του φασισμού και του ναζισμού από τη σημερινή κυβέρνηση μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί. Ο φασισμός αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά εξαλείφοντας τις αιτίες του και όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Η τοπική κοινωνία οφείλει να αντιταχθεί σθεναρά στη δημιουργία μίας ακόμα αποθήκης ανθρώπων από τη σκοπιά της κοινωνικής αλληλεγγύης και της μη εξοικείωσης της κοινωνίας με τα στρατόπεδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ξεκάθαρα ότι μια άλλη μεταναστευτική πολιτική με άξονα την υποδοχή (ανοιχτά κέντρα πρώτης υποδοχής και κέντρα φιλοξενίας) και όχι την παράλογη και απάνθρωπη κράτηση είναι απολύτως ρεαλιστική, όπως απέδειξε στο πρόσφατο παρελθόν η κοινωνία της Λέσβου. Για την προστασία των Δικαιωμάτων όλων μας, για την προστασία της Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου.

Μοιράσου το άρθρο!