Skip to main content
|

Ο Τ. Βέρρος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής για την "Διάβρωση των ακτών"

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Σε συνεδρίαση μέσω της τηλεδιάσκεψης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με θέμα «Διάβρωση ακτών – Μέθοδοι αντιμετώπισης – Θεσμικό πλαίσιο» συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, την περασμένη Πέμπτη 16/6, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη καθώς και η Ειδική Σύμβουλος σε θέματα Περιβάλλοντος του Δήμου Δυτικής Λέσβου Κάλια Μηλιορέλλη.

Το κρίσιμο ζήτημα της διάβρωσης των ακτών συζητήθηκε σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με την ενημέρωση βουλευτών και αυτοδιοικητικών φορέων από εξειδικευμένους επιστήμονες. Όπως τονίστηκε, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα, έχει χάσει περίπου 250 τ.χλμ. παραλιών στο χρονικό διάστημα 1986 έως 2018, με κόστος περί τα 2,6 δις ευρώ ανά έτος (χωρίς να συνυπολογίζεται η απώλεια των οικοσυστημικών λειτουργιών).

 

Οι απώλειες αυτές οφείλονται σε φυσικές διεργασίες και την κλιματική αλλαγή, αλλά και σε άστοχα παράκτια έργα, κατασκευή φραγμάτων, οικιστική δόμηση, ποτάμιες/παραλιακές αμμοληψίες. Μέχρι σήμερα, προκρίνονταν «σκληρές» μέθοδοι αντιμετώπισης του ζητήματος, με μεγάλες κατασκευές από σκυρόδεμα ή ογκολίθους παρόμοιες με αυτές των λιμενικών έργων (π.χ. όπως παράκτιοι τοίχοι και διευθετήσεις πρανών, κατασκευή προβόλων, κατασκευή συστήματος παραλλήλων κυματοθραυστών), οι οποίες ωστόσο, όπως αποδείχθηκε είχαν ως αποτέλεσμα εξίσου σημαντικές αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις (διάβρωση γειτονικών ακτών, ποιότητα νερού, αισθητική). Σήμερα, πλέον προτείνονται «ήπιες» μέθοδοι προστασίας ακτών (από άποψη λειτουργίας και κατασκευής). 

Ειδική αναφορά έγινε και στη Λέσβο, με την χαρακτηριστική περίπτωση της Σκάλας Ερεσού, στην οποία μετρήθηκε ανύψωση της στάθμης της θάλασσας κατά 10 εκατοστά, αλλαγές στη συχνότητα και το μέγεθος των ανέμων και των κυματισμών, τα τελευταία 30 χρόνια και η οποία έχει χάσει δεκάδες μέτρα από το πλάτος της. Σήμερα, προκρίνονται «ήπιες» μέθοδοι τεχνητής ανάπλασης της ακτής και ύφαλους κυματοθραύστες.

Ο κ. Βέρρος στάθηκε στο κοινωνικό και οικονομικό κόστος αποκατάστασης των παράκτιων περιοχών που έχουν πληγεί (Σκάλα Ερεσού, Νυφίδα, Εφταλού, αλιευτικά καταφύγια, κλπ), την αδυναμία των Δήμων (ιδιαίτερα των μικρών νησιωτικών) να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και την ανάγκη συνολικής παρέμβασης από την κεντρική διοίκηση και τα αρμόδια υπουργεία.

 

Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους, προκειμένου να προηγηθεί επεξεργασία των προτάσεων που διατυπώθηκαν και αφορούν:

  • σε μια Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης, 
  • στην αποτύπωση της εξέλιξης των ελληνικών ακτογραμμών, μέσα σε ένα «Εθνικό Ακτολόγιο» (μήκος, πλάτος, δυναμική, άλλα χαρακτηριστικά), με την επισήμανση των «ευπαθών παραλιών», 
  • στην άρση της γραφειοκρατίας και στη δημιουργία ενός Κεντρικού Γνωµοδοτικού Συµβουλίου για την παράκτια ζώνη, το οποίο θα εγκρίνει παρεμβάσεις στην παράκτια ζώνη,
  • στην επιβολή «ήπιων» μέτρων αντιμετώπισης της διάβρωσης ακτών.

 

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, με επιστολή του στον Ταξιάρχη Βέρρο τον ευχαριστεί θερμά για τη συνεισφορά του στην ενημέρωση για το φλέγον αυτό ζήτημα των νησιωτικών δήμων: «η εμπεριστατωμένη τοποθέτησή σας, καθώς και η κατάθεση ιδεών και προτάσεων ήταν πολύ σημαντική για τη διεξαγωγή της συνεδρίασης», γράφει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής. 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία