Πολιτική

27/11/2019 - 13:39

O Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ υποσχέθηκε στον Δήμαρχο ότι θα μεταβιβάσει το αίτημα για αναλογική κατανομή των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, συναντήθηκε σήμερα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ανοικτό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών «ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ», στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Ύπατου Αρμοστή στη Λέσβο, ώστε να δει από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων και να συζητήσει για τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αρχές και η κοινωνία των πολιτών για να ανταποκριθούν στην προσφυγική κρίση.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, αφού καλωσόρισε τον κ. Γκράντι, συζήτησε μαζί του για το θέμα των αιτούντων άσυλο και την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο. Τόνισε την αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει οι κάτοικοι του νησιού έως τώρα, αλλά και την ανησυχία και ανασφάλεια που έχουν προκαλέσει στην τοπική κοινωνία οι μαζικές ροές από την Τουρκία, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αφύπνιση όλης της Ευρώπης και την στήριξή της προς  τη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά, που έχουν επιβαρυνθεί έως τώρα με την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων – μεταναστών. Επισήμανε, δε, την ανάγκη φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, που αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την ανάγκη ελέγχου των ΜΚΟ. «Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί πάγιο αίτημα του Δήμου Μυτιλήνης, όπως και η αναλογική κατανομή των αιτούντων άσυλο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος. 

Από την πλευρά του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ διαβεβαίωσε ότι έλαβε το μήνυμα του Δημάρχου και θα το μεταβιβάσει στους Ευρωπαίους, προσθέτοντας ότι υπάρχει μία μεγάλη ευκαιρία αυτή τη στιγμή για συνεργασία και υποστήριξη της τοπικής κοινότητας, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι θύματα δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αλλά και οι κάτοικοι της Λέσβου.

Μοιράσου το άρθρο!