Πολιτική

10/12/2012 - 14:51

O Β. Τεντόμας στις κινητοποιήσεις των κατοίκων λεκανοπεδίου Καλλονής και εργαζομένων Δήμου Λέσβου

O Β. Τεντόμας στις κινητοποιήσεις των κατοίκων λεκανοπεδίου Καλλονής

 Στις σημερινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων του λεκανοπεδίου Καλλονής και των εργαζομένων του δήμου Λέσβου συμμετείχε και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Βασ. Τεντόμας.

Κατά την επίσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αντιπροσωπείας φορέων και κατοίκων, όπου τον ρόλο εκπρόσωπου της κυβέρνησης-απόντων του υπουργού και του Γ. Γραμματέα κ. Σπιλάνη- έπαιξε ο διευθυντής υπηρεσιών κ. Μιχαλακέλλης, ο Βασ. Τεντόμας τοποθετούμενος μεταξύ των άλλων τόνισε τα εξής:

«Κύριε Μιχαλακέλλη υπάρχει εδώ ένα πρόβλημα. Εσείς σαν Λέσβιος γνωρίζετε από πρώτο χέρι τα προβλήματα που ήλθαμε να σας εκθέσουμε, όμως σαν υπηρεσιακός παράγοντας δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα άλλο από το να τα μεταφέρετε στη πολιτική ηγεσία του υπουργείου σας. Από την άλλη και ο ίδιος ο κ. Μουσουρούλης σε παρόμοια συνάντηση εδώ πρόσφατα, το μόνο που υποσχέθηκε ήταν να …. μεταφέρει τα αιτήματα στη κυβέρνηση, γιατί όπως είπε, ο ίδιος δεν συμμετείχε στη διαμόρφωση του μνημονίου.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν και όπως καταλαβαίνουμε όλοι μας, το θέμα δεν είναι τι κάνει η κυβέρνηση αλλά τι κάνουμε όλοι εμείς που ζούμε αυτή τη τραγική κατάσταση.

Με τα χωριά μας να ερημώνουν, τις υπηρεσίες να απογυμνώνονται με τα νέα μέτρα ή να καταργούνται και με το να δημιουργείται μια υδροκέφαλη κατάσταση στη πόλη της Μυτιλήνης.

Η αποφασισμένη κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Καλλονής είναι ένα επεισόδιο από όσα μέχρι σήμερα έχουμε ζήσει (κατάργηση των Δ.Ο.Υ. , των ειρηνοδικείων και των υποκ/των ΙΚΑ Πλωμαρίου & Μήθυμνας κλπ) και αν δεν αντιδράσουμε θα έχουν συνέχεια, ενδεχόμενα με το κλείσιμο των Κέντρων Υγείας Καλλονής και Άντισσας και άλλων υπηρεσιών και φορέων, που προσφέρουν υπηρεσίες στον ντόπιο πληθυσμό.

Αυτή η τάση ερημοποίησης της λεσβιακής υπαίθρου πολύ φοβούμαι ότι θα έχει στο άμεσο μέλλον πολλαπλασιαστικά αρνητικά αποτελέσματα με το κλείσιμο υποκ/των τραπεζών (πρώτο βήμα η απομάκρυνση του ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας από την Ερεσό) και άλλων δραστηριοτήτων  που συνδέονται με την ύπαρξη διοικητικών υπηρεσιών στις κωμοπόλεις του νησιού.

Έτσι το θέμα πλέον π.χ. του κλεισίματος της Δ.Ο.Υ. Καλλονής, για το οποίο σήμερα κατέβηκαν να διαμαρτυρηθούν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Καλλονής, δεν αφορά μόνο τους υπαλλήλους την εν λόγω υπηρεσίας, δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της Καλλονής και των γύρω χωριών, που θα χρειάζεται να κάνουν 50 και 100 χλμ. για να διεκπεραιώσουν μια απλή φορολογική τους υπόθεση.

Η σταδιακή ερήμωση της λεσβιακής υπαίθρου αφορά κάθε κάτοικο αυτού του νησιού.

Αφορά και κάθε Μυτιληνιό, που η ζωή του θα εξελιχθεί σε ένα μαρτύριο. Με προβλήματα στην εξυπηρέτηση από αδύναμες και συγκεντρωμένες στη πρωτεύουσα δημόσιες υπηρεσίες, με προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης από τη συγκέντρωση όλων των δραστηριοτήτων του νησιού σε ένα σημείο και έμμεσα από την αύξηση της ανεργίας που όλη αυτή η εξέλιξη της ερημοποίησης συνεπάγεται.

Έτσι η υποβάθμιση της κοινωνικο-οικονομικής δραστηριότητας και της ποιότητας της ζωής όλων μας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και ας μην έχει κανένας μας αυταπάτες ότι θα ξεφύγει από αυτή τη λαίλαπα».

 

Κατά την έξοδό του από το κτίριο του υπουργείου ο Βασ. Τεντόμας δήλωσε:

 

«Μόνη λύση είναι ο εδώ και τώρα λαϊκός ξεσηκωμός, για την οργάνωση του οποίου τη πρώτη ευθύνη έχουμε όλοι εμείς που θεωρούμαστε εκπρόσωποι του λεσβιακού λαού, με διαβάθμιση αυτής της ευθύνης ανάλογα με το πόστο που κατέχει ο καθένας από μας.

Οι κυβερνώντες μας έχουν πείσει πλέον ότι δεν παίρνουν από λόγια.

Καλούμε επί τέλους τη Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου και τον Δήμο Λέσβου, να αφήσουν τις βυζαντινολογίες και τις παραστάσεις στα υπουργεία και να ηγηθούν ενός μαζικού, αγωνιστικού, παλλεσβιακού μετώπου για την επιβίωση  του νησιού μας, που κινδυνεύει κυριολεκτικά από ανθρωπιστική καταστροφή.

Μόνη λύση ο ενωμένος αγώνας.

Ας ακολουθήσουμε όλοι το σύνθημα των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν σήμερα εδώ:

Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι – ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη»

Μοιράσου το άρθρο!