Πολιτική

09/09/2011 - 09:45

Ο Β.Τεντόμας για τις διορθώσεις στο Κτηματολόγιο

Μετά το πέρας της χτεσινής σύσκεψης στη Περιφέρεια Β. Αιγαίου σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για τις διορθώσεις του Κτηματολογίου, ο επικεφαλής της παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Βασίλης Τεντόμας, που συμμετείχε και έλαβε το λόγο, έκανε τη παρακάτω δήλωση:

 

«Από την ενημέρωση που μας έγινε από τον αναπληρωτή υπουργό ΥΠΕΚΑ και από τους υπεύθυνους παράγοντες της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ  και από την όλη συζήτηση που ακολούθησε νομίζω ότι βγαίνουν τα παρακάτω συμπεράσματα:

  1. Το γεγονός ότι περιοχές της Λέσβου επιλέχθηκαν προ 15ετίας για πιλοτική κτηματογράφηση αποδείχτηκε ότι αντί για προνόμιο υπήρξε κυριολεκτικά κατάρα, αφού τότε υπήρχε μηδενική πείρα από πλευράς της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, ενώ οι αντίστοιχοι ΟΤΑ, οι μηχανικοί και οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν βοηθήθηκαν ούτε μπορούσαν να συλλάβουν τη σοβαρότητα του θέματος και την ανάγκη υπεύθυνης συμμετοχής όλων για την ορθή σύνταξη της κτηματολογικής μελέτης.
  2. Για άλλη μία φορά –και προς τιμή τους- οι υπεύθυνοι της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ  αναγνώρισαν τις μεγάλες και καθοριστικές ευθύνες τους για το πρόβλημα που έχει προκύψει σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων της Λέσβου (και όχι μόνο).
  3. Η νομοθετική ρύθμιση που πρόσφατα ψηφίστηκε –αποτέλεσμα σαφώς των πιέσεων και ενεργειών όλων όσων αυτά τα χρόνια αγωνιστήκαμε για ανάδειξη και επίλυση του προβλήματος- κινείται σε θετική κατεύθυνση.
  4. Προβληματισμούς προκαλεί όμως η αναλυτική τοποθέτηση – αξιολόγηση της νομοθετικής αυτής ρύθμισης από την Ένωση Άμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος, η οποία με δελτίο τύπου της 7/9/2011, με τεκμηριωμένο τρόπο αναδεικνύει ανεπάρκειες και επισημαίνει προβλήματα που παραμένουν ή που αυτή η ρύθμιση θα προκαλέσει κατά την εφαρμογή της.
  5. Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από πλευράς Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο βαθμός ετοιμότητας της Δασικής Υπηρεσίας να παράσχει στην ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ  όλα τα δικά τους στοιχεία (δασικούς χάρτες κλπ) που είναι απαραίτητα για μια σωστή και ολοκληρωμένη διόρθωση του κτηματολογίου και σε κάθε περίπτωση να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτά τα στοιχεία να δοθούν έγκαιρα.
  6. Παρ΄ όλα αυτά η ρύθμιση αυτή είναι πλέον νόμος του κράτους. Έτσι από δω και πέρα όλοι (Περιφέρεια Β. Αιγαίου, Δήμος Λέσβου, ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου, άλλοι φορείς και κυρίως οι θιγόμενοι συμπολίτες μας) με την ενημέρωση, τη συμμετοχή στις διαδικασίες διόρθωσης και με την απαραίτητη πολιτική πίεση θα πρέπει να συμβάλλουμε ώστε η υλοποίηση της νομοθετικής ρύθμισης να γίνει στο συντομότερο δυνατό χρόνο και με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Δηλ. να επεκταθεί σε όλες –χωρίς εκπτώσεις- τις περιοχές που θα αποδειχθεί ότι απαιτείται να γίνουν διορθώσεις και κυρίως χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των πολιτών».

Μοιράσου το άρθρο!