Πολιτική

09/06/2011 - 14:06

Οι Aeolistas για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Οι aeolistas, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, την 5 Ιουνίου συμμετείχαν στον εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας της ευρύτερης περιοχής “Ντίπι”, η οποία εντάσσεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Όλα τα μεταλλικά αντικείμενα που συγκεντρώθηκαν από τους aeolistas, σε συνεργασία με τους εθελοντές του Φυσιολατρικού Ομίλου “Υδάτινος”, προωθήθηκαν για ανακύκλωση. Μετά τον καθαρισμό, η διατήρηση της καλής κατάστασης στην περιοχή δράσης βρίσκεται πια στα χέρια όλων.

Σκοπός αυτών των εθελοντικών καθαρισμών είναι η ενεργοποίηση του κοινωνικού συνόλου, ώστε η καθημερινή πρακτική του καθενός και καθεμίας να συνδράμει στη διαφύλαξη της καλής ποιότητας του τοπίου.

Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να συνεχίσουν μεθοδικά και συντονισμένα τον καθαρισμό/ ευπρεπισμό όλης της περιοχής του Κόλπου Γέρας και να μεριμνήσουν για τη διαχείριση των προστατευόμενων οικοσυστημάτων και πολιτισμικών τοπίων αναγνωρισμένης αξίας, μέσω της σύστασης ενός φορέα διαχείρισής τους με την προοπτική μιας βιώσιμης ανάπτυξης.

Ως ενεργοί πολίτες μέσα από την εθελοντική μας δράση, προσπαθούμε να αναλαμβάνουμε εμπράκτως (και καθημερινώς) τις δικές μας ευθύνες απέναντι στο περιβάλλον/ χώρο, περνώντας τα ανάλογα μηνύματα στο ευρύτερο κοινό. Το ίδιο αναμένουμε να κάνουν και οι αρμόδιες αρχές του τόπου.

Θεωρούμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος -δηλαδή της φυσικής και, κατ’ επέκταση, πολιτισμικής κληρονομιάς- συνδέεται άμεσα και έμμεσα με την κοινωνική ευημερία και την ποιότητα της ζωής μας. Η προστασία, η διαχείριση και ο σχεδιασμός του τοπίου συνεπάγονται με δικαιώματα και ευθύνες για τον καθένα από μας, κάτι που αποτελεί και τον βασικό σκοπό και νόημα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το Τοπίο.

Μοιράσου το άρθρο!