Πολιτική

18/05/2022 - 08:12

Οι ιαματικές πηγές Πολιχνίτου και η υπόθεση Αφεντέλι στην Ερεσό... - Η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου για τις προσπάθειες αξιοποίησης...

Δελτίο Τύπου Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Λέσβου

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συζητήθηκε το θέμα των θερμοπηγών Πολιχνίτου και είχε δύο σκέλη: 1. Να παραμείνουν οι πηγές στον Δήμο (το θεωρούμε αυτονόητο) και 2. Να γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για ενοικίαση από ιδιώτη. Το πρώτο σκέλος ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ για το δεύτερο η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε το θέμα αυτό να αναβληθεί και η οποιαδήποτε συζήτηση να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του βιολογικού. Τη πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης στήριξε και η δημοτική σύμβουλος Ζωγράφου Χρυσούλα.

Είναι γνωστό ότι τα λύματα του χωριού διασχίζουν σε όλο το μήκος τα δημοτικά οικόπεδα των πηγών. Πιστεύει κανείς ότι θα υπάρξει πραγματικό ενδιαφέρον και σοβαρές προτάσεις για αξιοποίηση, όταν στον χώρο που αναβλύζουν οι ιαματικές πηγές διέρχονται τα λύματα με όλα τα γνωστά προβλήματα που δημιουργούνται σε τέτοιες καταστάσεις (δυσοσμία κλπ). ΄Άλλωστε όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, από τη μεταπολίτευση μέχρι την κατάργηση του καποδιστριακού δήμου, προσπάθησαν να επιλύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα και η τελευταία δημοτική αρχή της περιοχής Πολιχνίτου ολοκλήρωσε τη μελέτη του βιολογικού, με στόχο να υπάρχουν οι πραγματικές δυνατότητες αξιοποίησης της περιοχής.

Σύνηθες φαινόμενο όμως είναι όταν θέλουμε να πουλήσουμε και να δημιουργήσουμε ελπίδες για ένα θέμα όπως οι ιαματικές πηγές, να μην αναφέρουμε την αλήθεια, να αποκρύπτουμε τις θέσεις των άλλων, και στο τέλος να γίνεται δημοτική πολιτική μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Έχουμε αναφερθεί ξανά σε αυτό το γεγονός και τονίσαμε ότι δεν λύνονται τα προβλήματα μέσα από το Facebook, αλλά λύνονται μέσα από τις δια ζώσεις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Κάτι που η δημοτική αρχή αποφεύγει, προγραμματίζοντας συνεχώς και επανειλημμένως συνεδριάσεις διά περιφοράς προσπαθώντας να χειραγωγήσει τις αποφάσεις των δημοτικών συμβούλων. Απόδειξη για αυτό αποτελεί ότι η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων στην τελευταία συνεδρίαση ζητούσε επανειλημμένως να γίνει δημοτικό συμβούλιο δια ζώσης και η δημοτική αρχή επέμενε δια περιφοράς (μέσω τηλεφώνου). Αγνοώντας προκλητικά την θέληση της πλειοψηφίας και οποιαδήποτε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας.

Θέλει πολύ μυαλό ή ιδιαίτερες γνώσεις να κατανοήσουμε ότι όταν ολοκληρωθεί το έργο του βιολογικού και τα λύματα δεν διέρχονται από τον συγκεκριμένο χώρο, η αξιοποίηση των θερμοπηγών, με όποιο τρόπο επιλέξει το δημοτικό συμβούλιο θα είναι σε ορθότερη βάση; Εκτός και να μην έχετε πραγματικό ενδιαφέρον για τα συμφέροντα του δήμου, που είναι το πιο πιθανό και προσπαθείτε κατηγορώντας τους άλλους να συγκαλύψετε τις προθέσεις σας. Όλοι αυτοί που κόπτονται σήμερα κατηγορώντας την Λαϊκή Συσπείρωση για να καλύψουν την απραξία τους, στήριζαν και στηρίζουν όλες αυτές τις πολιτικές που είχαν ως αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση της φτώχιας, της ανεργίας, της ακρίβειας, των εξευτελιστικών τιμών των αγροτικών προϊόντων, που ως αποτέλεσμα έφεραν τον μαρασμό και την εγκατάλειψη των χωριών μας. Τέλος δεν είναι λίγοι οι δήμοι, και στο εξωτερικό και στη χώρας μας (π.χ. Δήμος Λουτρακίου), που αξιοποιώντας οι ίδιοι τις ιαματικές πηγές, στηρίζουν πραγματικά τον τόπο τους και την τοπική κοινωνία, παρέχοντας πολλές θέσεις εργασίας.

Να προσέξουμε καλά το τι θα πράξουμε γιατί με όμοιο τρόπο ξεκίνησε η ιστορία για την αξιοποίηση της παραλίας στην Σκάλα Ερεσού (Αφεντέλι) και βλέπουμε σήμερα ποια είναι τα αποτελέσματα. Προσπαθείτε να επενδύσετε στις χρόνιες ελπίδες των κατοίκων της περιοχής του Πολιχνίτου για την αξιοποίηση των πηγών, με στόχο καθαρά και μόνο τις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Πως αλλιώς εξηγείται ότι δεν έχετε ενιαία πολιτική αξιοποίησης των υπόλοιπων ιαματικών πηγών του δήμου, όταν μάλιστα δεν έχουν και τα προαναφερόμενα προβλήματα όπως του βιολογικού;

 

 

Μοιράσου το άρθρο!