Πολιτική

25/07/2020 - 08:32

Οι ισχυροί δεσμοί της Μυτιλήνης με την «Πόλη» και η Αγιά Σοφιά - Η «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ» για τη μετατροπή σε τζαμί

 

Μια μακραίωνη ιστορική σχέση συνδέει το νησί μας με το βυζάντιο και την Κωνσταντινούπολη. Μια σχέση που εκδηλωνόταν σε οικονομικό, πολιτικό, θρησκευτικό, παιδαγωγικό και πολιτιστικό επίπεδο. 

Γι’ αυτό ίσως μας ακουμπά περισσότερο και ερεθίζει τις ευαίσθητες χορδές μας η μισαλλόδοξη  απόφαση της Τουρκικής ηγεσίας για μετατροπή για δεύτερη φορά της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Η απόφαση που χαρακτηρίζεται από θρησκευτικό σοβινισμό, έλλειμμα πολιτιστικής συνείδησης και παιδείας,  απέναντι σε ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και σε ένα σύμβολο της ορθοδοξίας, πρέπει να συνεγείρει την ελληνική κυβέρνηση που με τη σειρά της οφείλει να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια αυτοί οι παγκόσμιοι οργανισμοί επηρεασμένοι από την κυριαρχία της Οικονομίας και του κέρδους, αδυνατούν να παρέμβουν δραστικά σε ζητήματα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ζητήματα προστασίας περιβάλλοντος, σε ζητήματα προστασίας μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Μέλη της παράταξής μας, τα προηγούμενα χρόνια δημιούργησαν ισχυρούς δεσμούς στην «Πόλη», κυρίως με διανοούμενους, παρουσιάζοντας πολλές φορές στο κοινό της το νησί μας και τα πλεονεκτήματά του, παρουσία πάντα και του Οικουμενικού μας Πατριάρχη Βαρθολομαίου. 

Η στάση του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης κ. Ιμάμογλου  που εκφράζει την πλειοψηφία του λαού της, είναι μια αχτίδα ελπίδας για το μέλλον και τις σχέσεις των δύο λαών, απέναντι σε αυτούς που επενδύουν στα πιο ταπεινά θρησκευτικά, πολιτισμικά και εθνικιστικά αντανακλαστικά του τούρκικου λαού και καλλιεργούν εξάλλου συστηματικά τα τελευταία χρόνια. 

Ως παράταξη εκφράζοντας και πολλούς συμπολίτες μας, καταγράφουμε την απέχθειά μας για αυτό το προσβλητικό - για την ιστορία και τον πολιτισμό – συμβάν και συλλογιζόμαστε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, επενδύοντας  όμως στη γνώση , στην ενότητα και στις πολιτικές του «προλαμβάνειν». 

 

Για την ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη Μυτιλήνης «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ»

Αστυρακάκης Κωνσταντίνος

Κατζανός Γεώργιος

Ψωμάς – Ατσίδης Θεόδωρος

Μοιράσου το άρθρο!