Οι «-ίστας» έγιναν κίνημα
Oι Ρaguristas είναι απλώς ένα παράδειγμα της... επιδημίας των «-ίστας» που εξαπλώνεται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Πλην των Αtenistas υπάρχουν τουλάχιστον άλλες οκτώ τέτοιες εθελοντικές ομάδες σε ισάριθμες πόλεις. Ορισμένες, όπως οι Μinoistas του Ηρακλείου Κρήτης, προϋπήρχαν με άλλο όνομα στο Διαδίκτυο, αποφάσισαν όμως να υιοθετήσουν το επιτυχημένo... brand name για ευνόητους λόγους. Καθαρίζουν δημόσιους χώρους, μάχονται για τα δικαιώματα των ποδηλατών και των πεζών, δενδροφυτεύουν και βέβαια αυξάνονται και πληθύνονται.
« Την πρώτη φορά που πήγαμε να καθαρίσουμε έναν χώροδεν ήμασταν πάνω από δέκα άτομα.
Κάποιοι περαστικοί νόμιζαν ότι ο δήμος είχε προσλάβει ιδιωτική εταιρεία καθαρισμού και μας αντιμετώπιζαν καχύποπτα.Την επόμενη φορά ήμασταν τετραπλάσιοι » λέει ο κ. Γιάννης Μπαβέας από τη μοναδική ομάδα που δεν ακολούθησε την πεπατημένη σε ό,τι αφορά την ονοματοδοσία επιλέγοντας το όνομα «Ρire-Α-ctive».
Σε γενικές γραμμές οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ή δράσεις, όπως αποκαλούνται στην «αργκό» των «-ίστας», αντιμετωπίζονται θετι κά από άλλους κατοίκους και τοπικά μέσα ενημέρωσης. Καμιά φορά όμως η δράση φέρνει και αντίδραση. « Καθαρίσαμε και βάψαμε την πλατεία Ολγας στην Πάτρα » λέει ο κ. Γ. Σάρλης από τους Ρatrinistas. « Την επόμενη μέρα βρήκαμε γραμμένα συνθήματα όπως Βανδαλίστας- Πατρινίστας 1- 0. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία όμως είναι ότι ο δήμος ευαισθητοποιήθηκε και έβαψε ξανά την πλατεία,πράγμα που δείχνει ότι η κίνησή μας είχε αντίκρισμα».
Η επόμενη δράση των Ρatrinistas ήταν προγραμματισμένη για χθες, Σάββατο, και περιελάμβανε ποδηλασία και κόψιμο εικονικών κλήσεων σε όσους είχαν παρκάρει παράνομα. «Σκοπός μας είναι να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας και σε άλλα θέματα. Δεν είμαστε οδοκαθαριστές ».
Χωρίς τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία, το κίνημα των «-ίστας» δεν θα είχε εξαπλωθεί. « Στο blog μας αφιερώνουμε χώρο σε νέες προτάσεις για δράσεις. Επιπλέον, βάζουμε τις διάφορες ιδέες σε ψηφοφορία προκειμένου να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε» λέει ο κ. Μπαβέας, ενώ ο κ. Σάρλης συμπληρώνει ότι « το Διαδίκτυο δίνει ακριβώς τη δυνατότητα για μια χαλαρή αλλά λειτουργική ένταξη,σε αντίθεση με τους παλαιότερους εξωραϊστικούς συλλόγους που είχαν καταστατικά,προεδρείο κτλ.».
Κριτική από τους «απέξω»
Η κριτική που δέχονται οι συγκεκριμένες ομάδες είναι ότι πολλές φορές λειτουργούν σαν ένα δωρεάν δεξί χέρι της εκάστοτε δημοτικής αρχής. « Δεν έχουμε κανέναν τέτοιο στόχο. Είμαστε απλώς εθελοντές που θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας αλλά και τους αρμόδιους,οι οποίοι έχουν και περισσότερα μέσα. Να σηκωθεί ο κόσμος από τον καναπέ του σπιτιού του και να κάνει κάτι για την πόλη του» λέει ο Δημήτρης Κ. από τους Τhessalonistas, οι οποίοι έχουν ήδη 4.900 like στη σελίδα τους στο Facebook. « Προφανώς το πάτημα ενός κλικ δεν σημαίνει απαραιτήτως συμμετοχή. Στις έως τώρα δράσεις μας συγκεντρωνόμαστε 50-100 άτομα,αριθμός απόλυτα ικανοποιητικός αν σκεφτείς ότι πρόκειται για μια προσπάθεια μόλις τριών μηνών».
Από την πλευρά τους οι Μinoistas απορρίπτουν τις κατηγορίες. « Δεν θεωρούμε ότι είναι κάτι κακό να προσφέρεις στον δήμο σου.Αυτός είναι ο χαρακτήρας του εθελοντισμού, δεδομένου ότι δήμος σημαίνει μια οργανωμένη κοινωνία ανθρώπων » λένε στο «Βήμα». « Οταν όμως κρίνουμε ότι χρειάζεται, θα ασκούμε κριτική στις Αρχές και θα έχουμε διεκδικητικό χαρακτήρα.Για παράδειγμα,με μια πρόσφατηδράση μας δηλώσαμε τη διαφωνία μας στην ανεξέλεγκτη χρήση της αφίσας από τους αφισοκολλητές». Αραγε θα έρθει κάποτε η στιγμή που κάποιος υποψήφιος βουλευτής θα θεωρεί σκόπιμο να συμπεριλάβει στο προεκλογικό βιογραφικό του τη φράση « μέλος των...-ίστας »; « Σε καμία περίπτωση δεν είναι στόχος μας αυτός. Στόχος αυτών των ομάδων δεν είναι η προβολή των μελών τους,αλλά τωνθεμάτων της πόλης » λέει ο κ. Παπαχριστόδουλος.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ/ΒΗΜΑ