Οι Οικολόγοι Πράσινοι σχετικά με τη χθεσινή πρόσκρουση πλοίου στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Με αφορμή τη χθεσινή πρόσκρουση του πλοίου Aegean Star στο εμπορικό λιμάνι Μυτιλήνης οι Οικολόγοι Πράσινοι θέτουν το ζήτημα της ασφάλειας των θαλασσίων μεταφορών στο Αιγαίο. Για μια ακόμη φορά ήμασταν τυχεροί καθώς η πρόσκρουση έγινε μέσα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, η ζημία που υπέστη το πλοίο από την πρόσκρουση είναι μικρή και καταφέραμε να περιοριστεί η διαρροή καυσίμων και η επέκταση τους στη θάλασσα καθώς και ο καιρός ήταν σύμμαχος μας και ευνόησε τη φυσική συγκέντρωση των καυσίμων γύρω από το πλοίο. Παρακολουθούμε την εξέλιξη καθαρισμού του θαλασσίου περιβάλλοντος, έτσι ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η ζημιά στο φυσικό περιβάλλον. Από το χθεσινό περιστατικό μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα και πρέπει να σημειωθούν τα παρακάτω:
- Πρώτα από όλα πρέπει να τονιστεί η μεγάλη προσπάθεια των εθελοντών της Ελληνικής Ομάδας διάσωσης, οι οποίοι βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο λιμάνι, έσπασαν τις κλειδαριές του κοντέινερ του Λιμενικού Ταμείο Λέσβου για να πάρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την επιχείρηση περιορισμού της ρύπανσης. Οι εθελοντές βρέθηκαν να δουλεύουν μόνοι τους μέχρι αργά το βράδυ κάτω από αντίξοες συνθήκες και συνέβαλαν τα μέγιστα για να περιοριστεί η ρύπανση στο ελάχιστο. Τέτοια παραδείγματα αναδεικνύουν τον πολύ σημαντικό ρόλο του εθελοντισμού αλλά παράλληλα φανερώνουν και τις ελλείψεις του κράτους που καλούνται να καλύψουν οι εθελοντές.
- Δεν θέλουμε να σκεφτούμε τι θα γινόταν εάν στη θέση του οχηματαγωγού πλοίου βρισκόταν ένα από τα καράβια μεταφοράς καυσίμων που εφοδιάζουν το νησί της Λέσβου και δένουν λίγα μόλις μέτρα μακριά. Στην καρδιά της πόλης της Μυτιλήνης υπάρχει μια πυριτιδαποθήκη και απαιτείται η άμεση παρέμβαση των υπευθύνων για την επίλυση του ζητήματος.
- Είναι το δεύτερο περιστατικό πρόσκρουσης πλοίου στη Λέσβο για την φετινή χρονιά, γεγονός που μας κάνει να ανησυχούμε ιδιαιτέρα για την ασφάλεια των μεταφορών στην περιοχή μας. Σε περίπτωση που αυτή η πρόσκρουση γινόταν σε κάποια άλλη περιοχή του νησιού της Λέσβου ή σε κάποιο άλλο νησί του Αιγαίου που δεν υπάρχει η δυνατότητα των μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες.
- Το θέμα αναδεικνύει για μια ακόμη φορά το ζήτημα των μεταφορών στα νησιά μας. Πλοία γερασμένα καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες των νησιών, με μεγάλη πίεση από τους πλοιοκτήτες, μέσα από δύσκολες καιρικές συνθήκες, και με μεγάλη καταπόνηση για το ανθρώπινο δυναμικό τους, που καταλήγει σε ανθρώπινα λάθη όπως τα χθεσινά.
- Μεγάλο ζήτημα για την ασφάλεια των θαλασσίων μεταφορών στην περιοχή μας αλλά και το πρόβλημα από τον σχεδιαζόμενο αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη. Εμείς ζητάμε την ολική επανεξέταση του έργου, καθώς σχεδιάστηκε χωρίς την τοπική κοινωνία αλλά θα λειτουργήσει μόνον εναντίον της, τόσο στο πεδίο της τοπικής οικονομίας, όσο και στο περιβάλλον και την υγεία καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διαρροών πετρελαίου στη θάλασσα στην περιοχή των σταθμεύσεων και κίνδυνος από τη διέλευση μεγάλων δεξαμενόπλοιων στο Αιγαίο Πέλαγος. Ενδεικτικό είναι ότι με την κατασκευή του αγωγού θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και τάνκερ άνω των 150.000 τόνων, που σήμερα αποφεύγουν το Αιγαίο επειδή δε μπορούν να περάσουν τα Δαρδανέλια και το Βόσπορο ενώ ο κίνδυνος ατυχήματος θα απειλεί συνεχώς ολόκληρο το Αιγαίο με ολική καταστροφή της αλιείας, του τουρισμού και τη ζωή των νησιών.
Το μικρής έκτασης περιστατικό ρύπανσης στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στην έδρα της περιφέρειας Β. Αιγαίου, αναδεικνύει ότι τα νησιά μας διαθέτουν ελλιπή μηχανισμό, εξοπλισμό και σχέδιο αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης, που ήδη υφιστάμεθα, πόσο μάλλον από τα δεξαμενόπλοια των 150.000 τόνων. Είναι απαραίτητο να κινητοποιηθούν άμεσα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καθώς ένα ενδεχόμενο ναυάγιο στις ακτές ενός αιγαιοπελαγίτικου νησιού θα είχε καταστροφικές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον αλλά και οικονομική ζωή του τόπου μας. Απαιτείται ο εξοπλισμός όλων των τοπικών λιμενικών αρχών του Αιγαίου έτσι έστω άμεσα να μπορούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρύπανσης πριν αυτά εξαπλωθούν.