Πολιτική

07/06/2012 - 14:44

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Καλλόνη

yle="text-align:justify;">Επίσκεψη στην περιοχή της Καλλονής πραγματοποίησαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι με τη συμμετοχή του Ηλία Γιαννίρη, Περιφερειακού συμβούλου Βορείου Αιγαίου και υποψήφιου στο ψηφοδέλτιο επικρατείας των ΟΠ και του Μιχάλη Μπάκα υπ. βουλευτή Λέσβου. Το κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων είχε την ευκαιρία να συναντήσει πολίτες και φορείς της περιοχής, να περπατήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για τα συσσωρευμένα τοπικά προβλήματα που πολλαπλασιάζονται. Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκαν 2 σημαντικές συναντήσεις με τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Καλλονής (κκ Χ. Γώγο και Γ. Χρησίδη) και τον πρόεδρο του συλλόγου ξενοδόχων κ. Φωκ. Θεοδώρου, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα του κλάδου τους.

Από την πλευρά μας επισημάναμε ότι για να πάρει μια ανάσα η οικονομική ζωή των νησιών μας απαιτούμε συγκροτημένες πολιτικές για την νησιωτικότητα που να ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο της ΕΕ 2014-2020, όπως πολιτικές για το μεταφορικό ισοδύναμο, την εξομοίωση του κόστους αγοράς προϊόντων με την ηπειρωτική χώρα μέσω του μειωμένου ΦΠΑ, την παροχή υπηρεσιών σε επίπεδο νησιού και όχι σε επίπεδο διοικητικής μονάδας. Σημαντικός μοχλός που απουσιάζει σήμερα είναι η δημιουργία του ανατολικού άξονα της χώρας από Μακεδονία-Θράκη που να διαπερνάει το βόρειο και το νότιο Αιγαίο και να καταλήγει στην Κρήτη, με τις κατάλληλες υποδομές, ώστε να υπάρχει ενοποίηση του νησιωτικού χώρου (Ανατολική Νησιωτική Εγνατία).

Για τον τουριστικό τομέα, προτείνουμε ένα νέο πράσινο/οικολογικό τουριστικό μοντέλο για όλο το χρόνο με την ενίσχυση ήπιων μορφών τουρισμού (οικολογικού, πολιτιστικού αγροτικού, καταδυτικού, ποδηλατικού, πεζοπορικού) σε φυσικές διαδρομές, μονοπάτια και καταφύγια και σύνδεση του τουρισμού με άλλες δραστηριότητες (παραγωγή τοπικών προϊόντων, μεταποίηση, ανάπτυξη πράσινων/οικολογικών προϊόντων). Ιδιαίτερα επισημάναμε την αναγκαιότητα για συνέργειες μεταξύ τουρισμού και τοπικής παραγωγής, προώθηση της τοπικής μας γαστρονομίας. Προστασία και διατήρηση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου (αντί κατανάλωσης και υποβάθμισης τους), κρατώντας τα χρήματα στον τόπο μας, και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης σε νέα επαγγέλματα, ενισχύοντας την οικονομική ζωή του τόπου.

Η περιοχή της Καλλονής γνωρίζει τα οφέλη από τον εναλλακτικό τουρισμό με την παρουσία πολλών παρατηρητών της φύσης που επισκέπτονται τη Λέσβο. Αυτό που απουσιάζει είναι ο συντονισμός μεταξύ των φορέων αλλά και η ανάγκη να δημιουργηθεί με έδρα την Καλλονή ξεχωριστός δήμος για να εξυπηρετείται αποτελεσματικά η περιοχή. Οι τοπικοί φορείς τόνισαν την ανάγκη για την εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης προστασίας του κόλπου της Καλλονής και των υγροτόπων της. Οι πρόσφατες καταστρεπτικές πλημμύρες της Καλλονής, που συμβαίνουν για 3η φορά τα τελευταία 25 χρόνια, θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν τα κονδύλια για την αποζημίωση των πληγέντων είχαν δοθεί εξαρχής για την ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Οι επαφές των Οικολόγων Πράσινων με πολίτες της Λέσβου συνεχίζονται και σήμερα το βράδυ όπου στις 9 έχει προγραμματιστεί ανοικτή συνάντηση/ συζήτηση με κατοίκους της περιοχής με θέμα την πρόταση μας για το ενεργειακό μέλλον των νησιών μας, ενημέρωση για την επενδυτική πρόταση της εταιρίας Iberdrola - Ρόκας και τις προτάσεις των ΟΠ για την Πράσινη Στροφή στην οικονομία και τη σχέση μας με το περιβάλλον, τη νησιωτικότητα και τη βιωσιμότητα του τόπου μας. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο Παραδοσιακό Καφενείο Μολύβου.

Μοιράσου το άρθρο!