Πολιτική

26/03/2019 - 19:25

Οι προτάσεις και οι κατευθυντήριες γραμμές του Κ. Αστυρακάκη για την «Επανεκκίνηση» του Δήμου Μυτιλήνης

Ο

ι προτάσεις και οι κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν την πρωτεύουσα , τις Δημοτικές Ενότητες Αγιάσου, Ευεργέτουλα, Πλωμαρίου , Γέρας , Θερμής αλλά και ολόκληρο το νησί, περιλαμβάνονται στο πολυσέλιδο έντυπο του υποψηφίου Δημάρχου Μυτιλήνης κ. Κώστα Αστυρακάκη και του συνδυασμού "Επανεκκίνηση. Το έντυπο περιλαμβάνει και αναδρομή στις παρεμβάσεις - δράσεις του κ. Αστυρακάκη ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Όπως αναφέρει εξειδικευμένες δράσεις και παρεμβάσεις για τις Δημοτικές Ενότητες του νεοσύστατου Δήμου μας , θα εμπεριέχονται σε φυλλάδια που θα αφορούν την κάθε μια από αυτές.

Στο εισαγωγικό του μήνυμα ο κ. Αστυρακάκης αναφέρει:

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι

Πιστεύοντας ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά έχουν υποχρέωση να καταθέτουν το καταστάλαγμα των εμπειριών τους, όσο και αν αυτό μπορεί να εμπεριέχει στοιχεία υποκειμενικότητας, αισθάνθηκα αυτή την ανάγκη να το κάνω. Στόχος μου είναι αυτά τα κείμενα, να αποτελέσουν βάση προβληματισμού και διαλόγου, ώστε να προκύψουν θετικές για τον τόπο λύσεις και προοπτικές ανάτασης. Τα δεδομένα δεν αναλύονται σχολαστικά, όμως αποτελούν το έναυσμα για την αναζήτηση λύσεων σε προβλήματα που με απασχόλησαν σε παρελθούσες χρονικές περιόδους. Λύσεων που μπορεί να είναι απλές, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Όλα αυτά που παραθέτω είναι συμπυκνωμένα ελπίζοντας στο κέντρισμα για διάλογο και στην επικοινωνία μαζί σας. Οι ιδέες, τα συναισθήματα, η αγάπη για τον τόπο μας και η έγνοια για την ζωή των ανθρώπων του, είναι υπέρτερα από οποιαδήποτε σκοπιμότητα ή ιδιοτέλεια. Το παρόν δεν μπορεί να περιμένει, κοιτάζοντας συνεχώς το παρελθόν, ή επιφανειακά και προσχηματικά το μέλλον. Με αφορμή αυτή την εργασία, θέλω να ευχαριστήσω - εκτός από την οικογένειά μου και τους άμεσους συνεργάτες μου -, όλους τους συμπολίτες μου που όσες φορές τους ζήτησα μέσα από εκλογικές διαδικασίες να νομιμοποιήσουν με δημοκρατικό τρόπο την ενασχόλησή μου με τα κοινά, ανταποκρίθηκαν δίνοντάς μου τη δυνατότητα να είμαι δημιουργικός, χρήσιμος στο σύνολο, καταγράφοντας εμπειρίες και δρομολογώντας λύσεις.

 

Απόσπασμα για την είκονα της  Μυτιλήνης:

Η Μυτιλήνη ως πρωτεύουσα του νησιού, διαθέτει τις κύριες πύλες εισόδου αλλά και κάποιες οχλούσες δραστηριότητες- υποδομές, που στηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία και καθημερινότητα όλου του νησιού. Υποδομές που πολλές φορές (όπως η ΔΕΗ) έχουν δημιουργήσει περιβαλλοντικά ή υγειονομικά προβλήματα. Συγχρόνως όμως η πόλη είναι και σημείο αναφοράς του νησιού, όσον αφορά υπηρεσίες που παρέχει τόσο στους κατοίκους του, όσο και στους επισκέπτες (όπως οι υγειονομικές), προσδίδοντας ασφάλεια και κίνητρο, που μπορεί να διευρύνει την επισκεψιμότητα σε ένα μεγάλο νησί. Αυτή η πρωτεύουσα λοιπόν, αποτελεί τη μοναδική ίσως πρωτεύουσα νησιού που δεν διαθέτει οργανωμένο τουρισμό (Τσάρτερ με γκρουπ). Οι επιστήμονες του τουρισμού επισημαίνουν συνεχώς το πρόβλημα, λέγοντας πως μόνο αν η πρωτεύουσα αποκτήσει σε μόνιμη βάση οργανωμένο τουρισμό, τότε και το μέλλον του νησιού θα είναι πιο στέρεο και ασφαλές. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι κάποιες μορφές τουρισμού που εκδηλώνονται τη χειμερινή περίοδο - όπως είναι ο μαθητικός τουρισμός- συντελούνται έχοντας ως βάση τις πρωτεύουσες των νησιών, σε μεγάλες μονάδες -που εδώ στον τόπο μας που μπορούν να δημιουργηθούν σε περιοχές που ορίζει ΓΠΣ και αφού δοθούν τα κίνητρα που προαναφέραμε με την αλλαγή συντελεστών δόμησης ώστε να μην υπάρχει η πολυδιάσπαση των εκδρομέων σε μικρές μονάδες που δεν διαθέτουν και χώρους διασκέδασης-. Η πρωτεύουσα λοιπόν, πρέπει με μια σειρά παρεμβάσεων να γίνει ελκυστική και να αποκτήσει οργανωμένο τουρισμό.

 

Δείτε όλο το πολυσέλιδο έντυπο στο επισυναπτόμενο αρχέιο

 

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
Κώστας Αστυρακάκης 2.86 MB

Μοιράσου το άρθρο!