Πολιτική

05/12/2022 - 16:46

Οι θερμοπηγές Πολιχνίτου, η πολιτική μέσω facebook, τα 900 χιλιάρικα και ένας επενδυτής!

Από την Λαϊκή Συσπείρωσή Δήμου Δυτικής Λέσβου

Με αφορμή την απόφαση της γνωμοδοτικής επιτροπής για τις δημοπρασίες ζητήσαμε να γίνει ενημέρωση για το θέμα των ιαματικών πηγών Πολιχνίτου, καθώς δύο μέλη της επιτροπής τοποθετήθηκαν αρνητικά. Αντίστοιχα η βαθμολογία του Δημάρχου ως προέδρου της επιτροπής στα περισσότερα κριτήρια ήταν κάτω της βάσης ή το πολύ η βάση, και μόνο σε ότι αφορούσε την οικονομική προσφορά βαθμολογήθηκε με άριστα. Εκτίμησε ως φαίνεται ότι η προσφορά των 900 χιλ. ευρώ είναι μεγαλύτερη από την αξία των θερμοπηγών για αυτό της έδωσε και άριστα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ανακαίνιση του Πολύκεντρου στον Πολιχνίτο στοίχισε άνω των 400χιλ. ευρώ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση σε πολλές από τις ανακοινώσεις της έχει αναφερθεί ότι η παραγωγή της πολιτικής του Δήμου δεν μπορεί να γίνεται μέσω του Facebook. Στο οποίο να τροφοδοτούνται ψευδείς ειδήσεις, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και ικανοποιώντας προσωπικά συμφέροντα. Φαίνεται έχουν διαλέξει αυτό τον τρόπο για να ξεκινήσουν τον προεκλογικό τους αγώνα. Γιατί από την παραγωγή του έργου τους εκτιμούν ότι δεν θα έχουν και την καλύτερη τύχη. Δεν μπορεί αυτοί που θέλουν να ονομάζονται αυτοδιοικητικοί να χρησιμοποιούν αυτές τις πρακτικές, οι οποίες διχάζουν τον κόσμο, ενώ είναι χρέος μιας δημοτικής αρχής σε έναν νεοσύστατο δήμο να κουβεντιάζει και να αναλύει τέτοια σοβαρά θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επομένως θεωρούμε ότι εσκεμμένα ακολουθούνται αυτές οι πρακτικές, που δεν συνάδουν με την λογική της Αυτοδιοίκησης και φτάνουν στα όρια της πολιτικής αθλιότητας.

Ωστόσο οι δημότες δεν ακολούθησαν την λογική τους, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που ήρθε, είχε ως στόχο την πραγματική ενημέρωση για το θέμα των Θερμοπηγών. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει Πολιχνιάτης/ισσα που δεν θέλει την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, κάτι που αποτελεί στόχο ετών άλλωστε, και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη της περιοχής. Ωστόσο ήταν πολύ λίγοι εκείνοι (μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού) που δεν είχαν σκοπό να βοηθήσουν σε μία δημιουργική συζήτηση, αλλά είχαν ως στόχο να μετατρέψουν το χώρο του δημοτικού θεάτρου σε κερκίδα γηπέδου. Στο δημοτικό θέατρο της Καλλονής (εκεί δηλαδή που τελευταία γίνονται οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς δεν μερίμνησαν 3 και πλέον χρόνια για την διαμόρφωση ενός αντίστοιχου χώρου) την 1/12/2022 πολλοί από τους προαναφερθέντες παρεμπόδιζαν εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους να ολοκληρώσουν την άποψη τους. 

Μετά από τη συζήτηση, που τονίζουμε ότι είχε ως στόχο την ενημέρωση μας, η πρόταση μας έχει ως εξής:

Αρχικά θεωρούμε ιδιαίτερη βοηθητική την παρέμβαση του κ. Κούσκου, ο οποίος θα έπρεπε να είχε καλεστεί για ενημέρωση από το Δημοτικό Συμβούλιο πολύ νωρίτερα, καθώς προέκυψε να είναι ο μοναδικός ενδιαφερόμενος. Δεν πιστεύουμε ωστόσο ότι μία επένδυση της τάξης των 900 χιλ. ευρώ θα σύρει το κάρο της ανάπτυξής στην περιοχή του Πολιχνίτου, που οι κυβερνητικές πολιτικές δεκαετιών οδήγησαν στην ερήμωση του τόπου. Προτείνουμε λοιπόν, παράλληλα με την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών από τον ενδιαφερόμενο,  να υπάρξει η δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης. Πιο συγκεκριμένα, να εκπονηθεί μελέτη από τον Δήμο σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, καθώς έχει εμπειρία 50 ετών, και κατόπιν αυτή η μελέτη να υποβληθεί σε πρόγραμμα για χρηματοδότηση. Πιστεύουμε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει για να βρεθεί λύση και ο ενδιαφερόμενος επενδυτής. Άλλωστε θα είναι κάτι που θα βοηθήσει τον Δήμο αλλά και τον ίδιο. Δεν έχουμε κανένα στόχο να κωλυσιεργήσουμε την επένδυση, απεναντίας πιστεύουμε ότι η παραπάνω πρόταση εξασφαλίζει και την άμεση αξιοποίηση των πηγών, αλλά και τα συμφέροντα του Δήμου. Καθώς δεν είναι εύκολο σε μία ακριτική περιοχή, ένας επενδυτής να διαθέσει πάρα πολλά χρήματα.   

Μοιράσου το άρθρο!