Πολιτική

22/01/2014 - 19:39

Οι θέσεις του συνδυασμού «Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο» στο Περιφερειακό Συμβούλιο

style="text-align: justify;"> 
Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) της 21ης Ιανουαρίου 2014 ο Μιχάλης Μπάκας είχε την ευκαιρία να διατυπώσει τις θέσεις του συνδυασμού "Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο" στα θέματα που συζητήθηκαν, όπως εν συντομία παρουσιάζονται παρακάτω:
 
Για το ζήτημα της παρουσίασης της α' φάσης της υγειονομικής μελέτης του Παν. Αιγαίου για τον κόλπο της Καλλονής τονίσαμε τη σημασία της έρευνας ως εργαλείο πολιτικής για την περιφέρεια, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι στον πρόσφατο Προϋπολογισμό της περιφέρειας δεν είχε προβλεφθεί ούτε ένα ευρώ για έρευνα, που σε τελική ανάλυση έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τον τόπο και την οικονομία των νησιών μας. Για το ζήτημα έχουμε κάνεις πολλές παρεμβάσεις και κατά το παρελθόν και είναι απαραίτητο α. να προωθήσουμε στην ορθή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών όλων των οικισμών του νησιού μας και να μεριμνήσουμε για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων των οικισμών που δεν έχουν καμία υποδομή, β. να προχωρήσουμε ΑΜΕΣΑ στη χαρτογράφηση των επικίνδυνων προς την οστρακοαλιεία περιοχών του κόλπου της Καλλονής, έτσι ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία αλλά και το εισόδημα των αλιέων και γ. να ολοκληρωθεί επιτέλους η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη των περιοχών Νατούρα του κόλπου της Καλλονής με την ίδρυση φορέα διαχείρισης που θα μεριμνά για την ολοκληρωμένη διαχείριση του κόλπου. Είναι προφανές ότι ενώ όλοι στα λόγια είναι θετικοί στην προστασία του περιβάλλοντος στην πράξη όταν πρέπει να σπάσουν αυγά με συμφέροντα τότε μένουν αδρανείς και κάθονται στα αυγά τους.
 
Υποστηρίξαμε την απένταξη από το ΕΣΠΑ του ΧΥΤΑ της Β. Χίου, σημειώνοντας ότι από τώρα πρέπει να ενεργοποιηθούμε για να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για όσους ευθύνονται που ένα έργο ξεκίνησε το 2004 και μετά από 7 χρόνια όταν ο εργολάβος εγκαταστάθηκε στην περιοχή καταλάβαν ότι η εν λόγω περιοχή δεν είναι δημόσια αλλά ιδιωτική. Η Περιφέρεια θα κληθεί να πληρώσει αποζημίωση στον εργολάβο (ο ίδιος αξιώνει 700 χιλ ¤) και πρέπει να αναζητηθούν οι υπαίτιοι. Ένας ΧΥΤΑ αρκεί για τη Χίο και σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να προωθηθεί η μείωση των σκουπιδιών που καταλήγουν τους ΧΥΤΥ με κομποστοποίηση και ανακύκλωση, καθώς τα σκουπίδια εκτός των άλλων έχουν κόστος που μπορεί να φτάσει τα 100 ¤/τν για κάθε δήμο. Είναι απαραίτητο να προχωρήσουν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης σε όλα τα νησιά καθώς και οι χώροι για τα αδρανή.
 
Καταψηφίσαμε την έκδοσης ψηφίσματος για τα προβλήματα τους Κέντρου Υγείας Πυργίου, σημειώνοντας ότι άλλο ένα ψήφισμα δεν έχει καμία αξία, παρά μόνο ικανοποιεί τον προσωπικό μας εγωισμό ότι κάτι κάναμε απολογούμενοι στους ψηφοφόρους μας, καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να αγνοεί τις ανάγκες των νησιών μας. Η πρόσβαση στην υγεία είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια και προς αυτήν την κατεύθυνση ζητήσαμε από το Περιφ. Συμβούλιο να καλέσει τον υπουργό υγείας κ. Α. Γεωργιάδη στο Περιφερειακό Συμβούλιο να μας εξηγήσει την εθνική πολιτική για την υγεία στα νησιά μας και να αντιμετωπίσει πρόσωπο με πρόσωπο τους νησιώτες που τόσο πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική υγείας. Δυστυχώς η πρόταση μας δεν έγινε δεκτή.     
 
Καταψηφίσαμε την πρόταση δακοκτονίας της Περιφέρειας, σημειώνοντας ότι για μια ακόμη φορά  το Περιφερειακό Συμβούλιο έρχεται διαχειριστικά να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα χωρίς να βλέπει την ουσία του. Ο Ηλίας Γιαννίρης και ο Οικολογικός άνεμος έχει και κατά το παρελθόν ζητήσει να προχωρήσει η Περιφέρεια στην εφαρμογή οικολογικών μεθόδων δακοκτονίας με πολλαπλά οφέλη για τα νησιά μας. Η δακοκτονία όπως γίνεται έχει πολλαπλά προβλήματα για τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με αυτά τα δηλητήρια, έχει επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον από την αθρόα διάθεση του φαρμάκου στη φύση, αλλά δημιουργεί προβλήματα και στο προϊόν του ελαιόλαδου καθιστώντας το προϊόν μη βιολογικής καλλιέργειας. Η αποτελεσματικότητα της δακοκτονίας δεν έχει να κάνει μόνο με την χρονική έναρξη των ψεκασμών, αλλά με τις κλιματολογικές συνθήκες, την ποσότητα της ελαιοπαραγωγής αλλά και τη συνέχεια των ελαιώνων.  Ο προϋπολογισμός της δακοκτονίας είναι 2,5 εκατ ¤ και οφείλουμε να δούμε επιτέλους την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Ζητήσαμε την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της βιολογικής αντιμετώπισης του δάκου στη Λήμνο και την Ικαρία έτσι ώστε να αποκτήσει το προϊόν μια υπεραξία με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία των νησιών μας. Προς αυτή την κατεύθυνση και με τη στήριξη της Δνσης Γεωργίας θα απευθυνθούμε στις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους για την εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης.
 
 

Μοιράσου το άρθρο!